loader

Portretul unui român care luptă pentru limba sa, marți la “Lumea și noi”

Marți,25 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, v-am prezentat povestea unei lupte a românității, pe care o duce românul Nicolai Pacev, la Kozlodui, în Bulgaria.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La recensământul din 2011, populația orașului Kozlodui era de 13.058 locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (83,97%) erau bulgari, cu o minoritate de romi (1,04%).  Însă,pentru 14,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică. Ar putea fi ei români?

Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Bulgaria, deşi sunt aproape 300.000 de vorbitori de limba română. De aici decurg toate celelalte neajunsuri: nu au dreptul la şcoală în limba lor, nu au reprezentant în Parlament, nu au dreptul la slujbă religioasă în limba maternă.

Nicolai Pacev (foto stânga) din Kozlodui este unul dintre românii ai căror strămoşi au fugit peste Dunăre în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, la 1821. De-a lungul ultimelor două decenii, a cercetat nenumărate arhive, în căutarea unor documente care vorbesc despre vechimea românilor din Balcani.

Casa istoricului Nicolai Pacev este un adevărat muzeu al românității din Bulgaria, un loc în care adevărul se luptă cu uitarea. A dorit chiar să deschidă un muzeu orăşenesc la Kozlodui. Însă, când s-a auzit că are caracter românesc, proiectul a murit.

De mai mulți ani,  Nicolai Pacev predă limba română copiilor din Kozlodui și celor din satele din împrejurimi.

Limba română este destinul său, nu are cum să renunțe la ea,spune el, mai ales că tatăl lui a fost deportat pentru limba română. La Kozlodui, profesorul Nicolai Pacev a strâns o întreagă arhivă, ca o mărturie a dorinței de a fi a românilor de la sud de Dunăre.

Fără bani sau fără vreun sprijin din partea autorităților, hărțuiți de controale și amenințări, românilor aflați la sud de Dunăre le rămân solidaritatea și dragostea de limba română.

foto: adevarul.ro

O poveste despre lupta pentru supraviețuirea unei limbi, adusă de Carmen Ștefănescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:50 Drag de România mea!

*Editia aniversară Jolt Kerestely-Andrei Kerestely cu fetele, Elena Mosuc, Marcel Pavel, Mirabela Dauer, Alina Sorescu, Sanda Cepraga, Liana Elekes

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

​Producător Codruţa Prunariu

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

(Reluare)

11:30 Info Plus

*Lumea diplomatică

Realizator Vlad Ungar

(Reluare)
 
Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Roxana Maria Ciolca

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o ...

DRP deschide sesiunea de înscriere în „Taberele ARC” 2025

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează pe 15 mai cea de-a XVI-a ediție a Programului de „Tabere ARC” și deschide sesiunea de ...

La Bella Figura - scurte eseuri despre corpuri feminine

Documentarul explorează subiectul feminin și reprezentarea sa şi prezintă şase femei care iși folosesc corpul ca mijloc de comunicare, expresie ...

 

#tvri