Urmăriți „Corespondent TVRi” joi, 3 octombrie, de la ora 21.30. În prima ediție facem cunoștință cu români talentați, consacrați și admirați în diferite colțuri ale lumii, care contribuie la schimbarea imaginii țării lor de origine.
Emisiunea dedicată românilor de pretutindeni , celor care alcătuiesc o nouă Românie, în afara granițelor țării începe în această săptămână un nou sezon. Continuăm să îi aducem în atenția publicului pe cei care promoveaza valorile noastre culturale și identitare.Vrem să ii cunoaștem și să îi facem cunoscuți.
Vorbim despre filme, dar și despre pasiune, talent, toleranță și ...umor, împreună cu Dan Schlanger, un foarte apreciat actor, regizor și producător de film, precum si președinte al Bucharest Jewish Film.
După cum știți, în fiecare emisine, vă aducem în atenție evenimente prin care cultura română este promovată în afara granițelor țării, prin eforturile unor conationali activi, fie în organizații neguvernamentale din țările lor de adopție, fie în reprezentanțele Institutului Cultural Român. Doamnna Cleopatra Lorințiu este director adjunct al ICR Tel Aviv și neobosită promotoare a culturii noastre.
În anul 2004, data de 9 octombrie a fost aleasă, ca Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România. Și nu întâmplător, pentru că în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. TVRi marchează în acest an, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România cu un documentar de excepție, despre evreii supraviețuitori din Transnistria, realizat de Aura Dobre, care s-a întors din Israel cu o serie de interviuri – mărturii cu acești evrei, care au supraviețuit deportărilor de acum 74 de ani.
Experimentul Pitești rămâne în istorie drept una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului şi "reeducare" prin tortură din această parte a lumii. Realitatea brutală a acestui fenomen este relatată în filmul independent „Între Chin şi Amin“, realizat de regizorul Toma Enache, și care a avut premiera la 1 octombrie, în Bucureşti. Regizorul artistic, actorul, poetul și jurnalistul Toma Enache este invitatul nostru.
Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, acolo unde traiește de 18 ani, obținând premii importante, piesele sale fiind prezentate pe scena americană și internațională. Acum se află în România, unde lucrează la un proiect special, Proiectul Revoluția.