loader
Foto

Galerie foto

Un rocker din vechea gardă, sâmbătă la “Lumea și noi”

Sâmbătă, 22 februarie, la TVR Internaţional și pe TVR+, MIRCEA TUDORAN a readus o poveste cu cântec… fără sfârșit: SINCRON Revival !

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă 22 februarie este disponibilă online pe TVR+

Mircea Tudoran a fost un as al violoncelului, de la intrarea – primul – la Conservator și până la absolvirea ca șef de promoție. Dar după primii pași pe scenele pop-rock, nu a mai putut să le părăsească. A luat în mână chitara bas la îndemnul colegului Mugur Winkler, ajuns celebru cu grupul Sideral. Apoi a intrat în celebra orchestră a lui Rolf Albricht, cu care a acompaniat spuma soliștilor români. La recomandarea liderului, în 1967 intră în grupul lui Cornel Fugaru și, astfel, în elita muzicienilor pop-rock-jazz.

Emisiunea iterează filmări de aur cu Sincron, iar dintre cele jazz - fragmente cu formațiile lui Radu Goldiș și Marius Popp, grupuri în care a cântat alături de Peter Wertheimer, Alin Constanțiu, Marian Toroimac și alții. Dar în 1978, când cariera părea să-i meargă strună, Mircea Tudoran pleacă din ţară cu viză de turist şi se stabileşte la Koln ca profesor de violoncel. În paralel, revine la pop şi, cântand cu diverşi instrumentişti români, ajunge să-şi alcătuiască propriul grup, Michael Tudor Band, cu care abordează repertoriul internaţional de standarde, străbătând tot continentul.

(w500) Portret 2

Dintre veterani, Mircea a cântat cel mai mult cu chitaristul Silviu Hera, însă cu trecerea timpului s-au perindat prin trupă instrumentiști din generațiile următoare; unii au rămas până în prezent. Din 1988, tot primind comenzi să cânte la evenimente ale concernului Bayer, Tudoran fondează o agenție proprie specializată pe impresariat și promovare, MT Promotion.

În primăvara lui 2011, Mircea se cantona din ce în ce mai des în România, în plină carieră a unui proiect de succes, Tribute to Abba, susținut în ultimele sezoane în Turcia. Dar inima sa bătea mai românește ca niciodată, întorcându-se la începuturile alături de grupul Sincron și Cornel Fugaru (sfătuitor de taină al basistului în multe rânduri... muzicale). Din păcate, liderul de altă dată era grav bolnav și avea să treacă în neființă în scurt timp. Cu atât mai mult, basistul hotărăște să înregistreze un disc în memoria vechiului coleg și prieten, ceea ce va încheia după doi ani.

(w500) tribute Ab

Anul trecut a fost unul fast, în care inițiatorul a locuit mai mult în România decât în Germania. I se alăturaseră deja impresarul Vali Stoian și, în studiouri, Adi Ordean. Așa cum, în 2004, Cornel Fugaru a sărbătorit - prin lansarea unei cărți și a patru discuri - 40 de ani de la înființarea trupei celebre, Mircea Tudoran încearcă să-l omagieze în 2014, la jumătate de veac de neuitare a legendei. O poveste cu cântec... fără sfârșit!

SINCRON REVIVAL înseamnă astăzi Mircea Tudoran, Izabela Szasz, Ionela Păduraru, Andrei Stanoevici, Corneliu Stroescu, Marius Ponciu și Ionuţ Cabaş.

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:30 Vis sau realitate?

*Invitată Amalia Enache

Prezintă Sebastian Felix Ţopescu

(redifuzare)

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri