loader
Foto

„Moromeţii”, frescă a familiei țărănești, la TVR Internațional

Sâmbătă, 8 iunie, de la 23.30, la TVR Internațional, ați putut urmări „Moromeții” 1, în regia lui Stere Gulea.

 

Filmul românesc la TVRi

Ecranizare din 1988 a romanului omonim al lui Marin Preda, „Moromeții 1” spune povestea destrămării unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu-şi vinde din pământ.

Copilul, tânărul și poate chiar omul matur Marin Preda a trăit o dramă tipică pentru generația sa. De la 10 ani își dorește să nu mai fie țăran.

„Moromeţii” a fost turnat în alb şi negru, cu secvenţe de referinţă pentru cinematografia românească. Alegerea regizorului Stere Gulea a fost susţinută artistic de operatorul Vivi Drăgan Vasile, în timp ce filmul nu ar fi devenit ceea ce este fără costumele perfect integrate în cadru şi poveste, alese şi semnate de Svetlana Mihăilescu.

(w882)Fiecare secvenţă din film pare să aibă o desfăşurare, un punct culminant şi o morală proprii. Ecranizarea nu ocoleşte, ba chiar ilustrează scolastic marile scene din roman: cine îşi poate imagina acum, citind cartea lui Marin Preda, altfel decât în film, scena tăierii salcâmului ori momentul fugii de acasă a băieţilor celor mari ai lui Ilie Moromete?

Distribuția este una de excepție: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu, Marius Badea.

* 1987-ACIN-Marele Premiu; premiile pentru imagine-Vivi Drăgan Vasile; pentru interpretare masculină-Victor Rebengiuc; pentru costume-Svetlana Mihăilescu; pentru muzică-Cornelia Tăutu; pentru montaj-Mircea Ciocâltei; Diploma de onoare-Luminiţa Gheorghiu;
* 1988-San Remo-Premiul pentru interpretare masculină-Victor Rebengiuc;
* 1988-Santarem (Portugalia)-Premiul III ”Ciorchinele de bronz” şi Premiul pentru interpretare masculină-Victor Rebengiuc;

* 1988-Costineşti-Marele Premiu şi Premiile de interpretare masculină-Victor Rebengiuc-şi feminină-Luminiţa Gheorghiu.

Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro

10:00 Mic dejun cu un campion

*Invitat: Cassian Maria Spiridon -poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei “Convorbiri literare” Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2009 este şi preşedinte al Filialei Iaşi)

’’Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul’’. Cassian Maria Spiridon a ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei ’’Convorbiri literare’’ de la Iaşi. O publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumatea acestui rol, nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând ’’neînfricatul’’) ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii dar şi al continuităţii. Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar Premiul ’’Mihai Eminescu’’ acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai-Du Fu de la Tianshui/China şi Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României.

Amfitrion Daniela Zeca Buzura

Producător Ileana Ploscaru Panait

(redifuzare)

10:50 Vedeta familiei

*Sezonul campionilor

Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu şi Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia.

Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(redifuzare)

 
Turismul rural, model de dezvoltare al satului românesc

Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Investiți în România!" la TVR Internațional, marți, 30 iulie, de la ora 21:00.

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: duminică, 28 iulie 2024

În ediția de luni, 29 iulie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

 

#tvri