loader
Foto

Galerie foto

Povești din Adakaleh, luni la “Lumea și Noi”

Luni, 27 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internațional ați descoperit povești fascinante de viață, însoțite de aroma cafelei și de amintirile unui pământ dispărut.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Adakaleh sau Insula fortăreață, oază de Orient și rodnicie a naturii, a fost insula sacrificată de pe Dunăre, care în anii 70 a pierit sub apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I.

Populată preponderent de turci, mare parte dintre ei a emigrat la Istanbul, cu dorința de-a forma acolo o mică comunitate pentru a se adapta mai ușor la marele oraș.

Yilmaz Onbaşı, promițător jucător de fotbal la Orșova, fost cafegiu pe Adakaleh în perioada de maximă înflorire a insulei, după plecarea din țară și-a făcut renumele de om de afaceri de succes în Kapalı Çarşı, celebrul bazar din Istanbul.

Ergün Cezayirli vorbește despre copilăria petrecută pe Adakaleh cu aceeași plăcere și prospețime de parcă nu ar fi părăsit insula niciodată, retrăind și astăzi huzurul din viața micuței comunități lipsite de griji.

Necmi Hastürk se trage dintr-o familie de insulari de pe Adakaleh. Când familia lui a părăsit insula, mama lui era însărcinată cu el în luna a șaptea. Astăzi Necmi este administratorul unei pagini de Facebook dedicată grupului celor rămași de pe Adakaleh.

(w882) Povești d

Toți acești insulari au ceva în comun, o legătură vie cu țara, cu limba și istoria românilor, susținută de vacanțele petrecute aici, altădata afaceri, acum întâlniri de promoție sau călătorii culturale.

Nostalgia insulei, colț de paradis, cu flori și fructe nemaivăzute, mediu natural unic, punct turistic îndrăgit, etalare a delicateselor culinare, a rămas în sufletul celor de pe Adakaleh ca un pământ al făgăduinței.

Realizator: Bogdana Pascal

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#tvri