loader
Foto

Galerie foto

La un pas de România: Maramureșul istoric din dreapta Tisei

Din 20 octombrie, în fiecare joi, la TVRi ajungem în mijlocul comunităţilor istorice de români din Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. În primele cinci episoade din seria „La un pas de România” redescoperim Maramureşul istoric.

 

La un pas de România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Din 20 octombrie, de la ora 21:00, jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România”. Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului.

Primele cinci episoade ale noii serii de reportaje „La un pas de România” ne poartă în Maramureșul din dreapta Tisei, în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

„Noi am fost prima echipa a Televiziunii Române care a mers pentru mai multe zile în Maramureșul istoric din dreapta Tisei. Am întâlnit români cu drag și dor de România, dar am întâlnit și români care ne-au întors spatele, care au evitat să vorbească, care nu au răspuns la încercările noastre de a-i aduce în fața camerei de filmat.

Nu pentru că noi nu prezentam garanția unui produs jurnalistic onest și în conformitate cu realitate, ci pentru ca noi eram, pentru ei,… România. Acea Românie, care de ani buni le înșelase așteptările…”, spune Aura Dobre, realizatoarea seriei dedicate Maramureşului istoric.

Primul episod, cel de pe 20 octombrie, este intitulatMaramureșul necunoscut” şi vorbește despre istoria locurilor atât de puțin cunoscută de românii din România. Istorici de pe ambele maluri ale Tisei spun, ajutați de documente, că de peste 700 de ani românii au trăit în dreapta Tisei. Și au rezistat sub multe dominații străine.

Despre rezistența de secole vorbesc și câțiva dintre bătrânii satelor românești care și-au lăsat lacrimile să curgă nestingherite de camera de luat vederi. „Noi, cei patru membri ai echipei TVR, am fost, pentru câțiva dintre românii din dreapta Tisei, România care i-a uitat timp de zeci de ani, cea care i-a părăsit și i-a lăsat în bătaia vânturilor și în mâna străinilor. Și care abia acum venea să le afle problemele, dorințele, așteptările. Dar pentru ei, parcă am ajuns prea târziu. Dorurile și dragul s-au stins după ani grei de așteptare…la un pas de graniță…peste Tisa”, adaugă Aura Dobre.

În următoarele săptămâni, vom descoperi bisericile românești din Transcarpatia – multe dintre ele fiind declarate monumente istorice şi incluse în patrimoniul UNESCO, îi vom cunoaşte pe câţiva dintre românii din Transcarpatia, vom ajunge în scolile în care se mai predă limba română şi vom cunoaşte tinerii şi copiii dornici să înveţe dansurile şi strigăturile specifice folclorului maramureşean.

Imagine: Rudolf Szilagyi, Sunet: Marius Stanciu, Asistent imagine: Gabriel Anghel,

Montaj: Nicoleta Georgescu, Ilustrație muzicală: Cătălin Grigore

Realizator: Aura Dobre

12:00 Articolul VII (R)

* Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România

Invitat: Adrian Curaj, director general, Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Moderator si realizator Mihaela Crăciun

Redactori: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu si Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri