Joi, 24 martie, de la ora 21.30, la TVR Internaţional am marcat 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi am descoperit un volum de scrisori apărut recent la Editura Trei.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
În fiecare an, pe 20 martie, cei 220 de milioane de francofoni din întreaga lume celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Statele francofone, între care şi România, dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale despre care vom vorbi în cele ce urmează. Şi pentru că Institutul francez este unul dintre cei mai importanţi promotori ai limbii şi valorilor franceze, dar şi a solidarităţii între francofoni, l-am invitat în emisiune pe Alexandru Popovici, director de comunicare la Institutul Francez din România.
Pe 27 martie se împlinesc 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pentru a reaminti importanţa acestui act istoric şi pentru a transmite şi generaţiilor tinere nevoia menţinerii identităţii naţionale, în aceste zile, pe ambele maluri ale Prutului, se desfăşoară Festivalul Zilele Basarabiei, despre care vorbim cu Eugen Popescu, directorul Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, şi cu Sergiu Răcilă, membru fondator al Centrului pentru Integrare şi Dezvoltare Prut.
Pentru că ne aflăm în luna francofoniei şi în curând se vor împlini 105 ani de la naşterea unui mare filosof român şi renumit francofon, Institutul Cultural Român de la Praga şi Ambasada României în Republica Cehă au organizat un eveniment dedicat lui Emil Cioran cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei. L-am invitat să ne ofere amănunte despre această iniţiativă pe Ionuţ Petre Munteanu - director ICR Praga.
Vorbim, în continuare, despre o lansare de carte care a avut loc pe 19 martie la Bucureşti. Volumul “Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români” a fost prezentat publicului în cadrul unui eveniment organizat de Editura Trei într-una dintre cele mai frumoase librării din Capitală. Cine şi cui a scris aceste scrisori aflăm de la doi dintre cei 14 autori: George Moise (în studiou) şi Irina Holca (prin telefon).
În urmă cu doar câteva zile s-a încheiat, în capitala Franţei, unul dintre cele mai importante şi impresionante târguri de carte din lume. Este vorba despre Salonul de carte de la Paris, la care şi România a avut o prezenţă impresionantă în acest an, despre care ne spune mai multe Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii. Prin telefon: Cristian Todie, artist plastic.
Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+
***
Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.