loader
Foto

Portretul unui român care luptă pentru limba sa, marți la “Lumea și noi”

Marți,25 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, v-am prezentat povestea unei lupte a românității, pe care o duce românul Nicolai Pacev, la Kozlodui, în Bulgaria.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La recensământul din 2011, populația orașului Kozlodui era de 13.058 locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (83,97%) erau bulgari, cu o minoritate de romi (1,04%).  Însă,pentru 14,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică. Ar putea fi ei români?

Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Bulgaria, deşi sunt aproape 300.000 de vorbitori de limba română. De aici decurg toate celelalte neajunsuri: nu au dreptul la şcoală în limba lor, nu au reprezentant în Parlament, nu au dreptul la slujbă religioasă în limba maternă.

Nicolai Pacev (foto stânga) din Kozlodui este unul dintre românii ai căror strămoşi au fugit peste Dunăre în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, la 1821. De-a lungul ultimelor două decenii, a cercetat nenumărate arhive, în căutarea unor documente care vorbesc despre vechimea românilor din Balcani.

Casa istoricului Nicolai Pacev este un adevărat muzeu al românității din Bulgaria, un loc în care adevărul se luptă cu uitarea. A dorit chiar să deschidă un muzeu orăşenesc la Kozlodui. Însă, când s-a auzit că are caracter românesc, proiectul a murit.

De mai mulți ani,  Nicolai Pacev predă limba română copiilor din Kozlodui și celor din satele din împrejurimi.

Limba română este destinul său, nu are cum să renunțe la ea,spune el, mai ales că tatăl lui a fost deportat pentru limba română. La Kozlodui, profesorul Nicolai Pacev a strâns o întreagă arhivă, ca o mărturie a dorinței de a fi a românilor de la sud de Dunăre.

Fără bani sau fără vreun sprijin din partea autorităților, hărțuiți de controale și amenințări, românilor aflați la sud de Dunăre le rămân solidaritatea și dragostea de limba română.

foto: adevarul.ro

O poveste despre lupta pentru supraviețuirea unei limbi, adusă de Carmen Ștefănescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:50 Dirijorul tăcerilor

Film *

România, 2022

Regia: Ovidiu Georgescu

Scenariul: Theo Herghelegiu, Ovidiu Georgescu

Cu: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Andrei Aradits, Cristina Deleanu

Dramă inspirată dintr-un caz real. Un imobil de patrimoniu ridicat în perioada interbelică rezistă istoriei agitate, fiind martor al vremurilor, dar şi un spaţiu care găzduieşte destine şi vieţi omeneşti. Cele trei familii care locuiesc în el trebuie să lupte pentru a-şi salva căminul, deoarece clădirea urmează să fie demolată pentru a face loc unei clădiri de birouri. Locatarii sunt victimele unui şir de abuzuri, care duc la abandonuri, trădări şi destine destrămate, într-o Românie confuză şi tensionată.

Redactor Marian Nicola

6:00 Garantat 100%

*Invitată Narine Abgarian

Moderator şi realizator Cătălin Ştefănescu

Producător Adrian Ionică

 
Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

publicat: sâmbătă, 23 noiembrie 2024

„The Guardian” a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. E una dintre cele mai importante voci ale literaturii ...

Echilibrul în viață, cheia sănătății

Echilibrul în viață, cheia sănătății

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Stresul face parte din viața noastră. Când este continuu, pot apărea probleme de sănătate. Este important să îl gestionăm, să ne adaptăm și să ne ...

„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

 

#tvri