TVR Internaţional sărbătoreşte 25 de ani cu programe speciale | VIDEO
sâmbătă, 12 decembrie 2020
La 1 decembrie 1995, începea să emită primul post de televiziune din România destinat vorbitorilor de limba română din străinătate.

De 25 de ani, TVR Internațional transmite imaginea societății românești și este mesagerul culturii și tradițiilor noastre autentice.  Are cea mai extinsă arie de acoperire, pe 5 continente: Europa, America de Nord, Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Australia şi Noua Zeelandă și a rămas singurul post de televiziune care produce programe adresate special străinătății și care realizează emisiuni în comunitățile românești din afara granițelor țării.

Chiar dacă, în acest an, planurile au fost rescrise de criza sanitară, echipa postului și-a adaptat producția, creând o punte mediatică a românilor din toate colțurile lumii.

Prin campania TVR Internațional este alături de tine, oriunde te afli!, români de pretutindeni au fost alături unii de alţii, iar prin mesajele pe care le-au trimis din mai toate ţările Europei, dar şi din Canada, din Statele Unite ale Americii sau din Israel, Tunisia ori Liban, au arătat tuturor că solitudinea nu înseamnă neapărat însingurare şi că putem fi solidari.

(w640) coronaviru

În această perioadă, TVR Internațional rămâne aproape de românii de pretutindeni, oferindu-le programe speciale, care să le aline dorul de „acasă”.

Seria emisiunilor de sărbătoare începe joi, 26 noiembrie, cu o ediție specială a programului A doua Românie, moderată de Corina Dobre, în care Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional, jurnalişti și vedete ale postului, precum Mihaela Crăciun, Radu Andrei Tudor, Cătălin Ştefănescu, Iuliana Marciuc, Paul Surugiu-Fuego evocă cei 25 de ani ai postului TVR Internațional și vorbesc despre legăturile cu telespectatorii din toate colțurile lumii. Emisiunea este difuzată la ora 21.00, dar şi la 04.00 pentru telespectatorii de peste Ocean.

(w640) Corina Dob

Românii aflaţi La un pas de România vorbesc despre relaţia cu Ţara mamă şi cu TVR Internaţional, în emisiunea realizată de Aura Dobre şi difuzată sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 14.30.

Sâmbătă și duminică, pe 28 și pe 29 noiembrie, de la orele 23.00 şi 04.00, este programat filmul Pentru Patrie, regia şi scenariul Sergiu Nicolaescu, cu: Amza Pellea, George Constantin, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Emil Hossu, Ion Dichiseanu, închinat celor ce şi-au vărsat sângele pentru patrie în anii 1877-1878.

Luni, 30 noiembrie, săptămâna începe cu o ediție specială a emisiunii MATINALII, de la 7.00 la 10.00, transmisă în direct din studioul TVR MOLDOVA de la Chișinău și dedicată sărbătorii Sfântului Andrei.

(w640)

De la ora 10:35, telespectatorii sunt invitați să urmărească piesa de teatru Marea Unire, iar de la ora 18:00 documentarul Marea Unire, 1 decembrie 1918 din seria Unirile Românilor. Medici români care profesează în alte ţări, dar şi doctori străini care au studiat în România transmit mesaje de solidaritate în ediţia aniversară Un doctor pentru dumneavoastră, moderată de Măriuca Mihăilescu, de la orele 19.00 şi 02.00.

(w640) Mariuca Mi

Angela Avram a pregătit o ediția specială a emisiunii Avocatul Dumneavoastră, difuzată luni, 30 noiembrie, la orele 21.00 şi 04.00.

(w640)

Tot MATINALII dau startul încă de la primele ore ale dimineţii, sărbătorii de 1 Decembrie și aniversării a 25 de ani de TVR Internațional și 7 ani de TVR MOLDOVA.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României pot fi urmărite începând cu ora 10.00, iar de la ora 14.30, Iuliana Tudor și invitații săi ne reamintesc că Noi suntem Români!

Edițiile speciale Obiectiv Comun, moderate de Elena Guţu, din 30 noiembrie şi 1 decembrie, aduc în faţa publicului oameni şi fapte valoroase şi sunt transmise de la ora 17.00.

(w640)

De Ziua Naţională a Românie, Gheorghe Zamfir şi prietenii, ne încântă într-un concert extraordinar, de la ora 18.40.

“La mulți ani, România!, La mulți ani, TVR Internațional!” urează artiști români de pe toate meridianele, într-o ediție de excepție a emisiunii Dăruieşte Românie!, moderată de Carmen Târnoveanu. Programul, difuzat la ora 21.00, prezintă 25 de poveşti de dor, la 25 de ani ai postului românilor de pretutindeni.

(w640)

Drag de România mea! este declarația pe care o face, la ora 23.00, Paul Surugiu-Fuego, de această dată în concert, la Sala Palatului, urmată de o ediție specială a emisiunii Câştigă România!

De 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc cu TVR Internațional!

 • 16:00
  Fraţi de viţă
  * Ediţia 2 Producător Cătălin Heson
 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica