loader
Foto

Galerie foto

Portretul lui Nicolae Titulescu, marţi la „Discover Romania”

Marţi, 21 octombrie, de-a lungul zilei, la TVR Internaţional, la 7.40, 8.50, 17.50 şi 00.50 veţi descoperi povestea unuia dintre cei mai mari oameni ai României, Nicolae Titulescu.

 

Discover Romania

Ediţia este disponibilă pe TVR+.

În urmă cu peste o jumătate de veac, un faimos publicist al secolului al XX-lea, Raymond Cartier, scria despre Titulescu:

“A fost unul dintre marii oameni ai României, unul dintre marii oameni ai Genevei şi, pentru a spune totul, unul dintre marii oamenii ai Europei…El a fost cel mai strălucit şi cel mai dinamic dintre toţi cei care au vrut să construiască o Europă nouă, bazată pe egalitatea puterilor şi respectul tratatelor”.

(w882) Nicolae Ti

S-a născut la 6 martie 1882, la Craiova, în inima Olteniei, România. A studiat la Paris, Dreptul şi Ştiinţele Politice, asimilând virtuţile democraţiei.

La numai 22 de ani, Nicolae Titulescu devine profesor de drept, mai întâi la Iaşi, apoi la Bucureşti, ridicând rigoarea la rang de disciplină.

Ambasador al României la Londra, ministru de externe şi reprezentant permanent al ţării noastre la Societatea Naţiunilor, au fost cele mai importante sarcini care i-au fost încredinţate.

(w882) Nicolae Ti

A fost artizanul Înţelegerii Balcanice, alianţă regională ce reunea România, Turcia, Grecia şi Iugoslavia, şi a numeroase alte legături diplomatice pe care ţara noastră le-a consolidat.

La 17 martie 1941, la numai 59 de ani, Nicolae Titulescu se stingea din viaţă la Saint Moritz. A fost înmormântat la Cannes.

“În calitate de soldat credincios al României, spunea el în testamentul redactat la 5 ianuarie 1940, doresc să fiu îngropat la Braşov, într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor şti să găsească un loc potrivit dorinţei mele… şi doresc ca locuitorii Braşovului să accepte rugămintea mea”.

(w882) Nicolae Ti

Vizionarul Nicolae Titulescu s-a întors în patrie, 51 de ani mai târziu. Statul român a făcut în repetate rânduri demersuri pentru aducerea rămăşitelor sale pamânteşti în ţară. În 1992, Fundaţia Europeană Titulescu şi Ministerul Român al Afacerilor Externe, în urma unui complex şi dificil proces internaţional, au reuşit să-i îndeplinească dorinţa testamentară.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Azi pentru mâine

*Episodul 6

Limba maternă
Învățământului special îi lipsesc tocmai condițiile speciale în care ar trebui să se desfășoare. Din fericire, și în acest caz, există locuri și oameni care reușesc să-și facă meseria. De asemenea, există și elevi care reușesc să-și depășeașcă handicapul fizic și să parcurgă toate treptele învățământului românesc. Pentru elevii surzi, Limba Semnelor Române reprezintă limba maternă. Cel mai adesea, înainte de a învăța materiile din programa școlară, ei își învață profesorii limba pe care o vorbesc.

Producător și realizator Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

19:50 Lumina din oameni (R)

*Pricesne 5

Era odată o tainică grădină

Realizator Aura Dobre

(Reluare)
 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri