loader
Foto

"Articolul 7": Românii plecați în afara țării sunt o pierdere pentru capacitatea României de a se dezvolta | VIDEO

Miercuri, 3 aprilie, la TVR Internațional, am urmărit o nouă ediție "Articolul 7", cu Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

.
Românii care sunt plecați în străinătate sunt o pierdere pentru capacitatea României de a intra foarte puternic în procesul de dezvoltare. Iar guvernanții trebuie să găsească soluții și programe, arătând care îi sunt avantajele competitive, pe baza resurselor materiale și umane. Nu se folosesc însă resursele umane adecvat, iar competitivitatea societală e dată astăzi de competențele umane. Cât timp nu pui competențele să lucreze în mediul economic, social, politic, cultural, ai o problemă, a declarat fostul negociator șef pentru aderarea la Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, în cadrul emisiunii "Articolul 7", la TVR Internațional.
.
„Ar fi fost bine ca românii să nu fie nevoiți să plece, dacă aici se găseau soluții de dezvoltare. Nu avem proiect de țară, strategii de dezvoltare, ele se fac sub presiunea de la Bruxelles, dar nu se aplică. Cum a fost și cu Tratatul de aderare. România a evoluat, românii sunt gata să evolueze, dar politicienii, nu”, a remarcat fost ministru al Afacerilor Europene.
.
“Liderii noștri n-ar trebui să doarmă noaptea, să aibă coșmaruri dacă nu găsesc soluții ca să înaintăm cât mai rapid. Acum pot să spun că România a crescut cu atât, dar dacă e să compar România cu alte state care au aderat, nu neapărat cu cele occidentale, atunci am o problemă cu liderii noștri”, a subliniat în cadrul emisiunii "Articolul 7" moderată de Mihaela Crăciun..

Vasile Pușcaș a subliniat că România nu este încă pregătită să adere la zona euro, ca Bulgaria, și că dacă acest lucru s-ar întâmpla, în urma unei decizii politice și fără îndeplinirea criteriilor, ar urma un dezastru pentru români.

Fostul ministru al Afacerilor Europene a mai spus că “trebuie să ne dezvoltăm cu adevărat identitatea partenerială cu cei din UE”.  Asta în condițiile în care nu mai există predictibilitate nici în UE, nici chiar în SUA.
.
UE e pentru noi soluția, nu problema. Doar că acum suntem noi în UE și ar trebui să venim noi cu argument pentru soluții acolo, la Bruxelles”, a spus fostul negociator șef al României la UE.
.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Vasile Pușcaș a arătat că întotdeauna, inclusiv în timpul războiului, soluțiile se caută doar prin negocieri. “Ar trebui să ne trezim din iluzii și să începem să redevenim realiști și să găsim soluții realiste la ce se-ntâmplă ori asta se poate face numai prin negocieri. Căutarea soluțiilor se face numai și numai prin negocieri. Întotdeauna în istorie,  în timpul Celor Două Războaie Mondiale se duceau și negocieri, consultări”.
.
Vasile Pușcaș a pledat și pentru o mai mare implicare în economie a mediului privat, ceea ce ar ajuta la dezvoltare, iar pentru românii din afara granițelor a transmis mesajul că “ indiferent de meridianul pe care se află, ei sunt contributori la dezvoltarea societății românești”.
.
***
.
Echipa emisiunii

Jurnaliști: Lilia Anghel, Marian Nicola
Producatori: Iulia Popescu, Mihaela Iamandei
Realizator Mihaela Craciun

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri