loader
Foto

Cercetători români în SUA, episodul 5: În lumea matematicii

Luni, 17 februarie,  Marian Voicu a continuat seria despre cercetătorii români din Statele Unite,  la “Lumea și noi”, de la ora 20.30,  pe TVR Internațional și TVR+.

 

Marian Voicu
Lumea şi noi

UPDATE: Ediția din 17 februarie este disponibilă online pe TVR+

Ȋn episodul 5  vom cunoaşte trei  matematicieni români din New York şi Boston, aflaţi la vârste diferite, cu  experienţe de viaţă diferite, dar cu aceeaşi pasiune colosală pentru matematică.

Universităţile americane i-au atras, ȋn special după cel de-Al Doilea Război Mondial, pe cei mai valoroşi matematicieni din lume. Românii nu au făcut excepţie: sunt prezenţi la cele mai prestigioase catedre de matematică.

Unii lucrează ȋn domeniul matematicii aplicate sau al celei teoretice, alţii au ales să lucreze ȋn marile corporaţii financiare din New York, oraş care produce de 7 ori mai mulţi bani decat PIB-ul României.

Dr. Alexandru Suciu
Profesor la Universitatea Northeastern, Boston.

(w500) Suciu
Specializare: topologie algebricã şi geometricã.

Dupã studiile de la Bucureşti, pleacã în SUA, la Universitatea Columbia, unde obţine un doctorat în matematici în 1984. Este cercetãtor la Centrul de Cercetãri Matematice Ennio De Giorgi din Pisa. Cercetarea sa are ca zone de interes relaţionarea topologiei cu algebra, geometria şi combinatorica.

Studii publicate în Journal of Pure and Applied Algebra, Contemporary Mathematics, Mathematische Zeitschrift, Proceedings of the London Mathematical Society, Journal of the European Mathematical Society.

Dr. Mihai Cucuringu
Profesor asistent la UCLA (University of California, Los Angeles).

(w500) Cucuringu
Specializare: dezvoltarea şi analiza matematică a unor algoritmi pentru grafuri, cu aplicaţii în biologie structurală, inginerie şi analiza datelor.

Doctor în matematică aplicată şi computaţională la Universitatea Princeton. După doctorat, a lucrat ca trader la Bank of Amerika, după care a decis să se ȋntoarcă ȋn mediul universitar.

Dr. Emil Prodan
Profesor la Universitatea Yeshiva, New York.

(w500) Emil Proda
Specializare: fizicã-matematicã, fizicã teoreticã, mecanicã cuanticã, aplicarea matematicii în fizica materiei condensate.

Cercetãrile sale se axeazã pe descoperirea unor noi modele matematice cu aplicabilitate în studiul nanomaterialelor. Bursã postdoctoralã la Centrul pentru materiale complexe de la Princeton, Premiul Chuoke pentru cercetare şi performanţã academicã (Universitatea Rice). Bursã postdoctoralã la Universitatea Santa Barbara – California (unde a lucrat cu Walter Kohn, laureat Nobel), doctorat la Universitatea Rice în fizicã teoreticã.

Detalii despre serie şi celelalte episoade AICI

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri