loader
Foto

“Neamul Şoimăreştilor”, sâmbătă, la TVR Internațional

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:10, la TVRi, v-a invitat să urmăriți un film de aventuri despre Moldova domnitorului  Ştefan Tomşa al II-lea (1611-1615), regizat de Mircea Drăgan.

 

Filmul românesc la TVRi

Acţiunea se petrece în Moldova de la începutul secolului al XVII-lea, în contextul luptelor pentru putere dintre urmaşii domnitorului Ştefan cel Mare: Ştefan Tomşa al II-lea (Ion Besoiu), voievodul Moldovei, şi urmaşii lui Ieremia Movilă, pretendenţi la domnie.

Tudor Şoimaru (Mihai Boghiță) este un oştean în armata voievodului Tomşa, provenind dintr-o familie veche de răzeşi din satul Șoimăreşti. După 20 de ani de pribegie prin străinătate, el se hotărăşte să se întoarcă în satul natal pentru a-şi revedea rudele.

(w882) soimaresti

Împreună cu alţi doi prieteni, Tudor o salvează pe Magda (Ana Maria Nicolau), fiica boierului Orheianu (Ştefan Ciubotaraşu), din mâinile hatmanului de cazaci Vasca – cel care o răpise.

Tudor se îndrăgosteşte de Magda, dar apoi află că tatăl ei, boierul Stroie Orheianu, este cel care i-a ucis tatăl şi le-a furat rudelor lui jumătate din moşia răzăşească. Acum el va fi chinuit de dragostea pentru Magda şi dorinţa de a face dreptate familiei sale.

(w882) neamul 1

“Neamul Şoimăreştilor” este primul film românesc filmat în format ecran lat-color. El a obţinut Premiul de Excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC Milano 1964.

“Ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu, direcţionată către filmul de aventuri. Superproducţie cinematografică cu acţiunea plasată în Moldova şi Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. O intrigă pasională şi una socială aduc în prim-plan imposibila iubire dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, cu fiica boierului ce i-a ucis tatăl, şi lupta pentru redobândirea pământurilor furate de boierii hrăpăreţi.”  (Bujor T. Râpeanu - ”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro)

***

* 1964 - Premiul de excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC de la Milano

* 1965 - Mamaia - Premiile pentru muzică – Theodor Grigoriu - şi pentru interpretare masculină - Ion Besoiu

***

România, 1965

Regia: Mircea Drăgan

Cu: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Mihai Boghiţă, Ion Besoiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Radu Afrim, un regizor original și provocator

Radu Afrim, un regizor original și provocator

publicat: luni, 02 decembrie 2024

Regizorul Radu Afrim este un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, ...

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

publicat: luni, 02 decembrie 2024

De Sf. Nicolae, în ediția de vineri, 6 decembrie, a emisiunii „Destine ca-n filme”, invitații Iulianei Marciuc sunt doi oameni cu povești de ...

 

#tvri