loader
Foto

Portretul unui român care luptă pentru limba sa, marți la “Lumea și noi”

Marți,25 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, v-am prezentat povestea unei lupte a românității, pe care o duce românul Nicolai Pacev, la Kozlodui, în Bulgaria.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La recensământul din 2011, populația orașului Kozlodui era de 13.058 locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (83,97%) erau bulgari, cu o minoritate de romi (1,04%).  Însă,pentru 14,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică. Ar putea fi ei români?

Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Bulgaria, deşi sunt aproape 300.000 de vorbitori de limba română. De aici decurg toate celelalte neajunsuri: nu au dreptul la şcoală în limba lor, nu au reprezentant în Parlament, nu au dreptul la slujbă religioasă în limba maternă.

Nicolai Pacev (foto stânga) din Kozlodui este unul dintre românii ai căror strămoşi au fugit peste Dunăre în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, la 1821. De-a lungul ultimelor două decenii, a cercetat nenumărate arhive, în căutarea unor documente care vorbesc despre vechimea românilor din Balcani.

Casa istoricului Nicolai Pacev este un adevărat muzeu al românității din Bulgaria, un loc în care adevărul se luptă cu uitarea. A dorit chiar să deschidă un muzeu orăşenesc la Kozlodui. Însă, când s-a auzit că are caracter românesc, proiectul a murit.

De mai mulți ani,  Nicolai Pacev predă limba română copiilor din Kozlodui și celor din satele din împrejurimi.

Limba română este destinul său, nu are cum să renunțe la ea,spune el, mai ales că tatăl lui a fost deportat pentru limba română. La Kozlodui, profesorul Nicolai Pacev a strâns o întreagă arhivă, ca o mărturie a dorinței de a fi a românilor de la sud de Dunăre.

Fără bani sau fără vreun sprijin din partea autorităților, hărțuiți de controale și amenințări, românilor aflați la sud de Dunăre le rămân solidaritatea și dragostea de limba română.

foto: adevarul.ro

O poveste despre lupta pentru supraviețuirea unei limbi, adusă de Carmen Ștefănescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:50 Investiţi în România! (R)

* Reindustrializarea României, un proiect necesar

Invitat: Florin Spătaru-consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului

Moderator Cristina Leorenţ

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: vineri, 10 mai 2024

În ediția de luni, 13 mai, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflați despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

 

#tvri