loader

„Lumea şi noi”, poveştile din spatele camerelor de filmat

În 2014 , echipa „Lumea şi noi” ajungea în nordul Europei pentru a realiza o serie de reportaje cu românii stabiliţi acolo. Irina Ifrimache, omul din spatele camerei de filmat, ne împărtăşeşte câteva din poveştile adunate de-a lungul periplului finlandez.

 

Lumea şi noi

Finlanda nu reprezintă pentru români decât o rară destinaţie de vacanţă. Este mai mult cunoscută din documentare şi foarte rarele contacte cu cei care revin în ţară să-şi viziteze rudele. Distanţa şi mai ales clima reprezintă o barieră greu de trecut. Puținii români care au ales să se stabilească în Finlanda au luat în calcul nu numai nivelul de trai, dar şi gradul mare de civilizație întâlnit în țările nordice. Am aşteptat nerăbdători întâlnirea cu ei, să vedem cum trăiesc, cum s-au integrat şi cât mai tânjesc după „acasă”.

Finlanda cu cele aproape 5 milioane şi jumătate de locuitori este una dintre țările cu cea mai mică densitate a populației din Uniunea Europeană. Chiar dacă limbile oficiale sunt finlandeza şi suedeza, toată lumea vorbeşte şi engleza, ceea ce te ajută mult.

Este o țară bogată, are unul dintre cel mai bune sisteme de educație din Europa, fiind considerată, din punct de vedere economic, drept una dintre cele mai competitive țări din lume. S-a clasat și ca una dintre statele cu cea mai mare calitate a vieții. Este recunoscută pe plan mondial ca fiind locul unde se găseşte cea mai curată apă din lume, apa de la robinet fiind  potabilă, o săptămână am uitat gustul apei minerale.

***

Înainte de plecare nu știam prea multe lucruri despre „țara celor o mie de lacuri”, dar știam sigur că trebuie să-l întâlnim pe Liviu Petrilă, sufletul comunității românești. Foarte activ, un adevărat liant între românii de pe ambele maluri ale Prutului, Liviu ne-a așteptat la aeroport și din primele clipe ne-a ajutat, a doua zi urma să plecăm la Tallinn, să filmăm un alt român stabilit departe de casă.

Luni, 18 august, la ora 8 fără câteva minute ne-am îmbarcat pe un mic catamaran care ne-a dus la Tallinn. Peste aproximativ 2 ore o s-o cunoastem, în sfarşit, pe Sandra Rugină. Când am vorbit cu ea la telefon, la întrebarea mea, a răspuns simplu: „Sunt inginer, pot orice”.

Am „dat” cu totul întâmplător de ea, stă „bine ascunsă“ în capitala Estoniei, dar una din fotografiile ei face furori pe internet. Sandra Rugină a realizat, în 2011, una dintre cele mai frumoase fotografii despre România, imaginile Cascadei Bigăr. Cei de la The World Geography au fost atât de impresionaţi de imagine, încât au plasat-o în fruntea topului cascadelor unice în lume.

De la Helsinki, via feribot, faci aproximativ 2 ore până la Tallinn, capitala Estoniei. Trecem cu bine de furtuna care a speriat chiar şi echipajul vasului . Acum mi se pare cel mai greu moment al întregii deplasări. Ne bucurăm când intrăm într-o zonă mai linistită şi începe să se zărească ţărmul.

Estonia este cea mai mică dintre ţările baltice, dar şi una dintre cele mai puţin populate state membre ale Uniunii Europene. De-a lungul timpului, ţara a fost sub stăpânirea mai multor popoare –danezi, germani, suedezi, şi ruşi – aspect care se reflectă atât asupra culturii şi mentalitătii, cât mai ales a felului special de a relaţiona al oamenilor. Corecţi şi calzi, cu mult bun gust şi simţ artistic, extrem de  politicoşi, estonienii sunt „gazde” bune nu numai pentru turişti, dar şi pentru mulţi străini care locuiesc aici.

Fotografiile au fost realizate de Octavian Bâlea.

 

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri