loader
Foto

Tratamente minim invazive în cancer și dinamica bolilor transmisibile

Luni, 13 februarie, de la ora 19.00, pe TVR Internațional, urmărim o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre tratamentele minim invazive în cancer și dinamica bolilor transmisibile.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

* Tratamente minim invazive în cancer

Invitat: conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie intervențională și imagistică medicală, specializare în chemoembolizare

Tehnologiile medicale ultraperformante cresc speranța la viață în cazul pacienților cu cancer. Este și  cazul embolizării, o intervenție minim invazivă. ”Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este principalul tratament minim-invaziv în tratarea cancerului hepatic, cu rezultate foarte bune și reacții adverse minime; oferă pacientului avantajul de a se externa în maxim două zile de la intervenție.

(w882) 2

Aproximativ 90% dintre pacienți răspund bine la acest tratament; fie tumora s-a micșorat, fie a stagnat”, declară invitatul nostru care are 25 ani de experiență și stagii repetate de pregătire profesională în Japonia, Elveția și Germania. Este reprezentantul radiologilor interventioniști din România la Uniunea Europeană.

* Dinamica bolilor transmisibile

Invitat: din Franța, conf. dr. Mircea Sofonea, epidemiolog, șef echipă cercetare și director institut, Universitatea din Montpellier

(w882) 4

Extrem de apreciat în Franța, a fost o voce sonoră în perioada pandemiei de Covid-19 la nivel mondial. Implicat în cercetare din 2015, numele-i apare în 33 publicații internaționale și este membru de onoare al Asociaţiei medicilor români din Franţa (MEDREF). Evidențiem câteva studii importante despre papilomavirusuri, Ebola și SARS CoV-2 dar mai ales și ce se recomandă pentru a preveni îmbolnăvirea.

(w882)

* Diaspora medicală în Franța se structurează

Câteva zeci de medici români care profesează în toate colţurile Franţei s-au reunit în Lyon, la  întâlnirea anuală a MEDREF. La eveniment au stabilit legături între ei și au aflat noutăţi din diverse domenii, mai ales din cel medical. Mai multe detalii aflăm de la dr. Eugen Ionescu, preşedinte Asociaţia medicilor români din Franţa; Anca Opriș, Consulul general al României la Lyon; vicepreşedinții MEDREF- dr. Vlad Gheorghiţă și dr. George Pisică-Donose. Asociația a apărut din dorinţa de solidaritate între cei aproximativ 15.000 medici români care profesează în Franţa.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

15 ediții speciale dedicate cercetării

(w882) gghh

15 medici români celebri în diaspora fac echipă cu 15 doctori care au ales România şi luptă zilnic pentru pacienţi în ţara care i-a format. Toţi performează şi în cercetare.

"Medici care schimbă lumea. Cercetători în medicină", o campanie marca Un doctor pentru dumneavoastră.

Dincolo de descoperiri răsunătoare și tehnologii inovative în medicină, ne mândrim cu românii de peste granițele ţării, doctori care au revoluționat mapamondul. Suntem sprijin pentru fiecare dintre dvs., împreună cu invitații noștri de renume mondial!

***

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri