Subiecte culturale, antropologice şi sociale la “Corespondent TVRi”
joi, 12 noiembrie 2015
Joi, 12 noiembrie, de la ora 22:00, la TVRi am descoperit istoria ruşilor-lipoveni, am ajuns la Institutul Cultural Român din Londra şi am aflat toate detaliile despre o campanie destinată copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.  
Corina Dobre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Primul subiect al ediţiei este despre "Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov", un documentar biografic şi antropo-etnic pe care TVR Internaţional îl va difuza începând cu 16 noiembrie. Filmul este structurat în 4 episoade a câte 25 de minute şi porneşte de la o poveste personală, despre care aflăm detalii de la Ana Preda, producătoarea documentarului. Mai multe detalii despre documentar găsiţi AICI.

(w640) Filipoveni

Apoi, discutăm despre copiii lăsaţi singuri acasă de părinţii care au plecat la muncă peste hotare. După cum se ştie, în ultimii 10 ani, milioane de români au plecat la muncă în străinătate, lăsând acasă peste 80.000 de copii, conform statisticilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

(w500) Salvati Co

Se estimează însă că numărul real al copiilor cu părinţi plecaţi să lucreze în străinătate este mult mai mare, iar nevoia de sprijin emoţional şi educaţional a acestor copii este foarte mare. În acest context, Organizaţia "Salvaţi copiii", cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale a lansat zilele trecute o linie telefonică gratuită şi o platformă online, dedicate copiilor ai căror părinţi au ales să muncească într-o altă ţară. Despre acest proiect vorbim cu Anca Stamin, coordonatoarea programului din partea Organizaţiei "Salvaţi copiii" şi domnul Leonard Andreescu, asistent social.

Un alt subiect pe agenda ediţiei este legat de o expoziţie găzduit de ICR Londra. „Peisajele transilvănene” le sunt prezentate în această perioadă britanicilor, cu prilejul expoziţiei cu acelaşi nume, găzduite de Galeria Brâncuşi a Institutului Cultural Român din Londra. Lucrările aparţin artistei britanice Clare Inskip şi sunt inspirate de călătoriile acesteia în Transilvania şi de fascinaţia sa pentru spaţiul românesc. Amănunte ne ofera domnul Dorian Branea, director al ICR Londra.

(w500) ICR Londra

Continuăm apoi cu o întâlnire foarte plăcută cu colaboratorii noştri din Chicago, de la singura televiziune de limbă română din SUA, care emite 24 de ore, 7 zile pe săptămână pentru românii din America. Este vorba despre Romanian Television Network, care a aniversat în acest an 21 de ani de activitate. Detalii despre evoluţia acestui post de televiziune şi despre colaborarea cu TVR International, timp de 20 de ani, aflăm de la fondatorul RTN, domnul Petru Amarei.

(w500) Petru Amar

Iar, la final, ne oprim asupra lansării albumului „Soleil de l’Est – douăzeci de ani de activitate“ şi asupra vernisajului expoziţiei omonime, care a avut loc marţi, 3 noiembrie, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Pictorii expozanți au fost invitații Asociației „Soleil de l’Est“, în cadrul programului de rezidențe pentru artiști organizate în Franța în intervalul 2001 – 2014. Expoziția este deschisă în perioada 1 – 15 noiembrie 2015.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram