loader

Subiecte culturale, antropologice şi sociale la “Corespondent TVRi”

Joi, 12 noiembrie, de la ora 22:00, la TVRi am descoperit istoria ruşilor-lipoveni, am ajuns la Institutul Cultural Român din Londra şi am aflat toate detaliile despre o campanie destinată copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.  

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Primul subiect al ediţiei este despre "Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov", un documentar biografic şi antropo-etnic pe care TVR Internaţional îl va difuza începând cu 16 noiembrie. Filmul este structurat în 4 episoade a câte 25 de minute şi porneşte de la o poveste personală, despre care aflăm detalii de la Ana Preda, producătoarea documentarului. Mai multe detalii despre documentar găsiţi AICI.

(w882) Filipoveni

Apoi, discutăm despre copiii lăsaţi singuri acasă de părinţii care au plecat la muncă peste hotare. După cum se ştie, în ultimii 10 ani, milioane de români au plecat la muncă în străinătate, lăsând acasă peste 80.000 de copii, conform statisticilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

(w500) Salvati Co

Se estimează însă că numărul real al copiilor cu părinţi plecaţi să lucreze în străinătate este mult mai mare, iar nevoia de sprijin emoţional şi educaţional a acestor copii este foarte mare. În acest context, Organizaţia "Salvaţi copiii", cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale a lansat zilele trecute o linie telefonică gratuită şi o platformă online, dedicate copiilor ai căror părinţi au ales să muncească într-o altă ţară. Despre acest proiect vorbim cu Anca Stamin, coordonatoarea programului din partea Organizaţiei "Salvaţi copiii" şi domnul Leonard Andreescu, asistent social.

Un alt subiect pe agenda ediţiei este legat de o expoziţie găzduit de ICR Londra. „Peisajele transilvănene” le sunt prezentate în această perioadă britanicilor, cu prilejul expoziţiei cu acelaşi nume, găzduite de Galeria Brâncuşi a Institutului Cultural Român din Londra. Lucrările aparţin artistei britanice Clare Inskip şi sunt inspirate de călătoriile acesteia în Transilvania şi de fascinaţia sa pentru spaţiul românesc. Amănunte ne ofera domnul Dorian Branea, director al ICR Londra.

(w500) ICR Londra

Continuăm apoi cu o întâlnire foarte plăcută cu colaboratorii noştri din Chicago, de la singura televiziune de limbă română din SUA, care emite 24 de ore, 7 zile pe săptămână pentru românii din America. Este vorba despre Romanian Television Network, care a aniversat în acest an 21 de ani de activitate. Detalii despre evoluţia acestui post de televiziune şi despre colaborarea cu TVR International, timp de 20 de ani, aflăm de la fondatorul RTN, domnul Petru Amarei.

(w500) Petru Amar

Iar, la final, ne oprim asupra lansării albumului „Soleil de l’Est – douăzeci de ani de activitate“ şi asupra vernisajului expoziţiei omonime, care a avut loc marţi, 3 noiembrie, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Pictorii expozanți au fost invitații Asociației „Soleil de l’Est“, în cadrul programului de rezidențe pentru artiști organizate în Franța în intervalul 2001 – 2014. Expoziția este deschisă în perioada 1 – 15 noiembrie 2015.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

20:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

22:30 A şaptea obsesie

*Warboy

Realizator şi producător Claudia Duca

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri