loader
Foto

Singura bază privată de biatlon din lume este în România

Între Moieciu de Jos şi Moieciu de Sus se deschide platoul unde se află complexul Cheile Grădiştei ce adăposteşte, în Resort Fundata, singura arenă de biatlon omologată internațional din România şi unica astfel de bază privată din lume.

 

Priveliştea e minunată: se văd Masivul Piatra Craiului, Munţii Bucegi, iar dacă cerul e senin, se arată şi Postăvarul.

Complexul Cheile Grădiştei este, în ultimii ani, locul de pregătire preferat de numeroase loturi sportive ale României. Și echipele naţionale vin în cantonament. Dar cel mai interesant este că, datorită pistei de biatlon, sportivi străini cu performanțe deosebite aleg să se antreneze iarna pe aceste meleaguri.

Chiar mai mult, în 2013, aici s-a desfăşurat proba de biatlon a Festivalului Olimpic al Tineretului European.

Cu alte cuvinte, complexul se laudă cu o pârtie de schi fond de 3,3 km cu profilul cerut de forurile internaţionale şi un stadion de biatlon cu 30 de linii de tragere şi tura de penalizare adiacentă. Startul şi finishul sunt concepute în concordanţă cu normele internaţionale, iar baza sportivă este situată la 1.300 de metri altitudine şi beneficiază de aprovizionarea cu apă necesară fabricării de zăpadă artificială (în caz de nevoie), de o celulă electrică, de pasarele (poduri de pasaj) spre zona de încercare a schiurilor, de încălzire sau spre tribune şi de cabine pentru arbitri, vestiare pentru sportivi.

Toată investiţia este privată şi îi aparţine profesorului Ovidiu Gârbacea, fost schior şi antrenor la lotul naţional, care spune, în toate interviurile acordate pe acest subiect, că a construit arena de biatlon din pasiune.

Ovidiu Gârbacea organizează anual, concursul „Cupa Cheile Grădiştei”, care este introdus în calendarul oficial al Federaţiei Române de Schi-Biatlon.

Cum arată complexul sportiv? Avem o galerie foto pentru voi, pe care o găsiţi aici.

  • Dacă vreţi şi voi să petreceţi un sejur de neuitat la ”Cheile Grădiştei”, în Moieciu – Fundata, județul Brașov, să faceţi sport aici sau pur şi simplu să vă relaxaţi şi să vă bucuraţi de frumuseţea naturii, înscrieţi-vă la concursul TVR Internaţional “România vacanţelor tale”

Mai multe detalii şi regulamentul de participare AICI.

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri