loader
Foto

Galerie foto

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei.

 

Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercăm sã creionãm o hartă a competenţelor româneşti din Statele Unite. Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco.

Ion Stoica este profesor de Știința calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platforma software care combină datele cu inteligența artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat roman din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

(w882) Prezențe

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate. Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrari peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015). Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin așa-numita arhitectură lakehouse, fiind singura platforma software care combină datele cu Inteligența artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Revedeți această ediție a emisiunii „Prezenţe româneşti” sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19:30.

***

Realizator şi producător: Marian Voicu

Foto credit: Arhiva emisiunii „Prezenţe româneşti”/ Marian Voicu

 

13:00 Tradiţii

* Invitata Vera Sali

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Stilul de viață este mai important decat moștenirea genetică

În această ediție aflăm detalii importante despre anxietate și cunoaștem povestea impresionantă a unei luptătoare, care se confruntă în fiecare ...

Documentare, tradiţie şi știri de ultimă oră, la posturile tematice ale Televiziunii Române

Descoperă magia sărbătorilor de iarnă alături de Televiziunea Română! Am pregătit programe speciale de Crăciun care vor captiva și vor aduce ...

 

#tvri