„Prezențe românești în Italia”- 160 de ani de diplomație | VIDEO
joi, 17 noiembrie 2022
Proiectul „Prezențe românești în Italia” ne-a prilejuit sărbătorirea a 160 de ani de diplomație românească, joi, 17 noiembrie, de la ora 22.00, la  TVR Internațional.

Diplomația românească își are rădăcinile în anul 1862, când Alexandru Ioan Cuza a înființat Ministerul Afacerilor Străine.
Ministrul de externe al României, Vasile Alecsandri a fost desemnat de domnitor să ducă o campanie diplomatică la Cancelariile occidentale, prin care să fie recunoscută Unirea Principatelor.

După 160 de ani, Ambasada României în Italia și Consulatul General al României la Torino organizează o serie de evenimente dedicate poetului și diplomatului român Vasile Alecsandri. Cu această ocazie se dezvelesc și se inaugurează plăci comemorative, mărturii ale trecerii primului ministru de externe al României în Piemonte.

(w640)


Exercițiul diplomatic românesc continuă cu succes și în zilele noastre. Pe 25 octombrie a fost organizat primul forum economic în regiunea Piemonte la care au participat peste 100 de companii italiene și românești din domeniile producției industriale, energiei, IT&C, precum și din sectoarele bancar și al consultanței.

PREZENȚE ROMÂNEȘTI ÎN ITALIA  - 160 de ani de diplomație face un rezumat al activităților și inițiativelor de ordin cultural şi economic, care definesc numeroasa comunitate locală românească Piemon.

(w640)

Echipa TVR:

Claudia Nedelcu Duca - realizator; Ștefan Stan - imagine, Grig Stoica - asistent cameră - a reușit să creioneze portretul unei comunități românești valoroasă, integrată și apreciată de oficialitățile locale.

V-ați bucurat în seara aceasta pe TVRi și pe tvrplus.ro, începând cu ora 22:00, de recunoașterea valorii și frumuseții unei comunități, a unei culturi, a limbii române rostită impecabil și iubită cu patos de oameni de cultură italieni într-un dialog cu Alberto Cirio - Președintele Regiunii Piemont, Gabriela Dancău - ambasador al României în Italia, Lucian - Ioan Rus - secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ioana Gheorghiaș - consul general al României la Torino, Stefano Geuna - rector al Universității din Torino, Roberto Merlo - profesor de limba și literatura română la universitate, Francesco Altieri - scriitor și traducător de limba română.


(w640)

Alberto Cirio -Președintele Regiunii Piemont

(w640)

Gabriela Dancău - ambasador al României în Italia

(w640)

Ioana Gheorghiaș - consul general al României la Torino

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, poate fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 - 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunități românești a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz