loader
Foto

“Neamul Şoimăreştilor”, sâmbătă, la TVR Internațional

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:10, la TVRi, v-a invitat să urmăriți un film de aventuri despre Moldova domnitorului  Ştefan Tomşa al II-lea (1611-1615), regizat de Mircea Drăgan.

 

Filmul românesc la TVRi

Acţiunea se petrece în Moldova de la începutul secolului al XVII-lea, în contextul luptelor pentru putere dintre urmaşii domnitorului Ştefan cel Mare: Ştefan Tomşa al II-lea (Ion Besoiu), voievodul Moldovei, şi urmaşii lui Ieremia Movilă, pretendenţi la domnie.

Tudor Şoimaru (Mihai Boghiță) este un oştean în armata voievodului Tomşa, provenind dintr-o familie veche de răzeşi din satul Șoimăreşti. După 20 de ani de pribegie prin străinătate, el se hotărăşte să se întoarcă în satul natal pentru a-şi revedea rudele.

(w882) soimaresti

Împreună cu alţi doi prieteni, Tudor o salvează pe Magda (Ana Maria Nicolau), fiica boierului Orheianu (Ştefan Ciubotaraşu), din mâinile hatmanului de cazaci Vasca – cel care o răpise.

Tudor se îndrăgosteşte de Magda, dar apoi află că tatăl ei, boierul Stroie Orheianu, este cel care i-a ucis tatăl şi le-a furat rudelor lui jumătate din moşia răzăşească. Acum el va fi chinuit de dragostea pentru Magda şi dorinţa de a face dreptate familiei sale.

(w882) neamul 1

“Neamul Şoimăreştilor” este primul film românesc filmat în format ecran lat-color. El a obţinut Premiul de Excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC Milano 1964.

“Ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu, direcţionată către filmul de aventuri. Superproducţie cinematografică cu acţiunea plasată în Moldova şi Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. O intrigă pasională şi una socială aduc în prim-plan imposibila iubire dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, cu fiica boierului ce i-a ucis tatăl, şi lupta pentru redobândirea pământurilor furate de boierii hrăpăreţi.”  (Bujor T. Râpeanu - ”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro)

***

* 1964 - Premiul de excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC de la Milano

* 1965 - Mamaia - Premiile pentru muzică – Theodor Grigoriu - şi pentru interpretare masculină - Ion Besoiu

***

România, 1965

Regia: Mircea Drăgan

Cu: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Mihai Boghiţă, Ion Besoiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu

20:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

22:30 A şaptea obsesie

*Warboy

Realizator şi producător Claudia Duca

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri