loader
Foto

Sensuri și valori ale familiei, într-o nouă ediție "Dăruiește Românie!"

Carmen Târnoveanu te invită să Dăruieşti Românie împreună cu TVR Internaţional, vineri, 21 decembrie, de la ora 21.30. Vor fi cu noi Dida Drăgan, Cătălin Crişan, Ianna Novac, Octavian Dobrotă şi formaţia Alesis.

 

Carmen Târnoveanu
Dăruiește Românie!

TVR Internaţional Dăruieşte Românie!

Dăruiește Românie! este o producție de divertisment realizată de TVR Internaţional pentru românii de pretutindeni. Astfel, în fiecare seară de vineri, de la 21.30, la TVR Internaţional, artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti Dăruiesc Românie!, adică vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români.

***

De aceasta dată, vom încerca să parcurgem cât mai multe dintre înţelesurile celui mai frumos adăpost din Univers – familia, acolo unde fiecare dintre noi trăieşte iubirea necondiţionată. Ianna Novac şi Octavian Dobrotă formează o familie de 15 ani, iar Alina şi Romeo Negoiasa (Alesis) sunt împreună de mai bine de două decenii. Ca artişti, au trecut graniţele României de nenumărate ori, însă, tot de atâtea ori, au hotărât că, pentru ei, acasă nu poate fi decât România. De ce? Aflăm vineri, de la 21.30, la TVR Internaţional într-o nouă ediţie Dăruieşte Românie! în care Dida Drăgan şi Cătălin Crişan povestesc despre experieţele lor ca artişti români în străinătate înainte de 1989.

(w500) foto

Nu stiu ce am făcut atât de bun vreodată de am avut bucuria, ca pentru un ceas şi jumătate, să trăiesc în România unor oameni pentru care ţara aceasta, ţara noastră e totuna cu împlinirea fericită a unui destin. Eu zic să vă uitaţi, şi nu doar pentru poveşti, ci pentru forţa unor modele de reuşităeste invitația moderatorului emisiunii, Carmen Târnoveanu.

Dăruieşte Românie! va prezenta în fiecare vineri, de la 21.30, povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a aniversa 23 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României, fiind, în prezent, singurul canal de televiziune cu programe proprii şi specifice pentru românii din străinătate.

(w882) foto

Dăruieşte Românie!

Vineri, 21.30, TVR Internaţional

Moderator: Carmen Târnoveanu

Producători: Dan Paul Ionescu şi Carmen Târnoveanu

Coordonator proiect: Cristina Leorenţ

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării şi online pe TVR+.

4:00 Vineri seara în direct (R)

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri