loader
Foto

O ediţie dedicată aniversărilor, joi la “Corespondent TVRi”

Joi, 12 mai, de la ora 21.30, la TVR Internaţional am marcat aniversarea Casei Regale din România, dar şi a Muzeului Naţional al Satului şi am luat pulsul comunităţilor de români din diaspora.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

2016 este Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român. Cu acest prilej, în perioada 5-10 mai, la Bucureşti şi la Sinaia au avut loc o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani. Vorbim despre semnificaţia acestui jubileu şi despre rolul Casei Regale în fondarea şi dezvoltarea statului român modern cu prof. univ. dr. Nicolae-Șerban Tanașoca, istoric şi filolog, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. Prin telefon: Filip Lucian Iorga, istoric și scriitor.

(w882) Nicolae Ta

(w882) Lucian Fil

În urmă cu 80 de ani, pe 17 mai 1936 era inaugurat Muzeul Satului Românesc, astăzi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Satul românesc era astfel adus la București după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localități din România interbelică. Inițiativa vizionară, de a aduce ”veșnicia satului românesc” la București i-a aparţinut lui Dimitrie Gusti şi va fi omagiată, în perioada 16 – 22 mai, în cadrul manifestărilor dedicate Aniversării Muzeului, desfășurate sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Mai multe aflăm de la conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

(w882) Paula Popo

Vineri, 13 mai, la Webster Hall, o exclusivistă sală de spectacole din cel mai populat oraș al Statelor Unite, New York, va avea loc un concert caritabil sustinut de Loredana Groza. Toate încasările urmează să fie folosite pentru dezvoltarea programului de lectură "Cărțile copilăriei", iniţiat de Asociaţia Curtea Veche, program care are drept scop promovarea cititului de plăcere în rândul copiilor și combaterea analfabetismului în rândul elevilor din satele românești. Vorbim despre acest proiect şi despre concertul caritabil de la New York cu Iren Arsene, preşedinta Asociaţiei Curtea Veche şi directoarea editurii Curtea Veche. Prin telefon: Alexandru Tomulescu- managerul Loredanei Groza.

(w882) Iren Arsen

(w882) Alex Tomul

Ziua Românilor din Balcani: a aromânilor şi meglenoromânilor a fost sărbătorită pe 9 mai la Bucureşti, printr-o serie de evenimente care marchează 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale ale românilor din Balcani. Despre semnificaţia acestei aniversări şi despre evenimentele organizate cu acest prilej vorbim cu dr. Emil Ţîrcomnicu etnolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române şi secretar general adjunct al Societăţii de Cultură Macedo-Române şi cu Vlad Cubreacov de la Asociaţia Răsăritul Românesc.

(w882) Emil Ţîr

(w882) Vlad Cubre

Vorbim în continuare despre o lansare de carte care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti. Este vorba, de fapt, de două volume, aparţinând unui autor foarte apreciat de publicul român pentru cărţile sale de mare valoare. „Privind spre Ierusalim” şi „ Povestirile hasidice” sunt ultimele două cărţi semnate de Baruch Tercatin şi publicate de editura Hasefer. Ilustraţia coperţilor este realizată de Liana Saxone-Horodi, artist plastic şi publicist. Prin telefon din Israel: Baruch Tercatin.

(w882) Baruch Ter

(w882) Liana Saxo

Vă aducem şi informaţii despre unul dintre cele mai aşteptate evenimente româneşti din Belgia:  Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles, organizat, de 11 ani, de Casa de cultură belgo-română ARTHIS. Prin skype: Carmen Draghici- Hopârtean şi Liviu Hopârtean.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:00 Weekend matinal

*Matinal (I)

Prezintă Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Producători: Raluca Neagu şi Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri