loader
Foto

"A doua Românie" a scriitorului, traducătorului şi editorului Paul Doru Mugur

Invitatul Corinei Dobre la emisiunea „A doua Românie” a fost Paul Doru Mugur, scriitor, traducător și editor, dar şi medic oncolog la New York. Ediţia s-a transmis la TVRi joi, 4 mai, ora 21.00.

 

Corina Dobre
A doua Românie

În fiecare seară de joi, de la ora 21.00, membri activi ai comunităților românești din diaspora, precum și personalități din lumea artei, literaturii, sportului sau afacerilor împărtășesc telespectatorilor TVR Internaţional detalii despre evenimentele pe care le organizează, despre performanțele lor internaționale, legătura cu România, dar și despre întâlnirile de suflet cu conaționalii din diferite colțuri ale lumii.

(w882)

Joi, 4 mai, ora 21.00, invitatul Corinei Dobre la TVRi a fost Paul Doru Mugur, scriitor, traducător și editor. S-a născut în România, la Constanţa, a absolvit studii de medicină la Bucureşti, Paris şi New York, unde profesează, în prezent, ca medic oncolog. Nu se consideră însă un medic scriitor şi nici vice versa. Tratează cu maximă seriozitate ambele vocaţii şi crede că legătura dintre literatură şi medicină este faptul că ambele pot fi considerate forme de artă.

În calitate de scriitor, Paul Doru Mugur a debutat cu volumul „Scutul lui Perseu”, în 1999. În 2006, a lansat volumul de poezii „Ceva uşor”. În urma publicării volumului de nuvele „Psihonautica”, în 2009, a fost inclus într-un volum dedicat talentelor creative româneşti, realizat de Institutul Cultural Român.

Volumul Psihonautica a fost considerat o noutate absolută în literatura română, datorită stilului, dar şi temelor abordate în povestiri, precum cea care rescrie în cheie cyberpunk „Luceafarul“ lui Eminescu.

În afară de creațiile personale, a publicat şi patru antologii de poezie, convins fiind că „România are densitatea cea mai mare de poeți talentați din lume”. În prezent lucrează la un nou volum, o antologie de poezie romaneasca recentă, tradusă în limba engleză.

 

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri