loader

Românii uitați ai României Mari (II)

După cele 9 episoade La un pas de România dedicate comunităților istorice de români din Ucraina, avem două episoade cu concluziile celui mai amplu proiect jurnalistic de televiziune difuzat de către TVR Internațional de la începutul acestui an. Primul episod a fost difuzat pe 24 mai, iar al doilea este programat pentru 31 mai, de la ora 21.00.

 

La un pas de România

Situația reală din comunitățile de români din Ucraina este în cea mai mare parte dramatică. Politica de asimilare a statului ucrainean nu pare să fie intimidate de niciun demers diplomatic întreprins de țările vecine interesate ca minoritățile care trăiesc dincolo de granțe să-și păstreze, cum este și firesc identitea de neam și de limbă.

(w882)

Pare totul pierdut…dar poate că nu e chiar așa. Ar mai exista câteva soluții, care în unele zone au dat deja roade: înfrățirea între orașe, raioane sau chiar regiuni cu orașe sau județe din România; parteneriate între biblioteci; proiecte trasnfrontaliere; colabărări între instituțiile de învățământ și, nu în ultimul rând,  încurajarea turismului rural, promovarea bucătriei locale, a foloclorului și dincolo de toate inițierea de proiecte dedicate dezvoltării economice a zonelor în care încă mai trăiesc români.

(w882)

Am încercat să aratăm în acest ultim episod că Sudul Basarabiei istorice este regiunea cea mai vitregită de soartă. Dar că există și posibilități reale ca această comunitate istorică să fie ajutată, să-și revină la lumina tradiției și a limbii române adevărate.

(w882)

Depinde de noi dacă ne vom implica, fiecare acolo unde suntem să schimbă soarta românilor din Ucraina sau vom întoarce capul și ne vom vedea în continuare de indiferența noastră…

(w882)

Echipa: imagine Rudolf Szilagy, sunet: Marius Stanciu, lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, post procesare sunet: George Craioveanu, montaj: Delia Oniga

Producător Aura Dobre

(w882)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri