loader
Foto

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (II)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii.

 

Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite. Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco. I-am reîntâlnit pe Eric Pop și Dan Iancu, profesori la Universitatea Stanford, după 10 ani.

Eric Pop este profesor de Inginerie Electrică (EE) și Știința și Ingineria Materialelor la Universitatea Stanford. Specializarea sa se află la intersecția dintre nanoelectronică și conversia energiei la scară nanometrică.

(w882)

Majoritatea proiectelor includ atât componente fundamentale cât și aplicate, experimentale și computaționale.

Dan Iancu este lector la Universitatea Stanford, unde preda Operațiuni, Informații și Tehnologie. Este specializat în IA și optimizare bazată pe date, cu aplicații în managementul lanțului de aprovizionare, FinTech și asistență medicală, fiind interesat în dezvoltarea de noi instrumente pentru luarea deciziilor (învățare automată/AI) și aplicarea acestora pentru impactul social și de mediu.

(w882)

Realizator şi producător: Marian Voicu

(w882)

***

Vineri. 4 octombrie, de la ora 19.30, TVR Internațional redifuzează episodul 6 al emisiunii „Prezențe românești”, serie de documentare dedicate românilor remarcabili, care lucrează în cercetare în cele mai renumite laboratoare ale lumii.

22:05 Teatru TV

* Fluturi, fluturi

Autor: Aldo Nicolaj

Comedie. Foca este o doamnă cu care viața nu a fost chiar darnică, așa că este servitoarea Eddăi, o pensionară foarte bogată care trăiește o mare singurătate în ciuda stării materiale foarte bune. În scenă intră și Elio, fiul Eddăi, pretext de depănat amintiri... plăcute și, mai ales, neplăcute.

Distribuție:

Irina Răchițeanu Sirianu-Edda
Dan Condurache-Elio
Rozina Cambos-Foca

Adaptare: Irina Rachiteanu Sirian

Regie: Olimpia Arghir

23:20 Teatru TV

* Apollon de Bellac

Autor: Jean Giraudoux

Comedie. La Biroul de invenții de la Paris o tânără domnișoară își caută un serviciu dar are probleme să se descurce în viață din cauza timidității excesive; Apollon de Bellac o sfătuiește să le spună tuturor bărbaților că sunt frumoși, ceea ce îi va schimba viața atât ei cât și „victimelor” admirației ei.

Distribuție:

Radu Beligan-Apollon De Bellac
Tamara Crețulescu-Agnes
Mircea Albulescu-Președintele
Mihai Fotino-Secretarul General
Costel Constantinescu-Portarul
Irina Petrescu-Therese
Adriana Piteșteanu-Chevredent
Jean Lorin Florescu-Consilier 1
George Negoescu-Consilier 2
Constantin Băltărețu-Consilier 3
George Ulmeni-Consilier 4

Adaptare: Sanda Manu

Regie: Sanda Manu

 
Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Angela Avram și invitații ei, Ovidiu Șerban, avocat, şi Radu Berevoianu, notar, le propun celor interesați de achiziționarea unui imobil nou - ...

 

#tvri