loader
Foto

"Articolul 7": Românii plecați în afara țării sunt o pierdere pentru capacitatea României de a se dezvolta | VIDEO

Miercuri, 3 aprilie, la TVR Internațional, am urmărit o nouă ediție "Articolul 7", cu Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

.
Românii care sunt plecați în străinătate sunt o pierdere pentru capacitatea României de a intra foarte puternic în procesul de dezvoltare. Iar guvernanții trebuie să găsească soluții și programe, arătând care îi sunt avantajele competitive, pe baza resurselor materiale și umane. Nu se folosesc însă resursele umane adecvat, iar competitivitatea societală e dată astăzi de competențele umane. Cât timp nu pui competențele să lucreze în mediul economic, social, politic, cultural, ai o problemă, a declarat fostul negociator șef pentru aderarea la Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, în cadrul emisiunii "Articolul 7", la TVR Internațional.
.
„Ar fi fost bine ca românii să nu fie nevoiți să plece, dacă aici se găseau soluții de dezvoltare. Nu avem proiect de țară, strategii de dezvoltare, ele se fac sub presiunea de la Bruxelles, dar nu se aplică. Cum a fost și cu Tratatul de aderare. România a evoluat, românii sunt gata să evolueze, dar politicienii, nu”, a remarcat fost ministru al Afacerilor Europene.
.
“Liderii noștri n-ar trebui să doarmă noaptea, să aibă coșmaruri dacă nu găsesc soluții ca să înaintăm cât mai rapid. Acum pot să spun că România a crescut cu atât, dar dacă e să compar România cu alte state care au aderat, nu neapărat cu cele occidentale, atunci am o problemă cu liderii noștri”, a subliniat în cadrul emisiunii "Articolul 7" moderată de Mihaela Crăciun..

Vasile Pușcaș a subliniat că România nu este încă pregătită să adere la zona euro, ca Bulgaria, și că dacă acest lucru s-ar întâmpla, în urma unei decizii politice și fără îndeplinirea criteriilor, ar urma un dezastru pentru români.

Fostul ministru al Afacerilor Europene a mai spus că “trebuie să ne dezvoltăm cu adevărat identitatea partenerială cu cei din UE”.  Asta în condițiile în care nu mai există predictibilitate nici în UE, nici chiar în SUA.
.
UE e pentru noi soluția, nu problema. Doar că acum suntem noi în UE și ar trebui să venim noi cu argument pentru soluții acolo, la Bruxelles”, a spus fostul negociator șef al României la UE.
.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Vasile Pușcaș a arătat că întotdeauna, inclusiv în timpul războiului, soluțiile se caută doar prin negocieri. “Ar trebui să ne trezim din iluzii și să începem să redevenim realiști și să găsim soluții realiste la ce se-ntâmplă ori asta se poate face numai prin negocieri. Căutarea soluțiilor se face numai și numai prin negocieri. Întotdeauna în istorie,  în timpul Celor Două Războaie Mondiale se duceau și negocieri, consultări”.
.
Vasile Pușcaș a pledat și pentru o mai mare implicare în economie a mediului privat, ceea ce ar ajuta la dezvoltare, iar pentru românii din afara granițelor a transmis mesajul că “ indiferent de meridianul pe care se află, ei sunt contributori la dezvoltarea societății românești”.
.
***
.
Echipa emisiunii

Jurnaliști: Lilia Anghel, Marian Nicola
Producatori: Iulia Popescu, Mihaela Iamandei
Realizator Mihaela Craciun

10:00 Mihail, câine de circ

Film * România-RFG, 1979

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Dumitru Carabăţ, Rudiger Bahr

Cu: Karl Michael Vogler, Ernest Maftei, Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Ion Besoiu, Vincent Osborne

Film de aventuri, adaptare a romanului omonim de Jack London

Aventurile unui terrier irlandez pe nume Mihail, care fuge de viaţa lipsită de afecţiune din vila unui bogătaş englez şi ajunge să călătorească prin lumea întreagă, însoţind un marinar beţiv, cu care va lega o prietenie emoţionantă.

"Lumea aventuroasă, aspră şi primitivă a eroilor lui Jack London i se potriveşte bine regizorului care, cum ştim, optează întotdeauna pentru prieteniile bărbăteşti destinate să înfrunte temerar vitregiile sorţii. Pentru o dată, privite şi din perspectiva unui câine, prietenul omului." -Adina Darian

Redactor Marian Nicola

Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro

11:30 Vivi Art

Vivi Art este o emisiune de divertisment, cu impact educativ, destinată atât copiilor, cât și părinților. Gazda proiectului este Vivien Rusu, o fetiţă talentată, curioasă din fire, care îşi propune să îi descopere pe copiii talentati din Republica Moldova. Domeniile explorate sunt diverse: gastronomie, teatru, muzică, sport, dans, astronomie, hipism, călătorie, vlogging, etc. Emisiunea, filmată în manieră home video, este interesantă, veselă şi educativă.

Moderator Vivien Rusu Producător Natalia Catan

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri