loader
Foto

Prin Țara Bârsei, la Cristian

O legendă care circulă în Țara Bârsei povestește cum a luat naștere localitatea Cristian. Ea spune că un tânăr nobil, Cristian din Râșnov, și-a părăsit familia bogată, s-a căsătorit cu iubita lui și a înființat o moară pe malul râului Ghimbășel, în jurul căreia s-a format o comunitate puternică.

 

Cursa prin istorie" ajunge la Cristian, unde Adriana Irimescu, alături de o echipă de elevi de la Colegiul National "dr. Ioan Mesotă" din Brașov, însoțiți de profesoara lor de limba germană, Beatrice Greif, caută comoara ascunsă a satului.

(w882)

Cinci eleve au gândit probele de joc, iar colegii lor le testează, caută răspunsuri la întrebări capcană în biserica fortificată și pe străzi, se întâlnesc cu localnici, printre care părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian și domnul primar Gicu Cojocaru, află cum se pregătesc celebrii Baumstrizel-varianta original săsească a cozonacului secuiesc, Kurtos Kalacs,- și, nu în cele din urmă, învață un dans săsesc, ghidați de Christine Vlădărean și Trupa de dansuri săsești din Codlea.

(w882)

Biserica fortificată din Cristian este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian, comuna Cristian. Cristian (în germană Neustadt im Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună în județul Brașov, formată numai din satul de reședință. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit mai multe cetăți în regiune și a recrutat coloniști sași.

(w882)

Prezintă: Adriana Irimescu

Jurnalist: Ştefania Ţene

Realizator și producător: Anca Berlogea-Boariu

19:00 Deceniul ascuns

*Episodul 10

Documentar

Hobby-urile anilor 80

Episodul 10 ne aduce imagini din trecutul recent, anume din 2011, cand Muzeul Național de Arta Contemporana a gazduit, pentru cateva luni, Muzeul Benzii Desenate. Expoziția de reviste BD din a doua jumatate a secolului XX a fost curatoriata de Dodo Nița, cel mai cunoscut istoric al benzii desenate romanești, autor al unui volum omonim, alaturi de Alexandru Ciubotariu. Intalnirea din Muzeul Benzii Desenate ne vorbește despre un hobby al tinerilor din anii 80, care citeau reviste cu lanterna, atunci cand se taia curetul, și se intalneau la Cenacluri SF unde discutau cele mai importante titluri din literatura lumii, unele interzise la tipar. Un alt hobby notoriu al epocii a fost colecționarea timbrelor. Despre filateliști și creatori de timbre vorbim in partea a doua a episodului, alaturi de doi specialiști dintr-un renumit magazin Romfilatelia din București. Pe acolo au trecut mulți preșcolari, duși de mana de parinți sau bunici, in cautarea colițelor rare, nedantelate, sau a seriilor neștampilate de peste mari și țari. De ce nu dorea Ceaușescu sa fie portretizat in timbre, care erau cele mai ilustrate teme și cum au promovat autoritațile pasiunea pentru filatelie vom afla urmarind Episodul X al serialului Deceniul ascuns.

Producător Ruxandra Ţuchel

19:50 Colindă tradiţională românească (R)

*Colind 4

Interpreteaza Ioan Bocşa

(Reluare)
 
 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

 

#tvri