La TVR Internaţional continuăm seria celor mai bune reportaje „Lumea şi noi", iar miercuri, 13 ianuarie, de la ora 20.30, aflaţi povestea lui Alin Tătaru, un flautist de marcă al Filarmonicii Naţionale din Beirut.
Ediția este redifuzare şi este disponibilă online pe TVR+
După un război ce a durat parcă „o eternitate”, Libanul renaşte din propria-i cenuşă. Deşi descoperi la tot pasul semnele trecutului apocaliptic, iar conflictele între etnii nu sunt încheiate, viaţa îşi urmează cursul.
Ţara Cedrului este prin definiţie un stat multietnic. Religia şi credinţa celor aproximativ 18 culte sunt recunoscute oficial. În acest mozaic, românii s-au integrat frumos, au întemeiat familii, contribuie la viaţa socială şi culturală. Comunitatea lor reprezintă o mică Românie, departe de ţară, în care scriu poveşti inedite.
Pe parte culturală Libanul este un centru extrem de interesant pentru că nu te aştepţi să găseşti o efervescenţă artistică într-o zonă care este înconjurată şi acum de război. Filarmonica din Liban este una dintre cele mai bune din lumea arabă, iar muzicienii români contribuie cu succes la păstrarea acestui renume. Fascinaţi de povestea artiştilor noştri, am plecat la drum pentru a-i cunoaşte.
Alin Tătaru este de peste 14 ani solist-flaut la Filarmonica Naţională din Beirut şi unul dintre profesorii români care ridică generaţiile de muzicieni libanezi de mâine.
Experienţa dobândită pe marile scene ale lumii este cartea sa de vizită. Este unul dintre fondatorii proiectului The Lebanese Band Association for the Promotion of Music, în care au fost cooptaţi şi alţi artişti români din România, Republica Moldova, Ucraina sau ruşi stabiliţi în România cu ani în urmă. Împreună dezvoltă diferite proiecte muzicale şi transmit tinerilor libanezi pasiunea pentru arta sunetelor.
Un portret de Raluca Amzăr.
***