Miercuri, 30 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional am ajuns în cea mai mare dintre țările baltice pentru a cunoaște câțiva români de pe ambele maluri ale Prutului.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Lituania este cea mai mare dintre țările baltice (Letonia și Estonia). Chiar și așa, suprafața acestui stat este cam cât Oltenia și Muntenia la un loc, iar numărul de locuitori este aproape egal cu cel al Bucureștiului. În Lituania nu există munți, vârful cel mai înalt atinge 300 de metri, însă are întinderi mari de păduri care ocupă aproximativ 30% din teritoriul țării.
Când spui Lituania, spui fără să greșești, baschet și jazz, in și chihlimbar, dar și păduri. Sunt simbolurile acestui stat baltic unde trăiesc zeci de români, unii stabiliți definitiv, alții temporar, detașati cu serviciul. Mult mai numeroși, câteva sute, sunt însă românii din Republica Moldova.
Ipolit Leca locuiește în Lituania din 1979. Pe vremea aceea, chiar dacă făcea parte din fosta URSS, Lituania era mult mai avansată decât Republica Moldova sau alte republici din Uniunea Sovietică. Ipolit Leca și-a petrecut primii 14 ani în Kaunas, al doilea mare oraș al țării, după care s-a mutat la Vilnius. Este jurnalist, scriitor, dar și profesor de limbă italiană, translator și ghid.
Și în prezent, Lituania atrage românii de la est și vest de Prut. Stela Dona o moldoveancă din Chișinău a decis în urmă cu aproape 9 ani să-și mute traiul în Vilnius.
Specificul diasporei românești și moldovenești stabilită în Lituania este că s-a atașat de țară și de oameni, iar acomodarea n-a fost extrem de dificilă. Ambiția, dar și studiile temeinice i-au ajutat să reușească să se integreze cu success. Sunt departe de țara natală, dar nu și-au uitat originile. Ei păstrează legăturile cu Republica Moldova, dar și cu România, considerate drept un singur stat. De altfel, se spune că acolo unde ai respirat pentru prima dată este cu adevărat țara ta.
Realizator Gabriela Dumbravă
***
Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.