loader
Foto

Galerie foto

„Sfârşitul nopţii”, de Mircea Veroiu - duminică, la TVR Internaţional

Duminică, 5 aprilie, de la ora 22:00, TVR Internaţional difuzează filmul „Sfârşitul nopţii”, de Mircea Veroiu.

 

Filmul românesc la TVRi

Filmul lui Mircea Veroiu din 1983 îi are pe Mircea Diaconu şi Gheorghe Visu în rolurile principale.

Un tânăr procuror, Matei, se implică mai mult decât îl obligă profesia într-o anchetă aparent banală, pentru a stabili detaliile unui accident de circulaţie şi a demonstra nevinovăţia unui vatman acuzat că a provocat moartea unui pieton.

Mircea Diaconu îl interpretează pe procurorul sufletist şi justiţiar. Pelicula este realizată alb-negru, cu excepţia secvenţei finale, o metaforă a nostalgiei după locul numit şi resimţit „acasă” – satul originar, amar căutat după experienţa urbană care a traumatizat eroii.

Spaţiul urban, în mod specific cel bucureştean, arăta, curajos pentru un film din România anilor 80, cămine de nefamilişti, străzi cu gropi, proxeneţi şi localuri de noapte, anchete după contactul cu cetăţeni străini. În alte roluri joacă Ion Vâlcu, Magda Catone, Cornel Patrichi, Mariana Buruiană, Simona Măicănescu.

Muzica filmului este semnată de Adrian Enescu.

Mircea Veroiu (1941-1997) a regizat iniţial scurtmetraje - „Cercul” (1968) şi „Preludiu” (1969). În 1970, alături de o pleiadă de artişti şi colegi de generaţie, realizează documentarul despre inundaţii „Apa ca un bivol negru”, în colaborare cu Youssouff Aidaby, Andrei Cătălin Băleanu, Stere Gulea, Pierre Bokor, Iosif Demian, Roxana Pană şi Dan Piţa.

Din filmografia lui Mircea Veroiu: „Duhul Aurului” (1977), „Dincolo de pod” (1977), „Între oglinzi paralele” (1978), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1979), „Artista, dolarii şi ardelenii” (1981), „Adela” (1985), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1985), „Umbra soarelui” (1986).

Mircea Veroiu a obţinut premiul Festivalului de la San Remo pentru „Adela”. A regizat „Somnul insulei” în 1994, film pentru care a primit premiul Festivalului „Arcachon en Scène” (Franţa).

Mircea Veroiu însuşi a fost actor în câteva filme, cel mai cunoscut rol al său este cel din „Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus. A mai jucat în „Ştefan Luchian”, „Oaspeţi de sear㔺i „Conspiraţia”.

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 112-116

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

 

#tvri