loader
Foto

Galerie foto

Trompetistul Emil Bîzgă, de la clasic la jazz, via etno, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a prezentat încă o poveste...cu cântec, de data aceasta protagonistul fiind un tânăr trompetist din Iaşi, plecat să cucerească metropola jazz-ului!

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La Iaşi, fratele său, saxofonist, îl lua prin restaurante şi-i arăta ba o bossanovă, ba un swing, familiarizându-l cu standardele genului. Cel care avea să-i deschidă porţile jazz-ului va fi fost însă Mircea Tiberian, la Academia de Muzică din Bucureşti. Cu Marius Popp ori fraţii Popovici a aflat şi din tainele generaţiei anterioare. Astăzi Emil Bîzgă se revendică dintr-un „val” cu Cristian Soleanu, Ionuţ Baranga, Marius Vernescu, Petrică Andrei, Pedro Negrescu şi aşa mai departe.

A plecat din România să studieze, cum era moda. Un master la Malmo Music Conservatory avea să-i ofere tutela unui profesor celebru de trompetă - Hakan Hardenberger –, în aceeaşi perioadă colaborând şi cu un bigband suedez de marcă; apoi a luat drumul Germaniei, la Hanovra, coleg cu Marius Vernescu ori cu Billy Bontaş.

(w882) Emil Bîzg
Emil Bîzgă şi Tony Bennett

Cu această experienţă a ajuns la New York. Acolo a găsit şi români – comunitatea este uriaşă şi organizată – care au răspuns pozitiv, inclusiv ICR–ul. S-a obişnuit cu metropola, a şi studiat, a şi predat; încet-încet şi-a construit un sistem în care să funcţioneze. Atunci când l-a cunoscut pe Tony Bennett, muzician celebru şi titular de studiou de înregistrări cu firmă, acesta l-a invitat să-şi măsoare forţele.

Cu instrumentişti americani a plecat de la o temă interbelică românească de Noru Demetriad, a trecut prin George Gershwin, dar şi prin Ciprian Porumbescu, Nino Rota, Jobim... CD-ul „Acacia Flower” s-a bucurat de o bună primire din partea criticii. Discul a fost prezentat la festivalul de jazz din Bucureşti în 3 iulie 2014, cu Petrică Andrei, Ionuţ Baranga şi Tudy Zaharescu.

(w882) Emil Bîzg
Emil Bîzgă Jazz Orchestra

În ultimul timp, Emil revine mai mult în ţară, deşi nu e uşor să găsească cântări în România. Şi atunci inventează diverse proiecte - bigbandul Emil Bîzgă Jazz Orchestra cu tineri talentaţi pe care încearcă să îi promoveze -, un alt grup de smooth jazz, ba chiar şi un New Orleans Jazz Band. Participă când e cazul la concerte simfonice ale Orchestrei Naţionale Radio. În emisiune am editat şi un scurt fragment dintr-un recital al orchestrei dirijate de Vladimir Cosma la Paris, în 2013, cu un solo al trompetistului… etno. „Pentru că astăzi pentru mine contează şi clasicul şi jazzul, fără a omite influenţa folclorului.”

Un reportaj de Doru Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Articolul VII (R)

*Aderarea României la Spaţiului Schengen terestru. Alegerile europarlamentare şi votul în diaspora. Măsuri menite să reducă timpul de soluţionare a dosarelor de cetăţenie.

Invitaţi: Dan Cărbunaru, director-fondator, Calea europeană şi Ciprian-Adrian Florescu, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Realizator şi Moderator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Mihaela Iamandei şi Iulia Popescu

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Anghel Saligny

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri