loader
Foto

„Prezenţe româneşti în Italia”: Daniela Movileanu, Roma | VIDEO

Seria „Prezențe românești în Italia” a continuat duminică, 20 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRI, cu Daniela Movileanu, campioana Italiei la șah în 2016. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Prezențe românești în Italia

Oare ce se poate întâmpla când ai 8 ani, te-ai mutat de puțin timp din România în Italia, nu știi limba bine, vrei să îți faci prieteni și colegii tăi merg, după școală, la un club de "scacchi"? Decizi să mergi cu prietenii tăi, chiar dacă nu știi bine despre ce este vorba. Așa a început cariera de jucătoare de șah a Danielei Movileanu, la un club de șah de la Frascati, lângă Roma, sub îndrumarea antrenorului Rosario Luigi Ragonese. În scurt timp, eleva pasionată de joc devenea campioana de șah a Italiei.

(w882)

Acum, Daniela este în al doilea an de doctorat, după ce a finalizat o licență în Italia și un master la Londra în studii europene. Ea însăși migrant, s-a specializat în politicile de migrație ale Uniunii Europene, iar șahul a rămas pasiunea ei, prin care își face mereu noi prieteni. Cu echipa de șah a Italiei, a participat la multe olimpiade, campionate europene și turnee internaționale și tot șahul i-a deschis porțile unei lumi pe care nu o bănuia și a călăuzit-o, indirect, spre o carieră internațională.

(w500)

Cu Daniela am discutat despre șah, dar și despre migrație și politici europene. Echipa TVR a mers pe urmele ei, de la clubul de șah din Frascati, la Universitatea John Cabot, din Transtevere, universitate americană găzduită într-una din clădirile celebrei Academii dei Lincei, unde Galileo Galilei și-a prezentat cândva teoria științifică. Aici, sub coordonarea profesoarei ei de filosofie, Brunella Antomarini, Daniela a publicat de altfel o carte inedită despre filosofie și joc, în care un capitol este evident, dedicat șahului.

Un articol de: Anca Berlogea-Boariu, producător TVR2

***

S-au născut în România, trăiesc în Italia, iar apartenența la ambele ţări le-a dat un sentiment al libertăţii. Se simt cetăţeni ai lumii şi Televiziunea Română îi onorează. Sunt românii care scriu istorie, într-un fel sau altul, în diferite domenii.

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni , îi aduce în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia” este realizată de Anca Berlogea Boariu și Claudia Nedelcu Duca şi coordonat de Mihaela Crăciun si Corina Dobre. Va putea fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Mulţumim pentru sprijin Ambasadei României în Italia.

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

0:35 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri