loader
Foto

A doua Românie, reîntâlnire cu muzica dorului de casă

Pe 23 iulie, la TVR Internațional, v-am propus să revedeți ediția care marca începutul emisiunii "A doua Românie", la aniversarea a cinci ani de existență pentru "Corespondent TVRi". De la ora 21:00, alături de Corina Dobre.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă și poate fi urmărită online pe TVR+.

Invitații acestei întâlniri speciale de la TVR Internațional au fost:

Daniel Onofrei, profesor de matematică la Universitatea din Houston și cercetător pentru Departamentul de Apărare al SUA.

Adrian Naidin a susținut numeroase concerte pe scene din România și din străinătate, interpretând muzică tradițională românească, jazz cu influențe românești, compoziții proprii sau muzică de teatru.

Lucian Ban, pianist şi compozitor de jazz, este stabilit de aproape 20 de ani la New York. Lucian Ban cântă muzică de inspiraţie românească la toate marile festivaluri de jazz ale lumii. A transpus în ritmuri de jazz muzica lui George Enescu, dar şi doine sau vechi cântece de nuntă din Transilvania.

Alex Simu este un clarinetist, saxofonist și compozitor de renume internațional. Născut în România, la vârsta de 22 de ani Alex Simu s-a mutat în Olanda, unde a obținut diploma de master la Conservatorul din Amsterdam. Este profesor de clarinet la secțiile de jazz și world music ale Conservatorului Codarts din Rotterdam.

Iulia Gorneanu este curator, stilist, realizator de proiecte identitare, de conştientizare, recuperare și arhivare a tot ce înseamnă moştenire colectivă și a fost Femeia anului 2018 pentru promovarea identității românești și a valorilor tradiționale.

Simona Laiu este cercetător şi colecţionar de veşmânt ţărănesc, cu un masterat la Stanford University.

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional: 23 iulie, ora 21:00; 24 iulie, orele 04:30 şi 12:30 (ora României)

TVR MOLDOVA: 23 iulie, ora 23:00 (ora României)

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 91-95

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri