loader
Foto

„Prezenţe româneşti în Italia”: sora Emilia Jitaru | VIDEO

Seria „Prezențe românești în Italia” a continuat sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRI, cu sora Emilia Jitaru, atacant la Naționala de fotbal a surorilor catolice.

 

Prezențe românești în Italia

În Italia, există o Națională de fotbal a surorilor catolice și sora Emilia Jitaru, originară din Bacău, este una dintre atacante. De curând, a avut onoarea să fie cea care i-a înmânat Papei Francisc un tricou cu totul special, purtând numărul 266, actualul Pontif fiind cel de al 266-lea episcop al Romei.

-     Ați numărat bine? A întrebat Papa Francisc.

-     Da, am numărat bine, a răspuns sora.

(w500)

Cândva membră a echipei de fotbal feminin din Bacău și selecționată în Naționala feminină de fotbal a României, unde a jucat un singur meci, Emilia Jitaru a simțit chemarea la viața consacrată. În 1994 în Congregația Maestre Pie Venerini, o familie de surori catolice care și-au dedicat viața educației copiilor, urmând exemplul fondatoarei lor, sfânta Rosa Venerini (1656-1728), cea care a fondat primele școli de fete în Italia, peste 40 la număr, din care prima la Roma, în 1713.

Exact 28 de ani mai târziu, în aceeași zi în care sora Emilia pășea pentru prima oară  în Casa Generală a congregației din Roma, Anca Berlogea Boariu a stat de vorbă cu ea, descoperind o poveste de viață emoționantă, care le-a adus lacrimi în ochi. De la copilăria ei în Bacău, unde a făcut o pregătire sportivă, trecând rând pe rând prin gimnastică, atletism și apoi fotbal, la chemarea - total neașteptată pentru ea și familie, - de a merge pe un drum de credință, până în momentul prezent, când asistă familii care vin la Roma, la spitalul Bambino Jesu, cu copii grav bolnavi de cancer, drumul sorei Emilia este unul care inspiră.

(w882)

În plus, e o călugăriță care joacă fotbal. Chiar și ca soră, - sau măicuță, cum îi place să spună – sora Emilia nu a renunțaț nici măcar o zi la pasiunea ei pentru acest sport. În perioada în care a stat la Livorno și a fost educatoare, sora Emilia a înființat un club de fotbal pentru copii și a avut bucuria să descopere talente care au ajuns apoi jucători profesioniști. De un an și jumătate, Emilia Jitaru are bucuria să joace din nou într-o echipă cu totul aparte. A fost chemată să joace într-o altă națională feminină, de data aceasta Naționala Surorilor Catolice din Italia, înființată de Moreno Buccianti, antrenorul care a creat și Naționala Preoților. Meciurile pe care le joacă sunt pentru cauze umanitare, cum va fi și cel din 25 Noiembrie 2022, la Desio, pentru a da o voce femeilor, în Ziua Mondială împotriva violenței împotriva femeilor.

***

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni , îi aduce în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia” este realizată de Anca Berlogea Boariu și Claudia Nedelcu Duca şi coordonat de Mihaela Crăciun si Corina Dobre. Va putea fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Mulţumim pentru sprijin, Ambasadei României în Italia.

 

10:00 Agrostrategia

*Invitat George Chiriţă, director general AFIR

Rubrica Fermierii României: Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio în România

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri