Sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:10, la TVRi, v-a invitat să urmăriți un film de aventuri despre Moldova domnitorului Ştefan Tomşa al II-lea (1611-1615), regizat de Mircea Drăgan.
Acţiunea se petrece în Moldova de la începutul secolului al XVII-lea, în contextul luptelor pentru putere dintre urmaşii domnitorului Ştefan cel Mare: Ştefan Tomşa al II-lea (Ion Besoiu), voievodul Moldovei, şi urmaşii lui Ieremia Movilă, pretendenţi la domnie.
Tudor Şoimaru (Mihai Boghiță) este un oştean în armata voievodului Tomşa, provenind dintr-o familie veche de răzeşi din satul Șoimăreşti. După 20 de ani de pribegie prin străinătate, el se hotărăşte să se întoarcă în satul natal pentru a-şi revedea rudele.
Împreună cu alţi doi prieteni, Tudor o salvează pe Magda (Ana Maria Nicolau), fiica boierului Orheianu (Ştefan Ciubotaraşu), din mâinile hatmanului de cazaci Vasca – cel care o răpise.
Tudor se îndrăgosteşte de Magda, dar apoi află că tatăl ei, boierul Stroie Orheianu, este cel care i-a ucis tatăl şi le-a furat rudelor lui jumătate din moşia răzăşească. Acum el va fi chinuit de dragostea pentru Magda şi dorinţa de a face dreptate familiei sale.
“Neamul Şoimăreştilor” este primul film românesc filmat în format ecran lat-color. El a obţinut Premiul de Excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC Milano 1964.
“Ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu, direcţionată către filmul de aventuri. Superproducţie cinematografică cu acţiunea plasată în Moldova şi Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. O intrigă pasională şi una socială aduc în prim-plan imposibila iubire dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, cu fiica boierului ce i-a ucis tatăl, şi lupta pentru redobândirea pământurilor furate de boierii hrăpăreţi.” (Bujor T. Râpeanu - ”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro)
***
* 1964 - Premiul de excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC de la Milano
* 1965 - Mamaia - Premiile pentru muzică – Theodor Grigoriu - şi pentru interpretare masculină - Ion Besoiu
***
România, 1965
Regia: Mircea Drăgan
Cu: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Mihai Boghiţă, Ion Besoiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu