loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Tratament, echilibru, viață sănătoasă

La TVR Internațional, de luni până joi, de la ora 18.30, vă așteptăm cu sfaturi și noutăți din domeniul medical. Ana Maria Ghiur este gazda emisiunii în perioada 28-31 octombrie. Vă prezentăm sumerele și invitații noilor ediții.

 

Ana Maria Ghiur

Luni, 28 octombrie

PREVENIREA OSTEOSARCOPENIEI

Invitat: conf. dr. DANIEL GRIGORIE, medic primar endocrinologie, șef secția Endocrinologie și Metabolism, Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, preşedinte Societatea Română de Osteoporoză

Odată cu înaintarea în vârstă, pierderea masei osoase și a musculaturii afectează calitatea vieții unui număr mare de persoane. În urma căderilor, pot să apară fracturi, unele extrem de grave. Nutriția săracă în vitamina D, minerale și proteine afectează și ea oasele și mușchii. O ediție în care aflăm cum să avem grijă de oasele și musculatura noastră.

PREVENIREA HIPERTENSIUNII ARTERIALE

Invitat: dr. NICOLETA OPRESCU, medic primar cardiologie, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, dr. în medicină - UMF Carol Davila, membru al Societății Europene de Cardiologie, al Societății Române de Hipertensiune, al Grupului European de Pathofiziologie Coronariană și Microcirculație

Organismul uman funcționează la parametri normali în urma unui echilibru stabil al mecanismelor și proceselor interne, biologice, fizice și chimice care se desfășoară la nivelul tuturor sistemelor de organe și țesuturi. Orice dezechilibru duce la modificări în această homeostazie și la apariția unor afecțiuni care, netratate la timp, se cronicizează și generează complicații. O astfel de situație este și dezechilibrul transportului sângelui la țesuturi, care poate apărea în  multiple situații: de la adaptarea la schimbările de temperatură, instalarea stresului de orice tip, a unor deficiențe în pomparea sângelui de către inimă, a unor dereglări la nivelul vaselor de sânge, până la dereglările hormonale. Pentru prevenirea complicațiilor se recomandă diagnosticarea și echilibrarea tensiunii arteriale.

Marți, 29 octombrie

BOALA HEMOROIDALĂ ȘI  FISURILE ANALE

Invitat: dr. ADRIAN GHENEA, medic primar chirurgie generală, specialist în endoscopie digestivă, laparoscopie și proctologie

Ca urmare a sedentarismului și a unei alimentații nepotrivite, în ultimele decenii, populația umană se confruntă cu o frecvență din ce în ce mai mare a bolii hemoroidale, o inflamație și dilatare a vaselor de sânge de la nivelul rectului și anusului. Vorbim despre renumiții hemoroizi, pernuțe vasculare care blochează orificiul anal și eliminarea materiilor fecale. Fenomenul este similar cu apariția varicelor de la nivelul membrelor inferioare. În urma creșterii în volum, aceste vene devin vizibile la exterior și încep să sângereze chiar și la un traumatism minor. De obicei, hemoroizii se formează odată cu înaintarea în vârstă, din cauza scăderii rezistenței peretelui venos și pierderii fermității țesutului din zona respectivă. În instalarea bolii mai pot fi implicate cauze genetice, boli cardiovasculare, tratamente medicamentoase, alimentația bogată în grăsimi și proteine, dar săracă în fibre, excesul de condimente, obezitatea, fumatul sau sarcina.

TRATAMENTE INOVATIVE ÎN ARTROZĂ

Invitat: dr. VASILE DRUȚĂ, medic primar ortopedie-traumatologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, membru al Societății Europene de Vertebrologie

Din nefericire, organismul uman suferă procese degenerative la nivelul întregului organism pe măsură ce înaintează în vârstă, ca urmare a proceselor de apoptoză, adică moartea celulară, a deficiențelor de minerale și vitamine, a dezechilibrelor endocrino-metabolice, a depunerilor de substanțe toxice și de formare a radicalilor liberi. Procesele degenerative care afectează cartilajul, acel țesut cartilaginos, bogat în colagen, care îmbracă oasele la capetele de articulare, pentru înlesnirea alunecării suprafețelor articulare și amortizarea șocurilor la frecare, produc boala artrozică. De obicei, se instalează la nivelul articulațiilor, mai ales a celor mai frecvent supuse mișcării și eforturilor de mișcare, cum sunt cele ale genunchiului și se produce gonartroza, a șoldurilor – coxartroza, a coloanei vertebrale – spondiloartroza și ale degetelor de la mâini și picioare. Artroza este cea mai frecventă boală a articulațiilor care poate aparea încă de la vârsta de 30 de ani și care afectează mai mult femeile decât bărbații.

Miercuri, 30 octombrie

METODE DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A RESPIRAȚIEI NAZALE

Invitat: dr. GEORGE MINCU, medic primar ORL, competenţă în Chirurgie Endoscopică, Chirurgie Laser şi Somnologie, recomandă metode de îmbunătățire a respirației nazale și oferă amănunte despre: septoplastie, turbinoreducție (micșorarea cornetelor nazale), rinoplastie funcțională (intervenție chirurgicală prin care se rezolvă într-o singură operație atât obstrucția nazală, cât și neplăcerile legate de aspectul exterior al nasului în fizionomie).

TRATAMENTE INOVATOARE PENTRU ENDOMETRIOZĂ

Invitat: prof. dr. ELVIRA BRĂTILĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „prof. dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti, membru fondator al Societăţii de Endometrioză şi Fertilitate Est-Europeană şi preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie

Civilizația actuală se confruntă cu o multitudine de boli care nu se exprimă  într-un mod zgomotos, de aceea le numim tăcute. O mare parte dintre ele prezintă manifestări complicate, greu de diagnosticat, pentru că se ascund în spatele altor afecțiuni, indicându-le pe acelea. O astfel de boală este și endometrioza, o creștere patologică a endometrului.  Endometrul este mucoasa care tapetează uterul și care, în cazul acestei boli, migrează în afara cavității uterine, în locuri în care nu ar trebui să existe, cum ar fi cavitatea abdominală, plămâni și chiar în creier. Această creștere este, de multe ori, la rate foarte mari de multiplicare și plasează boala pe lista cancerelor. Nu are efectele dezastruoase ale acestora, poate fi tratată, dar are riscuri de recidivă. Există multiple teorii privind cauzele și factorii care favorizează apariția și instalarea bolii.

(w882)

Joi, 31 octombrie

NATURA, FARMACIA VERDE

Invitat: dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie, director Centrul de Terapie Naturală ”Alexandra” din Breaza, Hofigal

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit proprietățile terapeutice ale plantelor, la început prin introducerea lor în alimentație, formă prin care descopereau efectele benefice asupra sănătății, mai târziu, pe măsura evoluției umane, tehnologice, farmaceutice și medicale, prin studiul experimental al substanțelor din compoziția structurilor vegetale și acțiunea acestora asupra celulelor umane. Astfel, s-a descoperit că plantele au nenumărate principii active, substanțe cu efecte farmaceutice, de tratare, ameliorare și prevenire a bolilor apărute la nivelul organismului. Astăzi se acordă o atenție deosebită unei specialități medicale complementare – fitoterapia. Tot mai mulți medici apelează la aceasta pentru a înlocui, suplimenta, activa sau echilibra tratamentele clasice medicamentoase.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe pagina noastră de Facebook

***

Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

13:00 Tradiţii

*Ion Buldumea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(redifuzare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri