loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Prevenirea bolilor infecţioase în sezonul rece

De luni până joi, de la ora 18:30, aflaţi de la specialiştii invitaţi în emisiune sfaturi pentru prevenţia sau tratarea anumitor boli. Emisiunea este transmisă în direct pe TVR Internaţional, TVR+ și live pe Facebook.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

Luni, 8 octombrie

PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI

Invitat: prof.dr. Luiza Spiru, şef Clinică Geriatrie, Gerontologie şi Psihogeriatrie, Spitalul Universitar de Urgenţă “Elias”, medic primar geriatrie, gerontologie, medic primar medicină internă, gerontopsihiatru, doctor în ştiinţe medicale, competenţă în ecografie generală, absolvent Colegiul Naţional de Apărare, absolvent Leadership Management International (Texas, SUA)

Toate lucrurile care ne afectează și care, într-un mod sau altul, ne influenţează viaţa trec prin creierul nostru. Modul de a gândi ne poate transforma în oameni fericiţi sau trişti, sănătoşi sau bolnavi. Gândurile negative duc la aprofundarea stresului, la amplificarea lui, iar urmarea este pe măsură: boală psihică şi fizică. Pe de altă parte, un mod pozitiv de a privi lumea şi viaţa, în general, determină diminuarea stresului și o stare generală de bine care se va reflecta asupra întregului organism.

PROGRESE ÎN INVESTIGAREA ȘI TRATAREA TRAUMATISMELOR CRANIO-CEREBRALE

Invitat: prof.dr. Alexandru Vlad Ciurea, prof. de Neurochirurgie , UMF "C. Davila", Director Ştiinţific, spital privat, medic primar neurochirurg, Vicepreședinte Comisia de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății, Fondator Centrul National de Excelenta în Neurochirurgie, Președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, cercetător Științific Gradul I, multiplu Doctor Honoris Causa, ex-vicepreședinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie.

Anual, peste 10 milioane de oameni, din întreaga lume, suferă un traumatism cranian care se finalizează cu dizabilități neuromotorii și chiar pierderea vieții. Din păcate, factorul cel mai important de provocare a traumelor este traficul rutier și ignorarea regulilor de circulație. Traumatismele cranio-cerebrale reprezintă o patologie complexă care ridică numeroase probleme, atât în faza acută dar mai ales în cea de recuperare.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

Marţi, 9 octombrie

STEATOZA HEPATICĂ

Invitat: conf.dr. LAURA ILIESCU, medic primar medicină internă și gastroenterologie, șef Secția Medicină Internă II, Institutul Clinic Fundeni
În starea normală de sănătate a organismului, fiecare organ este înconjurat de un strat subțire de grăsime pentru o mai bună protecție. În situația creșterii excesului de grăsime, celulele hepatice încep să o acumuleze și să-și modifice funcțiile. Ca urmare se instalează ceea ce se numește, în popor, ficat gras, adică steatoza hepatică. Netratată, boala duce la inflamație, la necrozarea ficatului, producerea de noduli hepatici și, în final, la ciroză. Boala poate apărea ca urmare a infecțiilor virale și bacteriene, a diabetului zaharat, a unei alimentații nepotrivite și a alcoolului.

VIAȚA SEXUALĂ ÎN CUPLU

Invitat: dr. ELENA VOICULESCU, medic primar obstetrică-ginecologie
Viața de cuplu a fost studiată încă din cele mai vechi timpuri. Sigmund Freud are multiple teorii privind relațiile intime dintre cele două sexe și influența lor asupra psihicului, comportamentului și funcționării interne a organismului. Se știe că un cuplu este fericit atunci când relațiile interpersonale, satisfacerea nevoilor, comunicarea și relațiile sexuale se manifestă într-un mod echilibrat și optim pentru fiecare din membrii cuplului. Orice dezechilibru care apare la nivelul uneia dintre componente poate duce la apariția conflictelor, frustărilor și în final la boală.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

Miercuri, 10 octombrie

ACNEEA, CAUZE ȘI TRATAMENT

Invitat: prof. dr. GEORGE - SORIN ŢIPLICĂ, medic primar dermato–venerolog, șef Clinica de Dermatologie 2, Sp. Clinic Colentina
O mare parte dintre problemele care apar la nivelul pielii au cauze mult mai subtile decât cele pe care le cunoaștem. Bolile dermatologice, precum acneea, cuperoza, apar din cauza dereglărilor fiziologice, endocrinologice, igienă defectuoasă, alimentație nepotrivită dar și din cauze psihologice.

PREVENIREA BOLILOR INFECȚIOASE ÎN SEZONUL RECE

prof. dr. ALEXANDRU RAFILA, președinte Societatea Româna de Microbiologie, membru în Comitetul Executiv al OMS
Odată cu venirea anotimpului rece, persoanele care manifestă o sensibilitate mai mare la temperaturi scăzute și au un deficit imunitar, sunt mult mai expuse atacurilor microorganismelor, mai ales al celor patogene care produc boli contagioase. Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne, în primul rând, igiena personală, precum: spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență, evitarea supraaglomerărilor, evitarea împrăștierii particulelor virale prin folosirea metodelor de protecție, precum: măști, batiste de unică folosință și lista de recomandări comportamentale și medicale continuă.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

Joi, 11 octombrie

TRATAMENTE CONVENŢIONALE ŞI ALTERNATIVE
Invitată: conf. dr. CARMEN BUȘNEAG


Încă din cele mai vechi timpuri, medicina a studiat, monitorizat, diagnosticat și tratat omul, în strânsă legătură cu mediul în care trăiește și a folosit, la început, metode aproape de natură, care, astăzi, se înscriu în medicina alternativă, complementară. Abia secolul XIX aduce schimbări semnificative în diagnosticarea și tratarea bolilor, precum și în dezvoltarea intervențiilor chirurgicale. Evoluția tehnologică a sprijinit succesele medicinei clasice. În prezent, prin înțelegerea profundă a mecanismelor interne ale organismului și strânsa legătură a omului cu natura, tratamentele convenționale au fost completate și susținute de cele alternative.

VITAMINA D ȘI ANTIOXIDANȚII
Invitat: dr. ILEANA MARINESCU, medic primar endocrinolog, Institutul C.I. Parhon

Studiile arată că antioxidanții sunt vitali. Pentru desfășurarea celor mai importante funcții ale organismului, mai ales cele metabolice și imunitare, organismul are nevoie de vitamine, acele substanțe naturale, esențiale ca și de aminoacizii care nu pot fi sintetizate în totalitate de corpul uman. Vitamina D are un rol esențial în funcțiile metabolice și imunitare ale organismului, dar și de antioxidant, cu rol în neutralizarea radicalilor liberi care se acumulează în celule în urma proceselor de ardere.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

11:20 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 91-95

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri