loader
Foto

Minţi sclipitoare din „A doua Românie”, la TVRi

Joi, 22 iunie, de la ora 21:00, la TVR i, am urmărit o ediție de colecția a emisiunii „A doua Românie” dedicată cercetătorilor români care proiectează și construiesc viitorul României și al lumii.  

 

Corina Dobre
A doua Românie

În fiecare seară de joi, de la ora 21:00, membri activi ai comunităților românești din diaspora, precum și personalități din lumea artei, literaturii, sportului sau afacerilor împărtășesc telespectatorilor TVR Internaţional detalii despre evenimentele pe care le organizează, despre performanțele lor internaționale, legătura cu România, dar și despre întâlnirile de suflet cu conaționalii din diferite colțuri ale lumii.

Ediţia a fost dedicată cercetătorilor români care proiectează și construiesc viitorul României și al lumii. Meritele lor au fost recunoscute recent, la București, la prima ediție a Galei Cercetării Românești, care a reunit, sub cupola Ateneului Român, probabil cel mai mare număr de minți sclipitoare ale momentului. Pentru că nu de puține de ori talentul românesc este recunoscut peste hotare, telespectatorii au fost invitaţi să îi cunoască mai bine pe doi dintre cercetătorii români foarte apreciați în SUA: Doru Chirieac, director medical la o mare companie farmaceutică cu capital japonez din New Jersey şi Octavian Bucur, coordonatorul unui grup de cercetare la Institutul „Victor Babeș” şi profesor asociat la Institutul de Medicină Moleculară Viron, Boston.

Cei doi cercetători i-au povestit cu plăcere moderatoarei Corina Dobre despre puternica legătură emoţională cu locurile natale, despre relaţia cu România, dar şi cu românii din Statele Unite ale Americii.

(w882)

Doru Chirieac a absolvit medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, apoi un Master în Sănătate Publică, Universitatea de Sănătate Publică din Rochester, statul american New York. În calitate de cercetător a fost implicat, între altele, în investigarea unei noi clase de medicamente pentru insuficiență cardiacă. Acum e responsabil cu monitorizarea efectelor adverse ale medicamentelor produse de cea mai mare companie japoneză de profil.

Originar din Bacău, împărtăşeşte pasiunea pentru medicină cu fratele său geamăn, Lucian Chirieac. Cercetător din elita mondială, Lucian Chirieac este profesor de patologie la Harvard Medical School și patolog senior la Brigham and Women's Hospital din Boston. A fost de asemenea premiat la Gala Cercetării Românești. E un om de ştiinţă pasionat, dar a avut şi o contribuţie importantă la înfiinţarea primei biserici a comunităţii româneşti din centrul şi vestul statului New York. De-a lungul timpului, a organizat şi numeroase evenimente cultural artistice româneşti, printre care şi concertul regretatei artiste Anca Parghel.

Cel de-al doilea invitat al Corinei Dobre a fost Octavian Bucur, cu o experiență de 25 ani de în cercetare. Cariera sa a înflorit în Boston, după ce a obținut un doctorat la Harvard Medical School. După 15 ani în SUA, dintre care 12 ani la Harvard, în 2021 și-a fondat propriul laborator, în România, la Institutului Național Victor Babeș din București. A dezvoltat o metodă de expansiune a țesuturilor fizice, tehnologie elaborată printr-un proiect comun al MIT și Harvard. „Putem să mărim orice țesut uman în orice format cam de 100 de ori în volum”, a explicat Octavian Bucur. Mai precis, în loc să încerce să creeze microscoape mai eficiente, realizează o expansiune fizică a celulelor.

La Gala Cercetării din România i-a fost acordat un premiu pentru medicină computațională şi, ulterior, a primit propunerea de a deveni directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare în Genomică din subordinea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațional, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri