loader
Foto

Galerie foto

„A doua Românie”: Ediție specială despre situația din Ucraina

Joi, 10 martie, de la ora 21.00, într-o ediție specială a emisiunii „A doua Românie”, v-am adus în atenție inițiativele unor români care s-au mobilizat și s-au organizat exemplar pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Românii din diaspora se alătură eforturilor României de a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina.

Ați aflat povestea impresionantă a unei adolescente, nevoite să se despartă de casă, de prieteni, de membri ai familiei, pentru a se proteja. Iulia Gherghisan are 16 ani și până acum câteva zile locuia în satul românesc Erdec-Burnu, Ismail, regiunea Odesa. Ea face parte din Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean” și s-a refugiat la Constanța, dar în graba plecării spre Isaccea și-a uitat vioara acasă. Cu ajutorul unor români inimoși a primit însă una nouă și a cântat imnul Ucrainei pe malul Marii Negre, pentru ca mesajul ei să se audă până la Odesa. Ne spun întreaga poveste Iulia Gherghisan și Paul Bordas, cel care a ajutat-o să aibă o vioară nouă.

(w882) iulia gher

Este pentru prima oară când 8 organizații românești din Marea Britanie și-au unit forțele și alături de români din alte țări, dar și de cetățeni britanici au organizat colectarea și transportarea unor ajutoare umanitare pentru refugiații care sosesc în România. Cum a apărut inițiativa și care sunt rezultatele acesteia de până acum, ne-a povestit Alina Balatchi Lupașcu, cofondatoarera Asociației Romanian Women in UK.

(w882) baltachi

Și românii de peste ocean s-au mobilizat  pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni. Romanian United Fund împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii a inițiat o strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe refugiațiidin Ucraina care ajung în România. Fondul Ucrainean Pentru Pace lansat de Romanian United Fund și Ambasada României în Statele Unite a strâns cu succes aproape 200.000 de dolari în doar câteva zile. Cum a fost posibil, care este următorul obiectiv și mai ales cum vor fi folosiți acești bani, ne-a explicat Mihai Lehene, Președintele RUF.

Pe lângă ajutoarele materiale, persoanele care se refugiază din calea războiului au mare nevoie și de informații. Asociația Code for România a lansat în acest scop platforma Dopomoha.ro, un ghid general de informare pentru cei care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina. Bogdan Ivănel, inițiatorul proiectului, CEO și fondator Code for România ne-a oferit detalii.

(w882) bogdan

Producător și realizator: Liliana Văduva

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

19:00 Azi pentru maine

*Episodul 5 Renovaţi-o
De ani buni reglementarile reglementarilor reinoiesc si reorganizeaza invatamantul, afectand si uneori debusoland profesori, copii, parinti. Solutii ideale nu exista.Nevoia de incredere in scoala este comuna tuturor participantilor la procesul de invatamant indiferent de care parte a catedrei se afla. Dincolo de toate schimbarile trecute, prezente si viitoare, de toate renovarile sau reabilitarile legislatiei, profesori, elevi si parinti trebuie sa gaseasca un limbaj comun. Realizator Constantin Lupescu

Jurnalist Carmen Ciurea

Producător Alexandru Munteanu

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri