Cariera Profesorul Universitar Michael Shafir la Radio Europa Liberă e ilustrată într-o nouă ediție a emisiunii "Lumea și noi", la TVRi, azi, de la ora 00.30.
Istoric, politolog și eseist, e unul dintre cei mai buni cunoscători din România în materie de politică internațională. S-a născut la București, iar în 1961 a emigrat în Israel legal. La 22 de ani a ajuns să lucreze la postul de Radio Europa Liberă, până în 1967, într-un departament ce se ocupa cu sondajele de opinie publică şi cercetarea audienţei. Intervievaţi erau turiştii, iar sondajele erau realizate prin intermediul unor Institute de sondare a opiniei publice: „Dacă lucram direct, era sinucidere dublă, şi pentru noi, şi pentru ei”.
A revenit în anii ‘80 la Munchen, între 1985 şi 1988 a fost director adjunct la Departamentul de Cercetare a Audienției și Opiniei Publice, iar între 1988-1991, şef al Unității de cercetare române, analist principal la Institutul de Cercetare RFE/RL la München și apoi la Open Media Research Institute la Praga.
Profesorul Shafir i-a povestit Mihaelei Crăciun și despre faptul că, la plecarea de pe postul de redactor - documentarist la Europa Liberă, a luat cu sine arhive ale postului care "stocau" peste 40 de ani din viaţa României, începând cu anii 1962-1963, pe care le-a donat Facultăţii de Ştiinţe Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Este autor și coautor pentru numeroase cărți și pentru peste 250 de studii și articole în publicații străine și românești.