loader
Foto

Galerie foto

Universul Mariei Mesterou: artă pe icoane, la “Lumea şi noi”

Miercuri şi joi, 20 şi 21 mai, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați putut urmări povestea Mariei Meşterou, considerată cea mai bună pictoriţă de icoane ortodoxe din Franţa.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+ (prima parte). A doua parte este disponibilă AICI.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, Maria Meșterou rămâne la Paris în 1970, cu ocazia unei expoziții personale. Se dedică mai întâi graficii, participând la multe expoziții personale sau de grup.

După 1985 se dedică tot mai mult picturii. Expune multă vreme la Salonul “Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”, apoi la Salonul de toamnă la care devine membră societară. Are lucrări în muzee și colecții particulare din Europa și America de Nord.

(w882) Maria MeÅŸ

A predat multă vreme pictura la Manufactura Gobelin-Paris.

În octombrie-noiembrie 2011 orașul Dreux, unde locuiește de ceva vreme, i-a organizat o mare expoziţie retrospectivă. Cu generozitate mai rar întâlnită la marii artiști, Maria Mesterou ne arată câteva dintre tehnicile de desen pe care le stăpânește până la perfecțiune.

Este recunoscută drept cea mai bună pictoriță de icoane ortodoxe, din Franța. În casa în care locuiesc și lucrează, ea și soțul ei, Mircea Milcovici, au o cameră românească, cu icoane, mobile și țesături românești. Universul Mariei Mesterou este o lume făcută din obiecte misterioase.

(w882) Maria MeÅŸ

Spațiul care le conține comunică adesea cu întinderea unor orizonturi îndepărtate ale mării. Încărcătura stranie pe care o poartă aceste obiecte transfigurează și peisajul, plain air-ul în care sunt plasate. Uneori apare și câte un personaj, la fel de misterios, care le împărtășește tăcerea, dar intră într-un dialog complice cu privitorul.

(w882) Maria MeÅŸ

Arta Mariei Mesterou este într-o continuă căutare a unei dimensiuni pierdute, în care supranaturalul își găseşte forme în natural. Pare a fi vorba despre un schimb de ordin afectiv, între transcendental și privitor, așa cum observă criticii de artă.

Un portret de Dan Paul Ionescu.

Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu (R)

*Ep. 112-116

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri