loader

Universul Mariei Mesterou: artă pe icoane, la “Lumea şi noi”

Miercuri şi joi, 20 şi 21 mai, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați putut urmări povestea Mariei Meşterou, considerată cea mai bună pictoriţă de icoane ortodoxe din Franţa.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+ (prima parte). A doua parte este disponibilă AICI.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, Maria Meșterou rămâne la Paris în 1970, cu ocazia unei expoziții personale. Se dedică mai întâi graficii, participând la multe expoziții personale sau de grup.

După 1985 se dedică tot mai mult picturii. Expune multă vreme la Salonul “Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”, apoi la Salonul de toamnă la care devine membră societară. Are lucrări în muzee și colecții particulare din Europa și America de Nord.

(w882) Maria MeÅŸ

A predat multă vreme pictura la Manufactura Gobelin-Paris.

În octombrie-noiembrie 2011 orașul Dreux, unde locuiește de ceva vreme, i-a organizat o mare expoziţie retrospectivă. Cu generozitate mai rar întâlnită la marii artiști, Maria Mesterou ne arată câteva dintre tehnicile de desen pe care le stăpânește până la perfecțiune.

Este recunoscută drept cea mai bună pictoriță de icoane ortodoxe, din Franța. În casa în care locuiesc și lucrează, ea și soțul ei, Mircea Milcovici, au o cameră românească, cu icoane, mobile și țesături românești. Universul Mariei Mesterou este o lume făcută din obiecte misterioase.

(w882) Maria MeÅŸ

Spațiul care le conține comunică adesea cu întinderea unor orizonturi îndepărtate ale mării. Încărcătura stranie pe care o poartă aceste obiecte transfigurează și peisajul, plain air-ul în care sunt plasate. Uneori apare și câte un personaj, la fel de misterios, care le împărtășește tăcerea, dar intră într-un dialog complice cu privitorul.

(w882) Maria MeÅŸ

Arta Mariei Mesterou este într-o continuă căutare a unei dimensiuni pierdute, în care supranaturalul își găseşte forme în natural. Pare a fi vorba despre un schimb de ordin afectiv, între transcendental și privitor, așa cum observă criticii de artă.

Un portret de Dan Paul Ionescu.

Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri