loader
Foto

Galerie foto

Lungmetrajul "Pe urmele istoriei. Legături culturale româno-germane", la TVRi

Sâmbătă, 21 mai, de la ora 23.30, la TVR Internațional ați putut urmări un lungmetraj realizat de Sandrino Gavriloaia pe baza seriei de reportaje din 2013 despre amplele proiecte ale Asociaţiei ATHENEUM.

 

Reportajele TVR Internaţional

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Asociaţia ATHENEUM, constituită la Dusseldorf în urmă cu şase ani, a iniţiat un program anual de călătorii culturale în România, pornind de la legăturile istorice româno-germane. Intenţia acestui proiect a fost de a oferi şansa cunoaşterii ţării noastre la faţa locului, dincolo de prejudecăţile, mai mult sau mai puţin răuvoitoare, din media occidentale.

Programul desfăşurat sub titlul “Pe urmele istoriei” s-a constituit într-un demers cultural exemplar care a inclus conferinţe, expoziţii de carte, documente şi fotografii, lansări de volume, momente poetice şi teatrale, concerte, spectacole folclorice, vizitarea unor muzee şi obiective turistice.

(w882) Pe urmele

De la Bach şi Enescu la Goethe şi Carmen Sylva sau de la sunetul de toacă şi cântecele noastre populare la concertul orchestrei „Europa galante” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, această incursiune aparent turistică ne-a conturat statutul cultural şi imaginea diferită, stârnind cel puţin interesul, dacă nu şi entuziasmul unor noi călătorii.

(w882) Pe urmele

Vizitele şi evenimentele de la Biblioteca Naţională, Palatele Cotroceni şi Elisabeta, Castelul Peleş, Catedrala Patriarhală, Mânăstirile Zamfira şi Sinaia, muzeele dedicate lui George Enescu, Muzeul Ceasului din Ploieşti, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional al Satului „D. Gusti” s-au constituit în tot atâtea neaşteptate descoperiri pentru oaspeţii din Germania, Franţa şi Statele Unite.

A fost un adevărat tur de forţă, iar vizitatorii din străinătate au avut prilejul să ne descopere nu numai muzica, arhitectura, arta sau istoria, ci şi tradiţiile, gastronomia, obiceiurile sau oamenii.

(w882) Pe urmele

Filmul, premiat de către Asociația germano-română ATHENEUM în 2014, a fost tradus și prezentat în cadrul Muzeului Filmului din Dusseldorf.

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruţ


Fotografii de Sandrino Gavriloaia

Urmăriţi filmul  LIVE pe TVR+!

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Vineri seara în direct (R)

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri