loader
Foto

Galerie foto

Medicul Firu Opri, de la Bârca la Berlin – miercuri la TVRi

Miercuri, 25 mai, de la ora 21.00, la TVR Internaţional am descoperit istoria plecărilor medicului Firu Opri, din studenţie până la spectaculoasa devenire profesională de astăzi.

 

Lumea şi noi

Editia este disponibila online pe TVR+.

Profesorul doctor Firu Opri este astăzi la fel de cunoscut în Germania cât şi în România, de unde îi vin foarte mulţi pacienţi. S-a născut pe 27 septembrie 1936, la Bârca, balanţă cu noroc, cum singur recunoaşte. A vrut dintotdeauna să fie medic şi visul i s-a împlinit. A plecat la Berlin  în 1969, când s-a căsătorit cu o colegă de facultate, venită din Republica Democrată Germană la studii în România. Atunci s-au stabilit în Berlinul de Est.

(w882) Firu Opri

Anul 1968 îi marchează definitoriu existenţa. Odată cu intrarea trupelor ruseşti în Cehoslovacia, regimul politic în Germania Democrată se schimbă şi condamnarea invaziei îl lasă pe profesorul Opri fără drept de muncă pe teritoriul RDG. Emigrează practic a doua oară şi trece în Berlinul de Vest, unde va rămâne definitiv.

O carieră spectaculoasă: medic rezident în 1970, apoi asistent profesor (1981), pentru ca din 1985 să fie profesor plin, vicepreşedinte al Universităţii şi şef al Departamentului de Chirurgie. Este primul medic de cetăţenie română care a obţinut, la Steglitz, titlul de profesor universitar, fără a avea cetăţenia germană.

(w500) Firu Opri

Dar şi sacrificiile au fost pe măsură. 30 de ani a făcut naveta zilnic între Berlinul de Vest, unde lucrează şi Berlinul de Est, unde avea familia. A reuşit să obţină cetăţenia română pentru copii şi aşa i-a avut alături în timpul studiilor. Soţia a primit dreptul de a li se alătura tocmai în 1988.

În 1994, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Este membru al Societăţii Germane de Oncologie, Ginecologie şi Senologie.

(w882) Firu Opri

Profesorul Opri munceşte „nemţeşte”, dar trăieşte şi simte „româneşte”. A reconstruit casa părintească din satul natal, s-a căsătorit în vechea bisericuţă de aici unde şi-a botezat şi copiii şi nepoţii. Toţi ştiu bine româneşte şi, în fiecare an, revin câteva zile, la „matcă”.

Reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Andreea Iriciuc

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

9:55 Smart Diaspora

 
Iulia Bahovski, românca - femeie de afaceri de succes în Bulgaria

TVR Internațional vă invită să descoperiți în cadrul emisiunii PREZENȚE ROMÂNEȘTI ÎN BULGARIA, joi, 17 octombrie 2024, povestea fascinantă de ...

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

 

#tvri