loader

La un pas de România: Maramureșul istoric din dreapta Tisei

Din 20 octombrie, în fiecare joi, la TVRi ajungem în mijlocul comunităţilor istorice de români din Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. În primele cinci episoade din seria „La un pas de România” redescoperim Maramureşul istoric.

 

La un pas de România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Din 20 octombrie, de la ora 21:00, jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România”. Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului.

Primele cinci episoade ale noii serii de reportaje „La un pas de România” ne poartă în Maramureșul din dreapta Tisei, în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

„Noi am fost prima echipa a Televiziunii Române care a mers pentru mai multe zile în Maramureșul istoric din dreapta Tisei. Am întâlnit români cu drag și dor de România, dar am întâlnit și români care ne-au întors spatele, care au evitat să vorbească, care nu au răspuns la încercările noastre de a-i aduce în fața camerei de filmat.

Nu pentru că noi nu prezentam garanția unui produs jurnalistic onest și în conformitate cu realitate, ci pentru ca noi eram, pentru ei,… România. Acea Românie, care de ani buni le înșelase așteptările…”, spune Aura Dobre, realizatoarea seriei dedicate Maramureşului istoric.

Primul episod, cel de pe 20 octombrie, este intitulatMaramureșul necunoscut” şi vorbește despre istoria locurilor atât de puțin cunoscută de românii din România. Istorici de pe ambele maluri ale Tisei spun, ajutați de documente, că de peste 700 de ani românii au trăit în dreapta Tisei. Și au rezistat sub multe dominații străine.

Despre rezistența de secole vorbesc și câțiva dintre bătrânii satelor românești care și-au lăsat lacrimile să curgă nestingherite de camera de luat vederi. „Noi, cei patru membri ai echipei TVR, am fost, pentru câțiva dintre românii din dreapta Tisei, România care i-a uitat timp de zeci de ani, cea care i-a părăsit și i-a lăsat în bătaia vânturilor și în mâna străinilor. Și care abia acum venea să le afle problemele, dorințele, așteptările. Dar pentru ei, parcă am ajuns prea târziu. Dorurile și dragul s-au stins după ani grei de așteptare…la un pas de graniță…peste Tisa”, adaugă Aura Dobre.

În următoarele săptămâni, vom descoperi bisericile românești din Transcarpatia – multe dintre ele fiind declarate monumente istorice şi incluse în patrimoniul UNESCO, îi vom cunoaşte pe câţiva dintre românii din Transcarpatia, vom ajunge în scolile în care se mai predă limba română şi vom cunoaşte tinerii şi copiii dornici să înveţe dansurile şi strigăturile specifice folclorului maramureşean.

Imagine: Rudolf Szilagyi, Sunet: Marius Stanciu, Asistent imagine: Gabriel Anghel,

Montaj: Nicoleta Georgescu, Ilustrație muzicală: Cătălin Grigore

Realizator: Aura Dobre

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri *Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:35 Natură şi aventură

*Pescuit de păstrăv în vestul ţării

Prezintă Dan Păvăloiu

Producători şi realizatori: Dan Păvăloiu, Radu Puşcaş, Dan Curean

 
România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

Promovarea României turistice

Promovarea României turistice

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Săptămână de săptămână aducem în casele dumneavoastră oameni care merită cunoscuţi şi ascultaţi. De 24 de ani, investiţiile sunt cuvântul de ...

 

#tvri