loader
Foto

„Un studio în căutarea unei vedete”: viaţa pe un platou de filmare

TVR Internaţional difuzează duminică, 7 iunie, de la ora 14:00, filmul „Un studio în căutarea unei vedete”, în regia lui Nicolae Corjos.

 

Filmul românesc la TVRi

Marina lucrează la un studio cinematografic, într-o echipă de cascadori. Toată lumea este preocupată de alegerea protagonistei unui film. După săptămâni în care nu e găsită actriţa norocoasă, regizorului îi atrage atenţia fotogenia unei tinere dintr-o scenă de figuraţie, dar pe care nimeni nu o poate identifica. Era chiar Marina care decide însă să nu dezvăluie nimic, pentru că avea alt obiectiv:  să devină studentă la Cibernetică.

Şapte fraţi cascadori îi fac curte Cenuşăresei-Marina care vrea să urmeze o carieră datorată matematicii, nu muzicii, şi abandonează, raţională, cariera de artistă de cinema.

Într-un articol din Jurnalul.ro din 2009, aflăm că numele Mihaelei Teleoacă de pe afişul filmului a fost schimbat la cererea tovarăşului Dulea, care decidea în timpul socialismului în tot ce însemna film: “Spunea că Teleoacă nu este un nume de afiş şi că trebuie schimbat în Telea. Ceea ce am şi făcut, pentru că aşa apare pe genericul filmului. Tata a fost puţin supărat, trebuie să recunosc, dar apoi i-a trecut, având în vedere faptul că fiica lui obţinuse primul rol principal din viaţa sa", spune actriţa.

Molipsit de energia tinerilor după seria de succes a „liceenilor” - Declarație de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemporal la dirigenție (1988) - Nicolae Corjos realizează această comedie muzicală în 1988, despre lumea platourilor de filmare, avându-l compozitor pe Ionel Tudor.

Filmările au loc la Buftea, în decorurile de acolo, pentru că aşa impunea şi subiectul filmului. Mihaela Teleoacă era aici la al doilea film al ei, după „Liceenii”, conform Cinemagia.ro.

Dorina Lazăr a jucat rolul garderobierei, Valentin Uritescu era portarul, Mihai Mereuţă - un maşinist, Emil Hossu era regizor,  asistentul lui era interpretat de Dan Puric, Mihai Mălaimare avea rolul unui scenarist în criză de inspiraţie, iar Florin Piersic Jr. era un matematician timid, îndrăgostit de eroină.

21:00 Articolul VII

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

Transmisiune directă

22:00 Istorii de bun gust

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri