loader
Foto

„Profetul, aurul şi ardelenii", la TVRi

Sâmbătă, 20 ianuarie, ora 23.10, TVR Internațional transmite filmul românesc „Profetul, aurul și ardelenii”, primul  film din trilogia western-urilor cu ardeleni în regia lui Dan Piţa.

 

Filmul românesc la TVRi

În anii 1880, fraţii transilvăneni Traian şi Romulus Brad pleacă în America în căutarea celui de-al treilea frate, Ion, emigrat cu 7 ani în urmă.

Ei sosesc în oraşul Cedar City, unde sunt întâmpinaţi cu ostilitate de autorităţi şi în special de puternicul "profet" mormon Walthrope. Chinuindu-se să comunice cu localnicii, românii află că "John" al lor a devenit un justiţiar care-i apără pe căutătorii de aur de nedreptăţile oamenilor lui Walthrope.

Primul film din trilogia ardelenilor a avut premiera în februarie 1978 şi îi are în distribuţie pe Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu şi Victor Rebengiuc.

„Profetul, aurul și ardelenii” este primul film 100% romanesc in care apare o persoană de culoare. Este vorba despre sclavul eliberat Bob Rupert, interpretat de Ahmed Gabbany.

Trilogia „Ardelenii” a debutat în 1978 cu „Profetul, aurul și ardelenii”, a continuat în 1980 cu „Artista, dolarii și ardelenii” si s-a încheiat în 1981 cu „Pruncul, petrolul și ardelenii”.

Regizorii filmelor sunt Dan Pita, care s-a ocupat de prima si a treia serie si Mircea Veroiu la a doua. Scenariul ii aparține lui Titus Popovici pentru primele doua filme, iar in cazul celui de-al treilea i-a furnizat ideea lui Francisc Munteanu.

***

Regia: Dan Piţa

Cu: Ilarion Ciobanu, Mircea Diaconu, Ovidiu Iuliu Moldovan.

 

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri *Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:35 Călător de meserie

* La pas prin cetatea din Tg. Mureș

Cetatea din Tg. Mureș este o oază de relaxare, un loc în care se petrec evenimente și unde oamenii se întâlnesc și socializează. Aflăm, astfel, când a fost construită cetatea, cine au fost locuitorii ei și ce putem vizita astăzi între zidurile fortificației. Mănăstirea și biserica franciscană, secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș, Muzeul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Tg Mureș toate pot fi vizitate în cetate. Realizator şi producător Simona Boanţă

Studioul teritorial Târgu Mureş

 
TVR, în beneficiul publicului: mobilizare de excepţie pentru  turul 2 al alegerilor prezidențiale

18 mai 2025. Românii au scris istorie, printr-o prezenţă semnificativă la urne,  într-un scrutin în care şi-au exprimat dorinţa pentru un ...

Sighișoara, dincolo de zidurile cetății

Sighișoara, dincolo de zidurile cetății

publicat: luni, 19 mai 2025

Sighișoara, unul din cele mai colorate orașe din țară, este vestită pentru frumusețea Cetății Medievale, cea mai mare cetate locuită din Europa, ...

Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Roxana Maria Ciolca

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o ...

 

#tvri