loader
Foto

„A doua Românie”: Retrospectiva anului 2021

Telespectatorii din toată lumea au fost invitați să urmărească la TVR Internațional, joi, 30 decembrie, de la ora 22:00, o ediție-retrospectivă ce a cuprins o parte dintre interviurile realizate de Corina Dobre cu invitații speciali din acest an.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Aclamat în cele mai prestigioase săli de concert şi în celebre teatre lirice din Europa, America de Nord și Asia, dirijorul Christian Badea ne-a povestit despre rolul culturii în promovarea României în lume, despre felul în care pandemia i-a schimbat viața artistică, dar şi despre concertele şi proiectele sale din țară.

De Sânziene, echipa emisiunii a sărbătorit alături de o cunoscută admiratoare și purtătoare de ie: Narcisa Suciu, care trăieşte de peste 10 ani în Finlanda, și care a revenit acasă, după un an şi jumătate de dor. Cu multă sensibilitate, artista a împărtăşit povestea propriilor ii pe care le preţuieşte şi le sărbătoreşte, purtându-le, oriunde s-ar afla.

Despre participarea României la cel mai mare eveniment mondial de promovare a relaţiilor internaţionale prin artă, cultură, ştiinţă și inovaţie a povestit muzicianul Zoli Toth. Împreună cu talentaţii copii din Ansamblul de percuţie Young Beats, pe care îl coordonează, acesta a încântat publicul prezent la inaugurarea Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai.

„Muzica mea este respirația sufletului meu!”, a mărturisit Paula Hriscu, tânăra interpreta de folclor, ale cărei videoclipuri au devenit virale pe internet. Aceasta a susținut un turneu de promovare a valorilor și tradițiilor românești în Statele Unite ale Americii și a fost impresionată întâlnirile cu românii de acolo.

Tot în acest an, în studioul emisiunii s-a aflat unul dintre cei mai activi promotori ai României de peste ocean. Mihai Lehene, antreprenor şi investitor din Chicago, susţine în mod constant comunitatea românească prin intermediul organizației pe care a fondat-o. A înfiinţat o şcoală online, la care sunt înscrişi copii români din SUA şi Canada, iar acum intenţionează să deschidă un centru comunitar românesc la Chicago.

Trei dintre cei mai reprezentativi muzicieni din jazz-ul contemporan, trei artiști din generații și țări diferite s-au întâlnit în România și au oferit un frumos cadou de Crăciun publicului. Aceștia au prezentat în premieră BORDERLINE, o suită ce ilustrează ideea că jazz-ul în secolul XXI este o muzică cu adevărat globală, ce traversează granițe, generații și stiluri și al cărei motor este creativitatea improvizației. Detalii în reportajul realizat de Doru Ionescu.

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Rinita alergică, tratament și prevenție

Invitat: dr. Iulia-Mihaela Hobeanu, medic primar ORL, dr. în ştiinţe medicale, Spitalul Clinic de Urgența Sf. Pantelimon, București

Rinita alergică este o reacție la polen, mucegai, blana animalelor, praful de casă și lista poate continuă. Persoanele afectate strănută, au nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, dureri în gât. Aflăm când este necesar să megem la medic și ne informăm despre sinuzită și otită, care sunt complicații ale rinitei alergice dar și ce remedii naturale pot ajuta în tratarea lor.

*Sedentarismul şi durerile lombare

Invitat: dr. Andreea Mitulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare, şef secție Recuperare Medicală, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

Când petrecem mai mult de 6 ore pe zi în șezut sau întins, fără mișcare fizică în viața cotidiană, avem un comportament sedentar. De-a lungul vieții, peste 80% din populația globului dezvoltă un episod de durere lombară care debutează, de obicei, la efort. Durerile lombare pot fi rezultatul unui traumatism, a unei posturi incorecte sau a acumulării de stres la nivelul coloanei vertebrale. Drumețiile sunt sănătate pentru creier și trup. E bine să evităm mersul grăbit, să fim atenți la respirație, să știm cum călcăm și cum îndoim genunchii...O durere lombară poate să apară în urma unei mișcări greșite care poate face imposibilă aplecarea trunchiului. Netratată corespunzător, ne poate imobiliza.

*Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Invitat: din Franţa, dr. Liviu Serb, şef serviciu Endocrinologie-Diabetologie-Nutriţie, Mulhouse. România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care, la nivel global, afectează sute de milioane de oameni. Studiile arată că, până în 2050, cazurile s-ar putea dubla. Odata diagnosticat, este esenţial să gestionăm glicemia pentru a evita complicaţiile. Prevenția e ideal să înceapă încă din copilărie, prin practicarea sportului și formarea educației alimentare a copilului (mese organizate, evitarea dulciurilor şi a sucurilor carbogazoase).

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" este difuzată în direct la TVR Internațional, luni, 22 aprilie, de la ora 19:00.

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

 

#tvri