Vineri, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a prezentat încă o poveste...cu cântec, de data aceasta protagonistul fiind un tânăr trompetist din Iaşi, plecat să cucerească metropola jazz-ului!
Ediţia este disponibilă online pe TVR+
La Iaşi, fratele său, saxofonist, îl lua prin restaurante şi-i arăta ba o bossanovă, ba un swing, familiarizându-l cu standardele genului. Cel care avea să-i deschidă porţile jazz-ului va fi fost însă Mircea Tiberian, la Academia de Muzică din Bucureşti. Cu Marius Popp ori fraţii Popovici a aflat şi din tainele generaţiei anterioare. Astăzi Emil Bîzgă se revendică dintr-un „val” cu Cristian Soleanu, Ionuţ Baranga, Marius Vernescu, Petrică Andrei, Pedro Negrescu şi aşa mai departe.
A plecat din România să studieze, cum era moda. Un master la Malmo Music Conservatory avea să-i ofere tutela unui profesor celebru de trompetă - Hakan Hardenberger –, în aceeaşi perioadă colaborând şi cu un bigband suedez de marcă; apoi a luat drumul Germaniei, la Hanovra, coleg cu Marius Vernescu ori cu Billy Bontaş.
Emil Bîzgă şi Tony Bennett
Cu această experienţă a ajuns la New York. Acolo a găsit şi români – comunitatea este uriaşă şi organizată – care au răspuns pozitiv, inclusiv ICR–ul. S-a obişnuit cu metropola, a şi studiat, a şi predat; încet-încet şi-a construit un sistem în care să funcţioneze. Atunci când l-a cunoscut pe Tony Bennett, muzician celebru şi titular de studiou de înregistrări cu firmă, acesta l-a invitat să-şi măsoare forţele.
Cu instrumentişti americani a plecat de la o temă interbelică românească de Noru Demetriad, a trecut prin George Gershwin, dar şi prin Ciprian Porumbescu, Nino Rota, Jobim... CD-ul „Acacia Flower” s-a bucurat de o bună primire din partea criticii. Discul a fost prezentat la festivalul de jazz din Bucureşti în 3 iulie 2014, cu Petrică Andrei, Ionuţ Baranga şi Tudy Zaharescu.
Emil Bîzgă Jazz Orchestra
În ultimul timp, Emil revine mai mult în ţară, deşi nu e uşor să găsească cântări în România. Şi atunci inventează diverse proiecte - bigbandul Emil Bîzgă Jazz Orchestra cu tineri talentaţi pe care încearcă să îi promoveze -, un alt grup de smooth jazz, ba chiar şi un New Orleans Jazz Band. Participă când e cazul la concerte simfonice ale Orchestrei Naţionale Radio. În emisiune am editat şi un scurt fragment dintr-un recital al orchestrei dirijate de Vladimir Cosma la Paris, în 2013, cu un solo al trompetistului… etno. „Pentru că astăzi pentru mine contează şi clasicul şi jazzul, fără a omite influenţa folclorului.”
Un reportaj de Doru Ionescu
Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.