Pe 24 decembrie, de la ora 21.30, la TVR Internaționl v-a dat întâlnire cu Traian Cosma pentru o sesiune de colinde orăşeneşti, unele reluate pe ritmuri şi cu orchestraţii de marş, aşa cum le reţine memoria lui afectivă.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
În săptămâna Crăciunului, la TVR Internaţional v-am pregătit ediţii speciale ale emisiunii “Lumea şi noi”, care surprind românitatea din toate colţurile lumii în tot ce are ea mai bun. Detalii despre celelalte ediţii ale acestei săptămâni găsiţi AICI.
Născut la Bistriţa, Traian Cosma şi-a urmat părinţii la Târgu Mureş, apoi la Cluj, unde a locuit 17 ani, până la absolvirea facultăţii de Arhitectură din municipiu, în 1974. Deja, pe lângă profesie, Traian era implicat în mişcarea folk, apărând pe marile scene cu colegul Tudor Boroş şi – mai ales – cu Marcela Saftiuc, cântăreaţa etalon a genului. Mai mult, în decada următoare, stabilit la Oradea, deschidea concertele Metropol (cu care a continuat să colaboreze după decenii, în 2008 cântând împreună patru dintre piesele sale la show-ul aniversar al acestora).
Desenând de mic (de unde şi opţiunea pentru meseria de arhitect), Traian proiectează şi realizează haine „pentru Fondul Plastic”, o îndeletnicire care îi aduce venituri suplimentare; în plus, succesul îi dă aripi să zboare, împreună cu soţia – tot arhitectă – şi cu fetiţa spre cea mai apropiată capitală europeană, Budapesta. După zvonuri legate de o posibilă extrădare în ţară, povestea se derulează… cu cântec (la figurat) via Viena, până spre cel mai îndepărtat continent.
După emigrarea cu destule probleme în Australia – Adelaide - apele se mai liniştesc în viaţa familiei Cosma. Traian e nevoit să-şi refacă studiile pentru o nouă diplomă, apoi continuă la alt nivel cariera de arhitect din România. În Melbourne, unde s-a stabilit până la urmă, aparatul de filmat a surprins unul dintre zgârie-norii proiectaţi de român, deşi acesta nu se consideră mulţumit de adaptarea la ciudăţeniile arhitectonicii australiene.
În timpul liber, Traian a continuat să înregistreze şi să cânte, în primul rând pentru prietenii săi – compoziţii vechi şi noi, reunite pe două discuri needitate oficial, „Zid deasupra căderii” respectiv recentul „Primiţi colindători?”. Acesta din urmă aduce o dimensiune inedită în corpusul de cântece tradiţionale de Crăciun, aceea a colindelor orăşeneşti, urbane, unele reluate pe ritmuri şi cu orchestraţii de marş, aşa cum le reţine memoria afectivă a lui Traian.
Vizavi de vara australiană, când românii de la Antipozi celebrează sărbătorile de iarnă „pe stil vechi”, o propunere şi pentru grupurile de majorete care însoţesc ceremoniile de sezon pe stil nou, dar şi – de ce nu? - pentru o casă de discuri din România. Un final potrivit pentru ultima poveste cu cântec a emisiunii „Lumea şi noi” din 2014; ocazie să urăm nu numai muzicienilor şi melomanilor români de peste mări şi ţări, ci tuturor telespectatorilor TVR Internaţional: „La mulţi f-ani!”
Un reportaj de Doru Ionescu
Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.