loader
Foto

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (II)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii.

 

Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite. Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco. I-am reîntâlnit pe Eric Pop și Dan Iancu, profesori la Universitatea Stanford, după 10 ani.

Eric Pop este profesor de Inginerie Electrică (EE) și Știința și Ingineria Materialelor la Universitatea Stanford. Specializarea sa se află la intersecția dintre nanoelectronică și conversia energiei la scară nanometrică.

(w882)

Majoritatea proiectelor includ atât componente fundamentale cât și aplicate, experimentale și computaționale.

Dan Iancu este lector la Universitatea Stanford, unde preda Operațiuni, Informații și Tehnologie. Este specializat în IA și optimizare bazată pe date, cu aplicații în managementul lanțului de aprovizionare, FinTech și asistență medicală, fiind interesat în dezvoltarea de noi instrumente pentru luarea deciziilor (învățare automată/AI) și aplicarea acestora pentru impactul social și de mediu.

(w882)

Realizator şi producător: Marian Voicu

(w882)

***

Vineri. 4 octombrie, de la ora 19.30, TVR Internațional redifuzează episodul 6 al emisiunii „Prezențe românești”, serie de documentare dedicate românilor remarcabili, care lucrează în cercetare în cele mai renumite laboratoare ale lumii.

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri