loader
Foto

„Prezențe românești în Italia”- 160 de ani de diplomație | VIDEO

Proiectul „Prezențe românești în Italia” ne-a prilejuit sărbătorirea a 160 de ani de diplomație românească, joi, 17 noiembrie, de la ora 22.00, la  TVR Internațional.

 

Prezențe românești în Italia

Diplomația românească își are rădăcinile în anul 1862, când Alexandru Ioan Cuza a înființat Ministerul Afacerilor Străine.
Ministrul de externe al României, Vasile Alecsandri a fost desemnat de domnitor să ducă o campanie diplomatică la Cancelariile occidentale, prin care să fie recunoscută Unirea Principatelor.

După 160 de ani, Ambasada României în Italia și Consulatul General al României la Torino organizează o serie de evenimente dedicate poetului și diplomatului român Vasile Alecsandri. Cu această ocazie se dezvelesc și se inaugurează plăci comemorative, mărturii ale trecerii primului ministru de externe al României în Piemonte.

(w882)


Exercițiul diplomatic românesc continuă cu succes și în zilele noastre. Pe 25 octombrie a fost organizat primul forum economic în regiunea Piemonte la care au participat peste 100 de companii italiene și românești din domeniile producției industriale, energiei, IT&C, precum și din sectoarele bancar și al consultanței.

PREZENȚE ROMÂNEȘTI ÎN ITALIA  - 160 de ani de diplomație face un rezumat al activităților și inițiativelor de ordin cultural şi economic, care definesc numeroasa comunitate locală românească Piemon.

(w882)

Echipa TVR:

Claudia Nedelcu Duca - realizator; Ștefan Stan - imagine, Grig Stoica - asistent cameră - a reușit să creioneze portretul unei comunități românești valoroasă, integrată și apreciată de oficialitățile locale.

V-ați bucurat în seara aceasta pe TVRi și pe tvrplus.ro, începând cu ora 22:00, de recunoașterea valorii și frumuseții unei comunități, a unei culturi, a limbii române rostită impecabil și iubită cu patos de oameni de cultură italieni într-un dialog cu Alberto Cirio - Președintele Regiunii Piemont, Gabriela Dancău - ambasador al României în Italia, Lucian - Ioan Rus - secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ioana Gheorghiaș - consul general al României la Torino, Stefano Geuna - rector al Universității din Torino, Roberto Merlo - profesor de limba și literatura română la universitate, Francesco Altieri - scriitor și traducător de limba română.


(w882)

Alberto Cirio -Președintele Regiunii Piemont

(w882)

Gabriela Dancău - ambasador al României în Italia

(w882)

Ioana Gheorghiaș - consul general al României la Torino

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, poate fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 - 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunități românești a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#tvri