loader
Foto

Galerie foto

Prezențe românești - Bulgaria: Smârdan, atunci și acum și valorificarea elementelor cultural-istorice în Turism

O nouă emisiune dedicată românilor din Bulgaria abordează tema valorificării în turism a elementelor culturale ce țin de istoria comună româno-bulgară. Echipa TVR Internațional formată din Mihaela IAMANDEI, jurnalist și realizator TVR și Claudiu Petringenaru, director de imagine, a filmat în tranșeele Smârdanului, din Bulgaria, locul unde armata română a învins, în Războiul de Independență, armata turcă, eliberând Cetatea Vidinului.

 

Prezenţe româneşti

Istoria evenimentelor este povestită, la TVR Internațional, de două personalități: Ivo Gheorghiev, președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria și, respectiv, Cornel ILIE, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României. La MNIR, în București, am descoperit celebrul tablou al lui Nicolae Grigorescu, cel care a zugrăvit „Atacul de la Smârdan” chiar în momentele epocii.

„Tabloul surprinde un moment important al istoriei comune româno-bulgare. Ce este interesant este faptul că Nicolae Grigorescu și alți artiști și oameni de cultură au participat direct la luptele de eliberare a actualelor teritorii ale Bulgariei de sub turci, însoțind armata română. Foarte multe dintre lucrările care amintesc de Războiul de Independență sunt realizate pe baza relatărilor, dar acest tablou, Atacul de la Smârdan, a fost realizat pe baza relatărilor și martorilor oculari și reflectă încleștarea extraordinară din acele zile definitorii pentru cucerirea Cetății Vidin”, a declarat, pentru TVR Internațional, directorul adjunct al MNIR, Cornel ILIE.

(w882) Prezențe

Tabloul „Atacul de la Smârdan” a fost prezent, pentru scurt timp, în expoziția „Capodopere ale MNIR” în luna august și a intrat într-un program de conservare și restaurare.

(w882) Prezențe

„Un loc cu valențe istorice definitorii pentru rolul armatei române în eliberarea actualului teritoriu al Bulgariei de sub jugul turcesc este Smârdan, fost sat din regiunea Vidin, astăzi, parte din satul Inovo. Lupta de la Smârdan, desfășurată în zilele de 12-14 ianuarie 1878, a fost decisivă pentru cucerirea de către armata română a Cetății Vidin, unde era cantonată garnizoana otomană. Aici, păstrăm memoria tinerilor căzuți printr-un monument ridicat în acest sat. Este singurul monument care nu a fost distrus în momente istorice în care România a avut parte de o percepție negativă în Bulgaria”, a declarat în exclusivtate pentru TVR Internațional și președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev.

(w882) Prezențe

În ciuda potențialului său cultural și istoric, Regiunea Vidinului, recunoscută ca principalul pol al românității din Bulgaria, este una dintre cele mai puțin valorificate turistic. Nu există muzee și nu există operatori în turism care să valorifice cultura și istoria legată de trecutul comun al României și Bulgariei. Doar asociațiile de români sunt păstrătoare ale tradițiilor, dar cu resurse materiale modeste și resurse umane tot mai puține.

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

Aflați mai multe din emisiunea realizată de Mihaela IAMANDEI, jurnalist TVR și difuzată de TVR Internațional, vineri, 1 noiembrie, la ora 17.30, cu reluare în data de 2 noiembrie, la ora 2.30 și, respectiv, 4 noiembrie, la ora 12.00.

***

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/Mihaela Iamandei

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri