Povestea celui mai vechi ansamblu folcloric din Ungaria, într-un nou episod din seria dedicată românilor din ţara vecină - pe 17 noiembrie de la ora 14.30 şi pe 22 noiembrie de la ora 21.00 la TVR Internaţional.
Aletea (sau Elek în maghiară) este o localitate aflată în estul Ungariei, la granița cu România. Aletea este menționată pentru prima dată într-un document din anul 1232.
Din punct de vedere administrativ, a făcut parte din județul Zărand și județul Arad. De-a lungul anilor aici au trăit în bună înțelegere slovaci, germani, romi și mai ales români.
Comunitatea românească din Aletea se mândrește cu primul ansamblu folcloric din Ungaria, înființat încă din 1947, fiind astfel cel mai vechi grup care promovează dansurile tradiționale românești.
La început a avut doar 19 membri, dar numărul lor a crescut de la an la an. Azi grupul și-a luat denumirea de Păstrătorii de Tradiții Românești din Aletea și este singura trupă în care dansează atât bătrânii, cât și tinerii.
Dintre membrii fondatori azi mai trăiește doar Petru Sabău care, la peste 80 de ani, se roagă în fiecare zi la Dumnezeu "să-l mai țină în viață ca să mai danseze”.
Prima reprezentaţie au susţinut-o în casa „Cărvăroaie”, la vremea respectivă birtul pieţei, în a doua zi de Crăciun, în anul 1947. Spectacolul s-a bucurat de un mare succes, ceea ce i-a făcut pe dansatori să meargă și în alte sate românești din apropiere: Chitighaz, Băncuta, Leucuşhaz, Botospuszta, Nagykamarás.
Sutele de premii câştigate de-a lungul anilor demonstrează perseverenţa românilor din Aletea de a-şi respecta şi păstra tradiţia.
Urmăriţi reportajul pe 17 noiembrie de la ora 14.30 şi pe 22 noiembrie de la ora 21.00 la TVRi şi online pe TVR+.
Realizator: Melania Trifu
Producător: Aura Dobre