loader

La un pas de România: Maramureșul istoric din dreapta Tisei

Din 20 octombrie, în fiecare joi, la TVRi ajungem în mijlocul comunităţilor istorice de români din Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. În primele cinci episoade din seria „La un pas de România” redescoperim Maramureşul istoric.

 

La un pas de România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Din 20 octombrie, de la ora 21:00, jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România”. Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului.

Primele cinci episoade ale noii serii de reportaje „La un pas de România” ne poartă în Maramureșul din dreapta Tisei, în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

„Noi am fost prima echipa a Televiziunii Române care a mers pentru mai multe zile în Maramureșul istoric din dreapta Tisei. Am întâlnit români cu drag și dor de România, dar am întâlnit și români care ne-au întors spatele, care au evitat să vorbească, care nu au răspuns la încercările noastre de a-i aduce în fața camerei de filmat.

Nu pentru că noi nu prezentam garanția unui produs jurnalistic onest și în conformitate cu realitate, ci pentru ca noi eram, pentru ei,… România. Acea Românie, care de ani buni le înșelase așteptările…”, spune Aura Dobre, realizatoarea seriei dedicate Maramureşului istoric.

Primul episod, cel de pe 20 octombrie, este intitulatMaramureșul necunoscut” şi vorbește despre istoria locurilor atât de puțin cunoscută de românii din România. Istorici de pe ambele maluri ale Tisei spun, ajutați de documente, că de peste 700 de ani românii au trăit în dreapta Tisei. Și au rezistat sub multe dominații străine.

Despre rezistența de secole vorbesc și câțiva dintre bătrânii satelor românești care și-au lăsat lacrimile să curgă nestingherite de camera de luat vederi. „Noi, cei patru membri ai echipei TVR, am fost, pentru câțiva dintre românii din dreapta Tisei, România care i-a uitat timp de zeci de ani, cea care i-a părăsit și i-a lăsat în bătaia vânturilor și în mâna străinilor. Și care abia acum venea să le afle problemele, dorințele, așteptările. Dar pentru ei, parcă am ajuns prea târziu. Dorurile și dragul s-au stins după ani grei de așteptare…la un pas de graniță…peste Tisa”, adaugă Aura Dobre.

În următoarele săptămâni, vom descoperi bisericile românești din Transcarpatia – multe dintre ele fiind declarate monumente istorice şi incluse în patrimoniul UNESCO, îi vom cunoaşte pe câţiva dintre românii din Transcarpatia, vom ajunge în scolile în care se mai predă limba română şi vom cunoaşte tinerii şi copiii dornici să înveţe dansurile şi strigăturile specifice folclorului maramureşean.

Imagine: Rudolf Szilagyi, Sunet: Marius Stanciu, Asistent imagine: Gabriel Anghel,

Montaj: Nicoleta Georgescu, Ilustrație muzicală: Cătălin Grigore

Realizator: Aura Dobre

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri