loader
Foto

Portretul unui român care luptă pentru limba sa, marți la “Lumea și noi”

Marți,25 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, v-am prezentat povestea unei lupte a românității, pe care o duce românul Nicolai Pacev, la Kozlodui, în Bulgaria.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La recensământul din 2011, populația orașului Kozlodui era de 13.058 locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (83,97%) erau bulgari, cu o minoritate de romi (1,04%).  Însă,pentru 14,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică. Ar putea fi ei români?

Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Bulgaria, deşi sunt aproape 300.000 de vorbitori de limba română. De aici decurg toate celelalte neajunsuri: nu au dreptul la şcoală în limba lor, nu au reprezentant în Parlament, nu au dreptul la slujbă religioasă în limba maternă.

Nicolai Pacev (foto stânga) din Kozlodui este unul dintre românii ai căror strămoşi au fugit peste Dunăre în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, la 1821. De-a lungul ultimelor două decenii, a cercetat nenumărate arhive, în căutarea unor documente care vorbesc despre vechimea românilor din Balcani.

Casa istoricului Nicolai Pacev este un adevărat muzeu al românității din Bulgaria, un loc în care adevărul se luptă cu uitarea. A dorit chiar să deschidă un muzeu orăşenesc la Kozlodui. Însă, când s-a auzit că are caracter românesc, proiectul a murit.

De mai mulți ani,  Nicolai Pacev predă limba română copiilor din Kozlodui și celor din satele din împrejurimi.

Limba română este destinul său, nu are cum să renunțe la ea,spune el, mai ales că tatăl lui a fost deportat pentru limba română. La Kozlodui, profesorul Nicolai Pacev a strâns o întreagă arhivă, ca o mărturie a dorinței de a fi a românilor de la sud de Dunăre.

Fără bani sau fără vreun sprijin din partea autorităților, hărțuiți de controale și amenințări, românilor aflați la sud de Dunăre le rămân solidaritatea și dragostea de limba română.

foto: adevarul.ro

O poveste despre lupta pentru supraviețuirea unei limbi, adusă de Carmen Ștefănescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 Investiţi în România!

*Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

Invitat Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

Transmisiune directă

22:00 Destine ca-n filme

*Maria Dănilă-"Spre acoperisul lumii"

Pe Maria Dănilă nu o opreste nimic. Nici avalanse, nici furtuni, nici căzături, nici degerături, nici imobilizările la pat, cu perioadele lungi de recuperare șsi pericolele cunoscute, sau necunoscute, ale muntelui.

Merge cu hotărâre înainte, mereu înainte, mereu în sus. În viteză de formula 1 spre acoperisș, spre acoperisul lumii, pentru că următoarea destinatie este Vârful Everest!

*Dr Horatiu Moldovan-"Performantă pentru viată"

Destinul a făcut ca alegerea specializării de chirurgie cardiovasculară să fie făcută la vârsta de 9 ani, după întâlnirea sa cu primul român operat pe cord deschis de către renumitul profesor Christiaan Barnard.

Cu acest model în viată, după zeci de ani de activitate în blocul operator șsi la catedră, a devenit ilustru profesor universitar doctor Horațiu Moldovan.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Producător Iuliana Marciuc

(redifuzare)

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” se difuzează în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii vă dă întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri