“Pe urmele istoriei. Călătorie muzicală în România”, sâmbătă la TVRi
miercuri, 25 mai 2016
Filmul documentar “Pe urmele istoriei. Călătorie muzicală în România”, realizat pe baza unei serii de reportaje făcute de Sandrino Gavriloaia în 2014, s-a difuzat sâmbătă, 28 mai, la TVR Internaţional, de la ora 23.30.
Călătorie muzicală în România - Asociaţia Atheneum
Călătorie muzicală în România - Asociaţia Atheneum
Călătorie muzicală în România - Asociaţia Atheneum
Călătorie muzicală în România - Asociaţia Atheneum
Călătorie muzicală în România - Asociaţia Atheneum
Călătorie muzicală în România - Asociaţia Atheneum

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Consecventă programului asumat cu responsabilitate şi tenacitate încă de la fondarea sa din anul 2010, Asociaţia ATHENEUM din Dusseldorf a organizat pentru prietenii şi partenerii săi germani o nouă călătorie culturală în România. Proiectul, demarat în octombrie 2014, a vizat descoperirea culturii şi artei româneşti, a realităţilor cotidiene, a peisajelor şi tradiţiilor noastre. De această dată, călătoria începută şi sfârşită la Bucureşti, a fost una muzicală, grupul fiind alcătuit preponderant din muzicieni, membri ai unui cor reunit din regiunea metropolitană a oraşului Dusseldorf. Creat special în scopul acestei călătorii desfăşurate pe urmele istoriei şi culturii, corul “Res Musica” a cântat în mai multe locaţii din România, fiind alcătuit din reprezentanţi ai celor trei coruri coordonate de muzicianul Guido Harzen la Düsseldorf şi Neuss.

(w640) Călători

Cu acest prilej, au fost vizitate lăcaşuri de cult catolic, ortodox şi luteran, muzeele Satului din Bucureşti şi Dumbrava Sibiului, castelele Bran, Peleş şi Pelişor, Palatul Parlamentului şi Palatul Cotroceni, staţiuni precum Cozia, Poiana Braşov şi Sinaia, Valea Oltului şi Valea Prahovei. De un interes aparte s-a bucurat descoperirea moştenirii germane din sudul Transilvaniei, la Sibiu, Braşov şi Bran, ca şi la reşedinţa de vară a foştilor regi ai României din Sinaia sau la Bucureşti.

(w640) Călători

Proiectul a fost rodul cooperării dintre Asociaţia Atheneum şi corul reunit din Neuss şi Dusseldorf, cu sprijinul Ministerului Culturii din ţara noastră. În fapt, această călătorie muzicală a fost şi turneul de răspuns al unui concert româno-german organizat la Neuss pentru orgă şi cor, în urmă cu câţiva ani. În România, programul corului “Res Musica” a inclus trei concerte cu orgă: la Catedrala romano-catolică “Sf.Iosif” din Bucureşti, la Biserica romano-catolică “Sf. Treime” din Sibiu şi la Biserica Evanghelică “Sf.Bartolomeu” din Braşov.

(w640) Călători

Dincolo de concertele de gală din lăcaşurile religioase, aceşti catolici practicanţi veniţi din Germania şi-au oferit ofrandele muzicale acolo unde au simţit nevoia să mulţumească şi să-şi arate preţuirea: în curtea interioară a primăriei din Sibiu, în autocar sau chiar în bisericile ortodoxe vizitate.

(w640) Călători

S-au acumulat impresii şi experienţe nebănuite, s-au vizitat locuri încărcate de istorie, s-au admirat peisaje, clădiri şi opere de artă, s-a cântat la orgi de patrimoniu, s-au făcut daruri muzicale reciproce. Iar muzica tradiţională românească oferită în ultima seară a sejurului a stârnit curiozitatea şi dorinţa acestor prieteni germani de a reveni pe meleagurile noastre.

“Pe urmele istoriei. Călătorie muzicală în România” este al doilea lungmetraj realizat de Sandrino Gavriloaia, după “Pe urmele istoriei. Legături culturale româno-germane” care a fost difuzat, la TVR Internaţional, pe 21 mai.

În aceeaşi notă, realizatorul pregăteşte o treia serie de reportaje, care va avea cinci episoade ce vor putea fi urmărite la TVR Internaţional, săptămânal, începând din 5 iunie, de la la ora 14.30.

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruţ

 

Fotografii de Sandrino Gavriloaia

Urmăriţi filmul  LIVE pe TVR+!

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz