loader
Foto

Ziua Francofoniei, la “Corespondent TVRi”

Joi, 24 martie, de la ora 21.30, la TVR Internaţional am marcat 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi am descoperit un volum de scrisori apărut recent la Editura Trei.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În fiecare an, pe 20 martie, cei 220 de milioane de francofoni din întreaga lume celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Statele francofone, între care şi România, dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale despre care vom vorbi în cele ce urmează. Şi pentru că Institutul francez este unul dintre cei mai importanţi promotori ai limbii şi valorilor franceze, dar şi a solidarităţii între francofoni, l-am invitat în emisiune pe Alexandru Popovici, director de comunicare la Institutul Francez din România.

(w882) Alexandru

(w882) Francois S

Pe 27 martie se împlinesc 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pentru a reaminti importanţa acestui act istoric şi pentru a transmite şi generaţiilor tinere nevoia menţinerii identităţii naţionale, în aceste zile, pe ambele maluri ale Prutului, se desfăşoară Festivalul Zilele Basarabiei, despre care vorbim cu Eugen Popescu, directorul Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, şi cu Sergiu Răcilă, membru fondator al Centrului pentru Integrare şi Dezvoltare Prut.

(w882) Eugen Pope

(w882) Sergiu Ră

Pentru că ne aflăm în luna francofoniei şi în curând se vor împlini 105 ani de la naşterea unui mare filosof român şi renumit francofon, Institutul Cultural Român de la Praga şi Ambasada României în Republica Cehă au organizat un eveniment dedicat lui Emil Cioran cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei. L-am invitat să ne ofere amănunte despre această iniţiativă pe Ionuţ Petre Munteanu - director ICR Praga.

(w882) Ionut Petr

Vorbim, în continuare, despre o lansare de carte care a avut loc pe 19 martie la Bucureşti. Volumul “Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români” a fost prezentat publicului în cadrul unui eveniment organizat de Editura Trei într-una dintre cele mai frumoase librării din Capitală. Cine şi cui a scris aceste scrisori aflăm de la doi dintre cei 14 autori: George Moise (în studiou) şi Irina Holca (prin telefon).

(w882) George Moi

(w882) Irina Holc

În urmă cu doar câteva zile s-a încheiat, în capitala Franţei, unul dintre cele mai importante şi impresionante târguri de carte din lume. Este vorba despre Salonul de carte de la Paris, la care şi România a avut o prezenţă impresionantă în acest an, despre care ne spune mai multe Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii. Prin telefon: Cristian Todie, artist plastic.

(w882) Bogdan Pop

(w882) Cristian T

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Rinita alergică, tratament și prevenție

Invitat: dr. Iulia-Mihaela Hobeanu, medic primar ORL, dr. în ştiinţe medicale, Spitalul Clinic de Urgența Sf. Pantelimon, București

Rinita alergică este o reacție la polen, mucegai, blana animalelor, praful de casă și lista poate continuă. Persoanele afectate strănută, au nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, dureri în gât. Aflăm când este necesar să megem la medic și ne informăm despre sinuzită și otită, care sunt complicații ale rinitei alergice dar și ce remedii naturale pot ajuta în tratarea lor.

*Sedentarismul şi durerile lombare

Invitat: dr. Andreea Mitulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare, şef secție Recuperare Medicală, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

Când petrecem mai mult de 6 ore pe zi în șezut sau întins, fără mișcare fizică în viața cotidiană, avem un comportament sedentar. De-a lungul vieții, peste 80% din populația globului dezvoltă un episod de durere lombară care debutează, de obicei, la efort. Durerile lombare pot fi rezultatul unui traumatism, a unei posturi incorecte sau a acumulării de stres la nivelul coloanei vertebrale. Drumețiile sunt sănătate pentru creier și trup. E bine să evităm mersul grăbit, să fim atenți la respirație, să știm cum călcăm și cum îndoim genunchii...O durere lombară poate să apară în urma unei mișcări greșite care poate face imposibilă aplecarea trunchiului. Netratată corespunzător, ne poate imobiliza.

*Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Invitat: din Franţa, dr. Liviu Serb, şef serviciu Endocrinologie-Diabetologie-Nutriţie, Mulhouse. România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care, la nivel global, afectează sute de milioane de oameni. Studiile arată că, până în 2050, cazurile s-ar putea dubla. Odata diagnosticat, este esenţial să gestionăm glicemia pentru a evita complicaţiile. Prevenția e ideal să înceapă încă din copilărie, prin practicarea sportului și formarea educației alimentare a copilului (mese organizate, evitarea dulciurilor şi a sucurilor carbogazoase).

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, este difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, revedem o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, sedentarism ...

 

#tvri