loader
Foto

„Moromeţii”, frescă a familiei țărănești, la TVR Internațional

Sâmbătă, 8 iunie, de la 23.30, la TVR Internațional, ați putut urmări „Moromeții” 1, în regia lui Stere Gulea.

 

Filmul românesc la TVRi

Ecranizare din 1988 a romanului omonim al lui Marin Preda, „Moromeții 1” spune povestea destrămării unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu-şi vinde din pământ.

Copilul, tânărul și poate chiar omul matur Marin Preda a trăit o dramă tipică pentru generația sa. De la 10 ani își dorește să nu mai fie țăran.

„Moromeţii” a fost turnat în alb şi negru, cu secvenţe de referinţă pentru cinematografia românească. Alegerea regizorului Stere Gulea a fost susţinută artistic de operatorul Vivi Drăgan Vasile, în timp ce filmul nu ar fi devenit ceea ce este fără costumele perfect integrate în cadru şi poveste, alese şi semnate de Svetlana Mihăilescu.

(w882)Fiecare secvenţă din film pare să aibă o desfăşurare, un punct culminant şi o morală proprii. Ecranizarea nu ocoleşte, ba chiar ilustrează scolastic marile scene din roman: cine îşi poate imagina acum, citind cartea lui Marin Preda, altfel decât în film, scena tăierii salcâmului ori momentul fugii de acasă a băieţilor celor mari ai lui Ilie Moromete?

Distribuția este una de excepție: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu, Marius Badea.

* 1987-ACIN-Marele Premiu; premiile pentru imagine-Vivi Drăgan Vasile; pentru interpretare masculină-Victor Rebengiuc; pentru costume-Svetlana Mihăilescu; pentru muzică-Cornelia Tăutu; pentru montaj-Mircea Ciocâltei; Diploma de onoare-Luminiţa Gheorghiu;
* 1988-San Remo-Premiul pentru interpretare masculină-Victor Rebengiuc;
* 1988-Santarem (Portugalia)-Premiul III ”Ciorchinele de bronz” şi Premiul pentru interpretare masculină-Victor Rebengiuc;

* 1988-Costineşti-Marele Premiu şi Premiile de interpretare masculină-Victor Rebengiuc-şi feminină-Luminiţa Gheorghiu.

Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” se difuzează în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii vă dă întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri