loader
Foto

"Articolul 7": Românii plecați în afara țării sunt o pierdere pentru capacitatea României de a se dezvolta | VIDEO

Miercuri, 3 aprilie, la TVR Internațional, am urmărit o nouă ediție "Articolul 7", cu Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

.
Românii care sunt plecați în străinătate sunt o pierdere pentru capacitatea României de a intra foarte puternic în procesul de dezvoltare. Iar guvernanții trebuie să găsească soluții și programe, arătând care îi sunt avantajele competitive, pe baza resurselor materiale și umane. Nu se folosesc însă resursele umane adecvat, iar competitivitatea societală e dată astăzi de competențele umane. Cât timp nu pui competențele să lucreze în mediul economic, social, politic, cultural, ai o problemă, a declarat fostul negociator șef pentru aderarea la Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, în cadrul emisiunii "Articolul 7", la TVR Internațional.
.
„Ar fi fost bine ca românii să nu fie nevoiți să plece, dacă aici se găseau soluții de dezvoltare. Nu avem proiect de țară, strategii de dezvoltare, ele se fac sub presiunea de la Bruxelles, dar nu se aplică. Cum a fost și cu Tratatul de aderare. România a evoluat, românii sunt gata să evolueze, dar politicienii, nu”, a remarcat fost ministru al Afacerilor Europene.
.
“Liderii noștri n-ar trebui să doarmă noaptea, să aibă coșmaruri dacă nu găsesc soluții ca să înaintăm cât mai rapid. Acum pot să spun că România a crescut cu atât, dar dacă e să compar România cu alte state care au aderat, nu neapărat cu cele occidentale, atunci am o problemă cu liderii noștri”, a subliniat în cadrul emisiunii "Articolul 7" moderată de Mihaela Crăciun..

Vasile Pușcaș a subliniat că România nu este încă pregătită să adere la zona euro, ca Bulgaria, și că dacă acest lucru s-ar întâmpla, în urma unei decizii politice și fără îndeplinirea criteriilor, ar urma un dezastru pentru români.

Fostul ministru al Afacerilor Europene a mai spus că “trebuie să ne dezvoltăm cu adevărat identitatea partenerială cu cei din UE”.  Asta în condițiile în care nu mai există predictibilitate nici în UE, nici chiar în SUA.
.
UE e pentru noi soluția, nu problema. Doar că acum suntem noi în UE și ar trebui să venim noi cu argument pentru soluții acolo, la Bruxelles”, a spus fostul negociator șef al României la UE.
.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Vasile Pușcaș a arătat că întotdeauna, inclusiv în timpul războiului, soluțiile se caută doar prin negocieri. “Ar trebui să ne trezim din iluzii și să începem să redevenim realiști și să găsim soluții realiste la ce se-ntâmplă ori asta se poate face numai prin negocieri. Căutarea soluțiilor se face numai și numai prin negocieri. Întotdeauna în istorie,  în timpul Celor Două Războaie Mondiale se duceau și negocieri, consultări”.
.
Vasile Pușcaș a pledat și pentru o mai mare implicare în economie a mediului privat, ceea ce ar ajuta la dezvoltare, iar pentru românii din afara granițelor a transmis mesajul că “ indiferent de meridianul pe care se află, ei sunt contributori la dezvoltarea societății românești”.
.
***
.
Echipa emisiunii

Jurnaliști: Lilia Anghel, Marian Nicola
Producatori: Iulia Popescu, Mihaela Iamandei
Realizator Mihaela Craciun

22:40 Teatrul TV

*Patima de sub ulmi

Autor Eugen O’Neill

Adaptare şi regie Dinu Cernescu

Distribuție: Mircea Albulescu-Ephraim Cabot, Adriana Trandafir-Abbie, Florin Piersic Jr.-Eben, Valentin Teodosiu-Simion, Constantin Cotimanis-Petru

Simion (Valentin Teodosiu) și Petru (Constantin Cotimanis), cei doi fii răzvrătiți ai bătrânului Ephraim Cabot (Mircea Albulescu) părăsesc ferma tatălui lor, în căutarea aurului californian. Cel de-al treilea fiu, Eben (Florin Piersic Jr), rămas acasă, își întâmpină tânăra mamă vitregă. Abbie (Adriana Trandafir) este atât de tânără încât i-ar fi mai potrivită ca soție decât ca mamă.

Producător Ruxandra Ţuchel

0:15 Destine ca-n filme

*In memoriam Mihai Leu

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Producător Iuliana Marciuc

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri