loader
Foto

„Profetul, aurul şi ardelenii", la TVRi

Sâmbătă, 20 ianuarie, ora 23.10, TVR Internațional transmite filmul românesc „Profetul, aurul și ardelenii”, primul  film din trilogia western-urilor cu ardeleni în regia lui Dan Piţa.

 

Filmul românesc la TVRi

În anii 1880, fraţii transilvăneni Traian şi Romulus Brad pleacă în America în căutarea celui de-al treilea frate, Ion, emigrat cu 7 ani în urmă.

Ei sosesc în oraşul Cedar City, unde sunt întâmpinaţi cu ostilitate de autorităţi şi în special de puternicul "profet" mormon Walthrope. Chinuindu-se să comunice cu localnicii, românii află că "John" al lor a devenit un justiţiar care-i apără pe căutătorii de aur de nedreptăţile oamenilor lui Walthrope.

Primul film din trilogia ardelenilor a avut premiera în februarie 1978 şi îi are în distribuţie pe Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu şi Victor Rebengiuc.

„Profetul, aurul și ardelenii” este primul film 100% romanesc in care apare o persoană de culoare. Este vorba despre sclavul eliberat Bob Rupert, interpretat de Ahmed Gabbany.

Trilogia „Ardelenii” a debutat în 1978 cu „Profetul, aurul și ardelenii”, a continuat în 1980 cu „Artista, dolarii și ardelenii” si s-a încheiat în 1981 cu „Pruncul, petrolul și ardelenii”.

Regizorii filmelor sunt Dan Pita, care s-a ocupat de prima si a treia serie si Mircea Veroiu la a doua. Scenariul ii aparține lui Titus Popovici pentru primele doua filme, iar in cazul celui de-al treilea i-a furnizat ideea lui Francisc Munteanu.

***

Regia: Dan Piţa

Cu: Ilarion Ciobanu, Mircea Diaconu, Ovidiu Iuliu Moldovan.

 

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațional, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri