loader
Foto

A doua Românie: Proiecte dedicate românilor de pretutindeni

Joi, 5 noiembrie, pe TVRi, de la ora 21, Corina Dobre a adus în atenția publicului proiecte dedicate românilor de pretutindeni și organizate, în ciuda condițiilor atipice, dincolo sau dincoace de granițele țării.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În contextul pandemiei, care a afectat mișcarea artistică din întreaga lume, mesajele de susținere reciprocă și de speranță au fost temele preferate de mulți artiști și organizatori de evenimente din întreaga lume.

Bucureștiul s-a remarcat printr-o impresionantă campanie internațională de solidaritate prin video mapping, intitulată One World. One Heart, nominalizată acum la una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate industriei audiovizuale din lume! Oferă detalii Roxana Lăpădat, Director artistic Teatrelli, din cadrul Creart.

„România are nevoie de artă”, este mesajul transmis în acest an, chiar în ziua în care Regele Mihai ar fi împlinit 99 de ani, de personalități de renume din lumea artei și a muzicii clasice. Despre campania lansata de Fundația Regala Margareta a României, vorbește Ioana Petrea – director de fundraising în cadrul organizației.

ROMANIA ROCKS este titlul unui proiect original prezentat în premieră de Institutul Cultural Român din Londra. Este vorba despre un Festival literar româno-britanic, care se desfășoară în aceste zile la Londra și în mediul online. Magda Stroe, director al ICR Londra și inițiator al festivalului aduce informații despre acest eveniment inedit.

Despre comunitatea românească din Washington și despre rolul pe care aceasta l-a avut în momente-cheie ale istoriei României, povestește Bogdan Banu, președintele asociației Romanians of DC, în contextul în care anul acesta se împlinesc 140 de ani de relații diplomatice romano-americane.

 

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri