Daniel Botănoiu, secretar de stat Min. Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prof. dr. Nicolae Croitoru, preşedinte Nicoltana Cheia, Adelina Hanciu, brand manager Fares Orăştie, sunt invitaţii lui Sorin Burtea, marţi, 20 noiembrie, la TVRi, de la ora 21.30.
Investiţi în România! vă invită la o ediţie dedicată susţinerii capitalului autohton. Poveşti de succes, exemple inedite, abia aşteaptă să fie descoperite!
Compania FARES din Orăştie, cu acţionariat integral autohton, a fost fondată în 1929 la iniţiativa farmacistului Andrei Farago. După aproape 9 decenii de activitate neîntreruptă şi tradiţie în valorificarea substanţelor active din plante, societatea hunedoreană are în portofoliu circa 400 de produse sub formă de ceaiuri medicinale combinate sau simple, siropuri, capsule, comprimate, unguente şi geluri, tincturi, uleiuri esenţiale, remedii solubile. Dintre acestea, circa două treimi sunt reţete originale. Prin distribuţia proprie asigură desfacere către 6.000 de farmacii și magazine naturiste inclusiv în majoritatea hipermarketurilor din ţară.
KEIA, apă minerală naturală cu o puritate de neegalat, care provine din aria protejată a Masivului Ciucaş, este o marcă 100% românească, ce a apărut pe piaţă în urmă cu 14 ani. Acest brand aparţine grupului Nicoltana, din Prahova, societate cu capital integral românesc, care a reuşit să pună în funcţiune o capacitate de producţie de la firul ierbii, dotată cu utilaje şi echipamente la standarde internaţionale şi să ofere 60 de locuri de muncă. De la izvor, pe o distanţă de 1.200 de metri, apa este transportată până la fabrică prin cădere liberă prin conducte, apoi dusă pe linia de îmbuteliere ca apă minerală naturală plată sau este carbonizată cu bioxid de carbon şi devine apă minerală carbogazificată.
Întreprinzătorii români sunt prezenţi în aproape toate ramurile economice, însă fără programe guvernamentale şi fonduri europene este imposibil ca aceştia să poată concura firmele cu capital extern. Globalizarea a modelat economia în favoarea companiilor din afara graniţelor. Din păcate, multinaţionalele nu sunt legate de investiţia din România. Atunci când există condiţii mai bune în altă parte, acestea realocă unităţile de producţie. Aşadar este nevoie de facilităţi pentru susţinerea afacerilor autohtone, aşa cum se întâmplă în statele dezvoltate.
În această ediţie, discutăm despre importanţa dezvoltării capitalului românesc.
***
Emisiunea “Investiţi în România!” este difuzată la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova pe postul TVR MOLDOVA.