loader

Portretul unui român care luptă pentru limba sa, marți la “Lumea și noi”

Marți,25 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, v-am prezentat povestea unei lupte a românității, pe care o duce românul Nicolai Pacev, la Kozlodui, în Bulgaria.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La recensământul din 2011, populația orașului Kozlodui era de 13.058 locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (83,97%) erau bulgari, cu o minoritate de romi (1,04%).  Însă,pentru 14,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică. Ar putea fi ei români?

Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Bulgaria, deşi sunt aproape 300.000 de vorbitori de limba română. De aici decurg toate celelalte neajunsuri: nu au dreptul la şcoală în limba lor, nu au reprezentant în Parlament, nu au dreptul la slujbă religioasă în limba maternă.

Nicolai Pacev (foto stânga) din Kozlodui este unul dintre românii ai căror strămoşi au fugit peste Dunăre în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, la 1821. De-a lungul ultimelor două decenii, a cercetat nenumărate arhive, în căutarea unor documente care vorbesc despre vechimea românilor din Balcani.

Casa istoricului Nicolai Pacev este un adevărat muzeu al românității din Bulgaria, un loc în care adevărul se luptă cu uitarea. A dorit chiar să deschidă un muzeu orăşenesc la Kozlodui. Însă, când s-a auzit că are caracter românesc, proiectul a murit.

De mai mulți ani,  Nicolai Pacev predă limba română copiilor din Kozlodui și celor din satele din împrejurimi.

Limba română este destinul său, nu are cum să renunțe la ea,spune el, mai ales că tatăl lui a fost deportat pentru limba română. La Kozlodui, profesorul Nicolai Pacev a strâns o întreagă arhivă, ca o mărturie a dorinței de a fi a românilor de la sud de Dunăre.

Fără bani sau fără vreun sprijin din partea autorităților, hărțuiți de controale și amenințări, românilor aflați la sud de Dunăre le rămân solidaritatea și dragostea de limba română.

foto: adevarul.ro

O poveste despre lupta pentru supraviețuirea unei limbi, adusă de Carmen Ștefănescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Medici pentru România-Întoarcerea care vindecă Medici tineri revin Acasă... După tratarea pacienților, în Germania, timp de 12 ani, dr. Theodor Lutz, specializare în imagistică și radiologie intervențională, a ales România

*Despre prof. dr. Dumitru Bagdazar, ctitorul neurochirurgiei românești, cu Prof. Dr. Mircea Gorgan, Șef Clinică Neurochirurgie, Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”

*Tratamentul natural al infecțiilor respiratorii Dr. Adriana Tatomirescu povestește despre beneficiile a două plante antivirale care apar și în Biblie. Una dintre ele, chimenul negru (negrilica), este menționată în toate scrierile părintelui medicinei, Hipocrate.

Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

(Reluare)

5:55 Imnul României

 
Business în România și oportunități

Business în România și oportunități

publicat: luni, 30 iunie 2025

De 24 de ani, „Investiţi în România!” este un promotor al mediului de afaceri peste hotare, un partener de încredere al antreprenorilor români și ...

Povești cu găluște pufoase (I)

Povești cu găluște pufoase (I)

publicat: luni, 30 iunie 2025

Adina Schuster este cunoscută în Resiîa ca antrenor de înot. Dincolo de dragostea sa pentru sport, Adina are o pasiune pentru pictura pe mobilă ...

Exclusiv în România , Best of

Exclusiv în România , Best of

publicat: vineri, 27 iunie 2025

La finalul sezonului cu numarul 24 v-am pregătit o ediție cu cele mai bune reportaje ale sezonului care tocmai se încheie.

 

#tvri