loader
Foto

Galerie foto

“Pe urmele istoriei. Călătorie muzicală în România”, sâmbătă la TVRi

Filmul documentar “Pe urmele istoriei. Călătorie muzicală în România”, realizat pe baza unei serii de reportaje făcute de Sandrino Gavriloaia în 2014, s-a difuzat sâmbătă, 28 mai, la TVR Internaţional, de la ora 23.30.

 

Reportajele TVR Internaţional

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Consecventă programului asumat cu responsabilitate şi tenacitate încă de la fondarea sa din anul 2010, Asociaţia ATHENEUM din Dusseldorf a organizat pentru prietenii şi partenerii săi germani o nouă călătorie culturală în România. Proiectul, demarat în octombrie 2014, a vizat descoperirea culturii şi artei româneşti, a realităţilor cotidiene, a peisajelor şi tradiţiilor noastre. De această dată, călătoria începută şi sfârşită la Bucureşti, a fost una muzicală, grupul fiind alcătuit preponderant din muzicieni, membri ai unui cor reunit din regiunea metropolitană a oraşului Dusseldorf. Creat special în scopul acestei călătorii desfăşurate pe urmele istoriei şi culturii, corul “Res Musica” a cântat în mai multe locaţii din România, fiind alcătuit din reprezentanţi ai celor trei coruri coordonate de muzicianul Guido Harzen la Düsseldorf şi Neuss.

(w882) Călători

Cu acest prilej, au fost vizitate lăcaşuri de cult catolic, ortodox şi luteran, muzeele Satului din Bucureşti şi Dumbrava Sibiului, castelele Bran, Peleş şi Pelişor, Palatul Parlamentului şi Palatul Cotroceni, staţiuni precum Cozia, Poiana Braşov şi Sinaia, Valea Oltului şi Valea Prahovei. De un interes aparte s-a bucurat descoperirea moştenirii germane din sudul Transilvaniei, la Sibiu, Braşov şi Bran, ca şi la reşedinţa de vară a foştilor regi ai României din Sinaia sau la Bucureşti.

(w882) Călători

Proiectul a fost rodul cooperării dintre Asociaţia Atheneum şi corul reunit din Neuss şi Dusseldorf, cu sprijinul Ministerului Culturii din ţara noastră. În fapt, această călătorie muzicală a fost şi turneul de răspuns al unui concert româno-german organizat la Neuss pentru orgă şi cor, în urmă cu câţiva ani. În România, programul corului “Res Musica” a inclus trei concerte cu orgă: la Catedrala romano-catolică “Sf.Iosif” din Bucureşti, la Biserica romano-catolică “Sf. Treime” din Sibiu şi la Biserica Evanghelică “Sf.Bartolomeu” din Braşov.

(w882) Călători

Dincolo de concertele de gală din lăcaşurile religioase, aceşti catolici practicanţi veniţi din Germania şi-au oferit ofrandele muzicale acolo unde au simţit nevoia să mulţumească şi să-şi arate preţuirea: în curtea interioară a primăriei din Sibiu, în autocar sau chiar în bisericile ortodoxe vizitate.

(w882) Călători

S-au acumulat impresii şi experienţe nebănuite, s-au vizitat locuri încărcate de istorie, s-au admirat peisaje, clădiri şi opere de artă, s-a cântat la orgi de patrimoniu, s-au făcut daruri muzicale reciproce. Iar muzica tradiţională românească oferită în ultima seară a sejurului a stârnit curiozitatea şi dorinţa acestor prieteni germani de a reveni pe meleagurile noastre.

“Pe urmele istoriei. Călătorie muzicală în România” este al doilea lungmetraj realizat de Sandrino Gavriloaia, după “Pe urmele istoriei. Legături culturale româno-germane” care a fost difuzat, la TVR Internaţional, pe 21 mai.

În aceeaşi notă, realizatorul pregăteşte o treia serie de reportaje, care va avea cinci episoade ce vor putea fi urmărite la TVR Internaţional, săptămânal, începând din 5 iunie, de la la ora 14.30.

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruţ

 

Fotografii de Sandrino Gavriloaia

Urmăriţi filmul  LIVE pe TVR+!

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri