După cele 9 episoade La un pas de România dedicate comunităților istorice de români din Ucraina, avem două episoade cu concluziile celui mai amplu proiect jurnalistic de televiziune difuzat de către TVR Internațional de la începutul acestui an. Primul episod este difuzat pe 24 mai, iar al doilea pe 31 mai, de la ora 21.00.
Timp de mai bine de trei luni echipa emisiunii ”La un pas de România”a străbătut satele și orașele Ucrainei de azi în căutarea românilor și a limbii române. Călătoria jurnalistică a început din Maramureșul istoric de peste Tisa, apoi a trecut prin Cernăuți și s-a încheiat în ținutul dintre gurile Dunării și Limanul Nistrului. 7000 de kilometri și câteva zeci de mii de minute filmate.
Am vrut să vedem, să simțim și să transmitem mai departe cum trăiesc românii din comunitățile istorice din Ucraina, cum le este viața afectaă de hotărâri politice sau indiferențe diplomatice. Prin acest demers jurnalistic am intenționat să arătăm care este situația reală din cele mai importante comunitățile de români din Ucraina de azi.
Pericolul asimilării este real, pierderea identității entice este o realitate cruntă, mai ales în Regiunea Odesa, iar limba română se transformă treptat în lmba bunicilor de la sat…și cam atât. La oraș, ca să poți învăța în Ucraina trebuie să știi limba ucraineană sau rusa.
Românii din Ucraina, atâția cât mai sunt știuți de lume și de un Dumnezeu din ce în ce mai trist, continuă să-și trăiască viața luptând în fiecare clipă pentru ca limba strămoșească, tradițiile, credința adevărată să le fie moștenire în veac copiilor, nepoților și strănepoților…
Echipa emisiunii:
Echipa: imagine Rudolf Szilagy, sunet: Marius Stanciu, lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, post procesare sunet: George Craioveanu, montaj: Delia Oniga
Realizator şi producător Aura Dobre
***