loader
Foto

"A doua Românie" a scriitorului, traducătorului şi editorului Paul Doru Mugur

Invitatul Corinei Dobre la emisiunea „A doua Românie” a fost Paul Doru Mugur, scriitor, traducător și editor, dar şi medic oncolog la New York. Ediţia s-a transmis la TVRi joi, 4 mai, ora 21.00.

 

Corina Dobre
A doua Românie

În fiecare seară de joi, de la ora 21.00, membri activi ai comunităților românești din diaspora, precum și personalități din lumea artei, literaturii, sportului sau afacerilor împărtășesc telespectatorilor TVR Internaţional detalii despre evenimentele pe care le organizează, despre performanțele lor internaționale, legătura cu România, dar și despre întâlnirile de suflet cu conaționalii din diferite colțuri ale lumii.

(w882)

Joi, 4 mai, ora 21.00, invitatul Corinei Dobre la TVRi a fost Paul Doru Mugur, scriitor, traducător și editor. S-a născut în România, la Constanţa, a absolvit studii de medicină la Bucureşti, Paris şi New York, unde profesează, în prezent, ca medic oncolog. Nu se consideră însă un medic scriitor şi nici vice versa. Tratează cu maximă seriozitate ambele vocaţii şi crede că legătura dintre literatură şi medicină este faptul că ambele pot fi considerate forme de artă.

În calitate de scriitor, Paul Doru Mugur a debutat cu volumul „Scutul lui Perseu”, în 1999. În 2006, a lansat volumul de poezii „Ceva uşor”. În urma publicării volumului de nuvele „Psihonautica”, în 2009, a fost inclus într-un volum dedicat talentelor creative româneşti, realizat de Institutul Cultural Român.

Volumul Psihonautica a fost considerat o noutate absolută în literatura română, datorită stilului, dar şi temelor abordate în povestiri, precum cea care rescrie în cheie cyberpunk „Luceafarul“ lui Eminescu.

În afară de creațiile personale, a publicat şi patru antologii de poezie, convins fiind că „România are densitatea cea mai mare de poeți talentați din lume”. În prezent lucrează la un nou volum, o antologie de poezie romaneasca recentă, tradusă în limba engleză.

 

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri