loader
Foto

30 de ani de economie în democraţie

Sorin Burtea v-a invitat să revedeți o ediție a emisiunii "Investiți în România!" despre evoluția bunăstării în România după Revoluția din 1989, marţi, 28 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Internațional.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

De la schimbarea de regim din 1989, România a parcurs transformări economice, sociale și politice. Această perioadă a fost martorul unor momente remarcabile, care au influențat mediul economic autohton și au stabilit direcții noi de dezvoltare.

(w882)

După 1990, relațiile cu grupul comunist se deteriorează, iar crearea altora cu blocul vestic este anevoioasă. În primii ani, nevoia de finanțare pentru trecerea de la sistemul centralizat la economia de piață este foarte greu de acoperit. Au loc evenimente dramatice, cu ample mișcări sociale, generate de instabilitatea politico – economică.

(w882)

(w882)

Intrarea în NATO în martie 2004, urmată de aderarea la Uniunea Europeană în ianuarie 2007 sunt momentele de cotitură care asigură României credibilitate pentru reformelor democratice implementate și permite accesul la linii de finanțare externe. Nivelul investițiilor străine creşte considerabil și împreună cu fondurile comunitare duc la o dezvoltare sustenabilă. Nu sunt de neglijat banii trimiși în țară de românii din afara granițelor, care de multe ori depășesc în valoare absolută investițiile străine.

(w882)

Interesant este un studiu realizat în ianuarie 2017 de KPMG, care a analizat nivelul bunăstării în România în perioada 1990-2014. În cadrul studiului, evoluția României a fost cercetată comparativ cu cea a altor patru țări din zona central și est-europeană, Cehia, Polonia, Ungaria și Bulgaria, precum şi cu o țară vestică, relevantă din punct de vedere al performanței economice și a calității vieții și anume, Germania. Conform rezultatelor, dezvoltarea bunăstării în România a fost una robustă, clasându-ne pe locul doi. Este o performanță uriașă dacă ne gândim că o bună perioadă când noi încercam să facem eforturi considerabile în obținerea fondurilor de câteva sute de milioane de dolari pe an, conform programelor de asitență cu Fondului Monetar Internațional, aceste țări din fostul bloc estic obțineau finanțări din partea Uniunii Europene de miliarde de euro. Anual, Polonia beneficia de aproape 30 de miliarde de euro, Ungaria și Cehia de peste 10 miliarde de euro fiecare.

În ultimii ani, progresele sunt de necontestat, gradul de integrare al economiei autohtone în cea globală este aproape total. Relațiile comerciale solide atât cu spaţiul economic european, cât și cu țări de pe întreg mapamondul asigură creșterea sustenabilă a economiei autohtone. Nu este mai puțin adevărat că acest grad de intercondiționalitate importă riscurile foarte rapid. Criza din 2009 este un exemplu în acest sens.

Această ediţie este dedicată anilor de economie în democraţie!

Invitaţi:

  • Prof. Univ. Dr. Gheorghe Hurduzeu, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, ASE, Bucureşti
  • Prof. Univ. Dr. Aurelian Dochia, doctor în economie
  • Colonelul magistrat în rezervă Constantin Udrea, fost judecător la Curtea Militară de Apel Bucureşti

***

Premiera emisiunii a fost difuzată, de TVRi, în 17 decembrie 2019.

Emisiunea "Investiţi în România!" este difuzată la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova pe postul TVR MOLDOVA.

 

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri