loader
Foto

Galerie foto

Medicul Firu Opri, de la Bârca la Berlin – miercuri la TVRi

Miercuri, 25 mai, de la ora 21.00, la TVR Internaţional am descoperit istoria plecărilor medicului Firu Opri, din studenţie până la spectaculoasa devenire profesională de astăzi.

 

Lumea şi noi

Editia este disponibila online pe TVR+.

Profesorul doctor Firu Opri este astăzi la fel de cunoscut în Germania cât şi în România, de unde îi vin foarte mulţi pacienţi. S-a născut pe 27 septembrie 1936, la Bârca, balanţă cu noroc, cum singur recunoaşte. A vrut dintotdeauna să fie medic şi visul i s-a împlinit. A plecat la Berlin  în 1969, când s-a căsătorit cu o colegă de facultate, venită din Republica Democrată Germană la studii în România. Atunci s-au stabilit în Berlinul de Est.

(w882) Firu Opri

Anul 1968 îi marchează definitoriu existenţa. Odată cu intrarea trupelor ruseşti în Cehoslovacia, regimul politic în Germania Democrată se schimbă şi condamnarea invaziei îl lasă pe profesorul Opri fără drept de muncă pe teritoriul RDG. Emigrează practic a doua oară şi trece în Berlinul de Vest, unde va rămâne definitiv.

O carieră spectaculoasă: medic rezident în 1970, apoi asistent profesor (1981), pentru ca din 1985 să fie profesor plin, vicepreşedinte al Universităţii şi şef al Departamentului de Chirurgie. Este primul medic de cetăţenie română care a obţinut, la Steglitz, titlul de profesor universitar, fără a avea cetăţenia germană.

(w500) Firu Opri

Dar şi sacrificiile au fost pe măsură. 30 de ani a făcut naveta zilnic între Berlinul de Vest, unde lucrează şi Berlinul de Est, unde avea familia. A reuşit să obţină cetăţenia română pentru copii şi aşa i-a avut alături în timpul studiilor. Soţia a primit dreptul de a li se alătura tocmai în 1988.

În 1994, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Este membru al Societăţii Germane de Oncologie, Ginecologie şi Senologie.

(w882) Firu Opri

Profesorul Opri munceşte „nemţeşte”, dar trăieşte şi simte „româneşte”. A reconstruit casa părintească din satul natal, s-a căsătorit în vechea bisericuţă de aici unde şi-a botezat şi copiii şi nepoţii. Toţi ştiu bine româneşte şi, în fiecare an, revin câteva zile, la „matcă”.

Reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:10 Istorii cu tâlc

*Invitată Stela Botez

„Mi s-a spus mereu să fiu liberă şi să visez”

Cunoscută şi ca „Fata cu cobza”, a ştiut mereu să-şi urmeze visul fiind încurajată de părinţi şi mentorii întâlniţi în cariera artistică. Încrezătoare, curajoasă şi mereu organizată în atingerea scopurilor, se poate bucura de o diversitate de proiecte muzicale şi literare.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri